МОСВ проведе семинари за укрепване на институционалния и административен капацитет на Северна Македония по глава „Околна среда” в процеса на присъединяване към ЕС

02 септември 2022 | 16:48

 

Скопие бяха проведени три семинара по проект „Укрепване на институционалния и административен капацитет за водене на преговори по Глава 27 „Околна среда“ на Министерството на околната среда и пространственото планиране на РСМ и регионалните му структури в процеса по присъединяване към ЕС“. Проектът е финансиран със средства по Българската помощ за развитие, а семинарите се проведоха в периода 22-24 август 2022 г.

На 22 август беше представена темата, която засяга опазването на природата и природните ресурси. Представен беше опитът на България при определяне на мрежата „Натура 2000“, включително чрез представянето на конкретни казуси, както и с добри практики и научени уроци по време на преговорния процес в сектора. Експертите от Северна Македония изразиха желание да се проведе допълнителен семинар, който да обхване инвазивните видове, прилагането на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (СITES) и на Директива 1999/22/ЕО относно държането на диви животни в зоологически градини.

Семинарът на 23 август беше фокусиран върху политиката по управление на отпадъците. Освен процеса по транспониране на европейското законодателство в  националното в сектора, бяха представени пакетът „Кръгова икономика“ и предприетите от България мерки за прилагането му. Обсъдени бяха конкретни казуси и извлечените поуки, свързани с прилагането на европейското законодателство.

Семинарът на 24-ти беше посветен на политиката по изменението на климата и предизвикателствата, свързани с постигането на климатична неутралност. Подробно беше представен процесът по транспониране на европейското законодателство в националното в тази важна за ЕС област, стратегическите документи на национално ниво и поднормативната база. Обсъдени бяха конкретни казуси по прилагане на Европейската схема за търговия с емисии, издаване на разрешителни за парникови газове и предизвикателствата, свързани с намаляване на въздействието на човешкия фактор върху изменението на климата.