На 05.07 речните нива ще останат без съществени изменения или ще се понижават

На 05.07 речните нива ще останат без съществени изменения или ще се понижават. В резултат на валежи на места са възможни краткотрайни повишения на речните нива. По-значителни повишения се очакват в следобедните и вечерни часове в най-западните части от Дунавски басейн, в планинските части от водосборите на реките западно от р. Янтра, както и в планинските притоци на р. Струма, р. Места и във водосбора на р. Доспат. На 06.07 в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения във водосборите на реките в централните части на Дунавски басейн (в горното течение на р. Огоста, в горното и средно течение на р. Искър, във водосборите на реките Вит, Осъм и Янтра), както в горните части от водосбора на р. Тунджа, в притоците от горното и средното течения на р. Марица, в планинските притоци на р. Струма, р. Места и във водосбора на р. Доспат.

 Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

За 6 юли 2022 г. НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за условия за локални интензивни валежи с количества 20-35 mm, гръмотевични бури и градушки за 13 области в Западна и Централна България.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области може да бъде получена от интерактивната карта на адрес:http://weather.bg/0index.php?koiFail=RM01opasni1&nd=0&lng=0