На 17.06 и през следващите два почивни дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения

На 17.06 и през следващите два почивни дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В следобедните и вечерни часове на 17.06 в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на речните нива, главно във водосборите западно от река Искър и във водосбора на р. Искър над яз. Искър, в рилските и пирински притоци на р. Струма и р. Места. На 18.06 се очакват краткотрайни повишения, по-съществени в Дунавски басейн,  във водосбора на р. Камчия,  във водосборите на р. Тунджа и старополанинските и родопски притоци на р. Марица, както в рилските и пирински притоци на р. Струма и р. Места. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

За 18 юни 2022 г. НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за опасни метеорологични явления за 14 области, главно в Централна и Североизточна България. Ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Количества на валежите 20-35 mm.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области може да бъде получена от интерактивната карта на адрес:http://weather.bg/0index.php?koiFail=RM01opasni1&nd=0&lng=0