Нено Димов, министър на околната среда и водите, в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 , 27 януари 2019 г.

28 януари 2019 | 09:43

   „Залагат ли Ви „зелените“ мина?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че на практика се получават доста сериозно саботиране на модернизацията на българската държава от действията, които се предприемат. Той припомни, че през миналата година е излязло доста сериозно проучване на Красен Станчев, което разглежда десетина големи проекта през последните 11 години. Изводът на това проучване е, че всеки ден държавата ни губи по един милион лева от саботирането на тези проекти. А това далеч не са най-големите проекти в страната.

   „Между другото чух Ви, че отговаряте и Вие, и други политици и ще изразя дълбоко несъгласие – „решенията на съда не се коментират“! Защо да не се коментират? Знаете, че имаме един знаков „герой“ Лозан Панов, председателят на ВКС, който е чисто политическа фигура, прави политическа пропаганда и провежда и с тълкувателните си решения, например за конфискацията, ако сте обърнал внимание, след наказателно производство, провежда чиста антидържавническа политика. Не искам да кажа, че Чолаков, председателят на ВАС, го прави също, но коментирайте на кратко решението на ВАС за парка „Пирин“, между другото Чолаков ще бъде следващата седмица тук гост!“, помоли водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че не коментира решенията на съда, защото дълбоко вярва в разделението на властите и смята, че съдът е този, който има право да съди върху законите, така както парламентът има право да прави законите, а изпълнителната власт има правото да ги прилага. „Вие сте блажен човек, нали знаете, „блажени са верующите“!“, отвърна му водещата Илиана Беновска. Министърът отговори: „Ами значи съм блажен! Аз вярвам в разделението на властите, вярвам в демократичния подход и се надявам, искрено вярвам, че съдът е отсъдил според закона, тълкувайки закона, а не както се пусна в дълбоко познаващите демократичните традиции политически извънпарламентарни сили, които обявиха, че вероятно това е под уличен натиск. Много се надявам, това да не е под уличен натиск!“. Водещата изрази мнение, че изглежда като такова. Събеседникът й отвърна, че се надява това да не е така и добави, че това решение спира развитието, което може да има в най-знаковите места, където България има ресурс да развива един огромен сектор от икономиката като зимния  туризъм.

   „Не само икономиката, това спира и екологията според експерти. Четох мнения, че по този начин Пирин се парализира!“, коментира водещата Илиана Беновска. Министърът на околната среда отговори, че това не се отнася само до Пирин, а по този начин можем да говорим за всички национални паркове. Той подчерта, че в планинските и полупланинските райони живеят най-бедните общности и те имат право да използват ресурса, с който разполагат. Такъв пример е „Миджур“, който в края на миналата година е получил разрешение. Този проект е направен от местната общност в един от най-бедните региони на България във Видинска област, става дума за малък зимен курорт, където местните хора да могат да работят.

   „Една скромна идея, ако мога да Ви дам, защо не направите и Вие едно кратко проучване, като на Красен Станчев, но за този период, в който Вие сте министър, колко пари на ден се губят от улични протести, от искането на Вашата оставка, от спиране на проекти по един или друг начин, било то и със съдебни решения?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че ако трябва да се върнем към въпросното проучване на Красен Станчев, което е доста сложно и изисква много време, то показва, че например спирането на проекти като АМ „Струма“ в района на Кресненското дефиле и скоростния път „Русе – Велико Търново“ засяга и много човешки животи, защото там има много жертви от катастрофи. Изследванията показват, че по магистралите загиват между 3,5 и 5 пъти по-малко хора. Тоест могло е да бъдат спасени и хиляди човешки животи, извън милиардите лева загуби. Нено Димов изрази мнение, че наистина трябва да се направи много комплексен анализ, като тук се включи и енергетиката.

   „Предложете го на Бойко Борисов на МС, това засяга цялото управление, цялото изпълнение на програмата на ГЕРБ, ако щете дори!“, предложи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че наистина засяга цялото управление, защото основна цел на сегашното правителство е повишаване на доходите на хората, а това би могло да става доста по-бързо. „Ако се замислите тези хора са против ядрената енергетика, против въглищната енергетика, против водната енергетика, против ветрената енергетика, против газовата енергетика! То няма енергетика, която да подкрепят, вероятно трябва да се затвори държавата, може би това им е и мечтата, да се превърнем в един резерват!“, категоричен бе екоминистърът.

   „Говорите конкретно за дерогацията?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че става дума и за нея. Той обясни, че централата „Марица Изток“ 2 има възможност по европейското и българското законодателство да получи разрешение да работи до изчерпването на ресурса в региона. От Агенцията по околната среда са положили огромни усилия, защото за първи път в България се прави подобна процедура в промяна на комплексното разрешително. За съжаление отново „зелените“ жалят в съда тази дерогация. Тук говорим и за национална сигурност, защото това е единственият чисто български източник на енергия, да не говорим, че осигурява прехраната на около 160 000 души. „След Вас гост е Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, в чийто патримониум се намира „Марица Изток“, който ще съобщи за пореден път колко са работните места, колко семейства се издържат!“, съобщи водещата. Събеседникът й продължи, че ако „Марица Изток“ 2 спре работа, това би означавало и повишаване на цената на тока, а това би довело до покачване на почти всички цени. „Тоест това е директно против благоденствието, а ако говорим за околната среда, много голяма част от хората, които сега се топлят на ток, ако токът поскъпне, ще се топлят на дърва, което е много по-замърсяващо! Всъщност проблемът с мръсния въздух е основно проблем на бедността!“, категоричен бе Нено Димов. „БСП веднага ще Ви упрекнат, че замърсяването на околната среда и въздухът е поради това, че коалицията ГЕРБ – ОП не повишавате ръста на доходите!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че статистиката за последните 6-7 години показва, че доходите се повишават, а качеството на въздуха се подобрява, но това би могло да става и по-бързо. Пример за това е случаят с проекта „Миджур“, ако той се беше реализирал преди 2-3 години, сега хората в района щяха да имат по-високи доходи и да не се отопляват на въглища и дърва. „Обвързани са нещата и за да имаме устойчиво опазване на околната среда трябва да имаме по-високи доходи!“, още веднъж подчерта Нено Димов.

   „Понеже сте много добре промотиран и като политик и политически анализатор, няма как да избегнете истинския отговор на моя въпрос, не се ли получава така, че дори и да има закони, те не се прилагат? Дали пък има и закони, които да се прилагат? Ето случаите по морето – някой решил да си изравни едно хълмче, което някои специалисти са го нарекли, иронично го казвам, дюна! За да не му пречи на изгледа или да си построи нещо!”, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори: „Начинът, по който се саботира в момента държавата, използвайки именно законовите възможности, правото на обжалване не може да се махне, то трябва да съществува, но използвайки това право и злоупотребявайки с него, ние сме свидетели как магистрала „Струма” вече 11 години не може да се реализира!”. Той добави, че с огромни трудности пречките вече са преодолени и се надява, че проектът все пак ще бъде реализиран.

Ромската интеграция.

    „Ще Ви подкрепя и с политически пример, Вие сте излъчен в кабинет „Борисов 3” от ВМРО, знаете Красимир Каракачанов какви атаки получи, даже изкуствени бунтове, заради това, че каза, че циганизацията е взела почти връх и трябва да се спре това лежане на тази раса ли, как да го нарека, малцинство, циганите на гърба на държавата. Правото на обжалване във Войводиново, където се опитват да разрушат незаконните строежи, е използвано, употребено, сигурна съм, че не от неграмотните цигани, които са си написали жалби до върховния съд! Разбирам правото им да обжалват, но защо е допуснала държавата тази къща да е незаконна 20 години”, постави водещата Илиана Беновска въпроса за случая във Войводиново. Нено Димов отговори, че всеки е невинен до доказване на противното. Той се съгласи обаче, че когато къщата е незаконна трябва да се предприемат действия, а във Войводиново държавата е предприела адекватни действия. „Циганите са най-големите замърсители на въздуха, горят гуми, горят стари дрехи, изхвърлят помия на улиците! Минавал ли сте през „Суходол”? Това е малък Бруклин!”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че проблемът наистина е сериозен, а независимо дали става дума за Войводиново и „Суходол” неспазването на закона и криенето зад обжалване са същите хватки, за които е станало дума в началото на разговора. „Но ние не трябва да обвиняваме тези процедури, в края на краищата те помагат!”, заяви министърът на околната среда и водите.

   „Г-н Димов, хайде да не бъдем „по-католици от папата” или да не кажа „по-демократи от демократите”, напоследък, откакто сме членове на ЕС, сме много демократично настроени. На циганите или трябва да им се каже силно и ясно – влизате в закона, изпълнявате закона, както го изпълняват и българите, и турското малцинство, и арменското малцинство и каквито искате още! Както виждате не се получава интеграция! Не учат, не работят, крадат, убиват, замърсяват, биват използвани по време на изборни кампании!”, коментира водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че наистина либералният модел на интеграция е сбъркан в Западна Европа, а ние в момента сме го копирали оттам. Той беше категоричен, че интеграцията не минава през създаването на гета и даването на помощи. Интеграцията минава през труда, а за това трябва да минем през образованието. „Този тип, който ни беше грубо казано наложен от либералната демокрация на запад, който виждаме докъде докара Западна Европа с провала на този тип, тотално неслучила се интеграция, по същия начин работи и тук и очевидно това е сбъркан модел! Но когато говорим за закона аз не бих искал да разделям хората на цигани, българи и турци, защото това с дюната също е безобразие, което трябва да бъде наказано!”, заяви министърът.

    „Да, съгласна съм, че ме критикувате, че излезе, че деля хората пред закона на различни малцинства. Не, просто ще Ви дам баналния пример, ако не си платите тока, Вие българчето, ще Ви го спрат! А те във Войводиново имат един електромер, с много мрънкане представителят на електроразпределителното дружество се опита да обясни, че бил законен. Я Вие се опитайте да си прокарате тук в някой квартал на София, без да имате право в тази къща, ток!”, продължи водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че наистина това е двойният стандарт, това е несправедливото и предизвиква възмущение.

Случаят с разрушената дюна на къмпинг „Смокиня”.

    Нено Димов заяви, че в момента МОСВ очаква да приключи наказателното разследване на прокуратурата, след което ще се направи необходимото, за да бъде възстановена. Има такава опция в закона. „Естествено не може да бъде възстановено нещо, което природата създава стотици години, но все пак да бъде максимално близо до това, което е разрушил!”, обясни той. „Нещо като имплантация ли ще се направи, аз си го представям така, една пришита дюна!”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че му е трудно да си го представи, но има възможност за такава процедура и ще накара Районната инспекция да предприеме действия. „Както казваше Валери Петров в едно стихотворение – „има някои невъзвратими неща”!”, добави водещата.

Кой ще води евролистата на ОП?

   „Хайде да ми кажете кой ще бъде водач на евролистата на ОП, като говорите за качествени лица, които да ни представляват в Европа?”, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че Ангел Джамбазки е доказал през изминалите 5 години, че защитава българския национален интерес. „Доколкото знам и група неправителствени организации е издигнала кандидатурата му през миналата седмица, така че това е въпрос на разговор между тримата лидери на партиите в коалицията!”, добави той. „Нещо не се случват напоследък разговорите между Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов!”, отбеляза водещата. Гостът й отговори, че все пак това е въпрос на разговори между тримата, а Ангел Джамбазки има възможност да продължи изключително успешния мандат, който е имал през последните 5 години. Министърът припомнил, че Джамбазки е сигнализирал преди доста време за пакета „Макрон” и е започнал постъпателни действия, които са се увенчали с успех на този етап.

Спрените през миналата седмица три големи проекта по Черноморието.

    „Какво се случва по морето с къмпинзите, спират се непрекъснато различни проекти по екологични и други причини и почти винаги виждаме дългия „зелен” пръст на „зелените”? Или може би на „зелените” е дългата финансова пътечка, която им се осигурява от различни източници, в това число и от Европа?”, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че няма възможност да проследи тези източници. Той продължи, че що се отнася до случая в „Арапя”, той нито попада в защитена зона, нито в „Натура”, така че МОСВ там няма особен поглед. Другите два големи проекта, спрени през миналата седмица, през 2007 г. са минали проектооценка за въздействие върху околната среда, минали са и оценка за съвместимост с „Натура”. Така че процедурите при МОСВ са спазени, но това са една малка част от процедурите. Разрешителните за строеж се дават от кметовете и те трябва да носят основната отговорност. „За мен голям проблем е, че все още голяма част от общините по морето нямат устройствени планове. Тези устройствени пранове също са бойкотирани, например Царево е без устройствен план вече 10 години, старият е отменен, новият не е влязъл в сила. А във време на безвремие се правят най-големите нарушения!”, подчерта Ненов Димов.

Най-важните задачи през 2019 г.

    „Един въпрос за финал, ще перифразирам един мой друг въпрос – кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Това питам политиците и да Ви кажа не съм получила дотук свестен отговор! Вие какво искате да извършите тази година във Вашия мандат, но и какво можете според Вас, отговорете ми конкретно и стегнато?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че едно от най-важните неща е да стартират всичките 14 ВиК оператори с програмите си по оперативната програма, защото тук говорим за няколко милиарда лева и за качеството на питейните и отпадните води. „Това е особено важно и може би второто, към което ще бъдат насочени усилията, е подготовката на следващия програмен период с кръговата икономика, с повторното и потретното използване на водите. Това са неща, които бележат следващите десетилетия развитие, те са стратегически! За „Марица Изток” 2 ние свършихме, съдът е на ход, но ние продължаваме с другите три топлоцентрали в региона и аз съм сигурен, че колегите ще направят всичко възможно да защитят максимално българската енергетика!”