Нено Димов: По време на европредседателството изведохме разговора за чистотата на атмосферния въздух на най-високо политическо ниво

24 май 2018 | 10:40

Нено Димов,  министър на околната среда и водите, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Мерките за борба с мръсния въздух.

„Казвате, че МОСВ е постигнало значителен напредък по темата за чистота на атмосферния въздух по време на българското председателството на Съвета на ЕС, какво означава практически това?”, попита водещата Клара Маринова. Нено Димов отговори, че самото повдигане на темата в рамките на европредседателството, което не се е случвало досега, е извело разговора на най-високото възможно политическо ниво. Той продължи, че на днешното заседание на МС са били приети две конкретни мерки, които са стъпки в посока решаване на проблемите с мръсния въздух. Министърът подчерта, че става дума за множество малки мерки, чиито сумарен ефект трябва да се види. Става въпрос за мерки, свързани с предотвратяване на кражбите на катализатори от автомобилите, както и превенция, свързана с това текстил, който се счита за отпадък, да бъде изгарян. Няма как да бъде следено хората какво изгарят вкъщи, но може да се предотврати тръгването на такива продукти от източника по веригата.

Министърът на околната среда и водите обясни, че в много напреднала фаза е работата по промените на Закона за чистота на атмосферния въздух. Вероятно промените ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на 25-ти май или най-късно в началото на следващата седмица. Въвеждат се изисквания за съдържанието на пепел и сяра в горивата за битово отопление, тоест на пазара изобщо да не могат да бъдат допускани горива, които не отговарят на определени изисквания. По ОПОС се стартира процедура, по която общини ще могат да кандидатстват за мерки за пречистване на въздуха от битовото отопление. Тази мярка е насочена към домакинства, които се отопляват на твърдо гориво да преминат на друг тип отопление.

„Един малко неудобен въпрос, но всички се сещаме в чии къщи се горят тези текстилни материали и т.н., как ще ги накарате да се газифицират, как ще ги накарате да използват други горивни материали, като те общо взето са се научили така да живеят?”, попита водещата Клара Маринова. Нено Димов отговори, че всъщност МОСВ няма ресурс да покрие всички, които се отопляват по този начин. Той продължи, че подходът навсякъде трябва да бъде индивидуален и местната власт е тази, която трябва да постигне резултати. „А на въпроса как, в края на краищата, ако ние успеем да решим въпроса в другите семейства, в които има нужда, общото качество на въздуха ще се подобри. А това, че ще имаме проблем занапред и той ще трябва да има своето устойчиво решение, най-трудно се постига промяна на манталитета, особено за тези хора, за които говорите, това е дълга задача!”, заяви Нено Димов.

Мерките срещу кражби на пътна инфраструктура.

Нено Димов разказа, че съществува проблем с кражбите пътна инфраструктура, знаци, шахти и т.н.. В тази връзка днес е било прието в наредба на МС допълнително искане, с което ще могат да бъдат контролирани пунктовете за изкупуване на цветни и черни метали. „Казвате, че са направени проверки на 945 площадки за изкупуване на метали и спряна дейността на една, защо?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че въпросният обект за втори път не е успял да покаже документи.

Посещението му на фермерския пазар пред МЗХГ и значението на такива пазари.

„Днес бяхте на фермерския пазар при МЗХГ, какъв е смисълът, какво е значението на тези фермерски пазари, какви са посланията им към българските потребители?”, попита водещата Клара Маринова. Нено Димов отговори, че участието му е било свързано с наличието на продукти, които са били произведени в Натура области. Той продължи, че Натура 2000 е една много добра европейска политика, която за съжаление в периода 2004-2007 е сложена на лоша основа в България. Това обаче не означава, че няма много позитивни примери, какъвто е днешният. Министърът на околната среда и водите обясни, че в Натура се произвеждат продукти, които са по-скъпи, но за сметка на това са много вкусни и чисти. Това е начин, по който фермери, които могат да произвеждат в райони на Натура, имат възможност да печелят от това. „Смисълът е да покажем позитивните примери и не трябва да отхвърляме априори тази европейска политика заради грешки, които са допуснати през минал период, за съжаление с които също ще трябва да се справим по някакъв начин!”, обобщи Нено Димов.

Форумът „Кръгова икономика и чисти технологии”.

Нено Димов обясни, че кръговата икономика е вероятно в основата на самото развитие на бъдещата икономика. Той продължи, че в момента ние имаме по-скоро линейно мислене – имаме суровина, от нея се произвежда продукт, този продукт създава стока, тази стока се консумира, свършва своя живот и се депонира като отпадък. Идеята на кръговата икономика е този отпадък да се превърне в суровина и тя да бъде начало за нещо следващо. В този смисъл страна ни се готви много сериозно да даде насоки на ЕК за писане на законодателство, свързано с използването на пластмасите. Важно е да работим в тази сфера, за да престанем да мислим за отпадъци, а по-скоро за суровини. „Тук основата е промяна на мисленето, но то минава през иновациите. Иновациите са тези, които ни водят. Ние с Вас сме от поколението, което нямаше мобилен телефон, в момента не можем да се лишим от него!”, завърши Нено Димов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” от 23 май 2018 г.