НУЕП: От нас зависи да спасим замърсената си планета и да я опазим в името на живота

14 юни 2018 | 13:34

„Осъзнаваме, че нямаме бъдеще без чист въздух и без чудото на водата. Знаем, че от нас зависи да спасим замърсената си планета и да я опазим в името на живота“. С тези думи в МОСВ започна награждаването на отличените в конкурса „Светът в една капка“, организиран и проведен от Националния ученически екопарламент (НУЕП) със съдействието на Министерството на околната среда и водите. Подкрепата ни дава сили и увереност да продължим, споделиха младите хора. „Всеки конкурс ни доближава до идеята, че сме отговорни за бъдещето – това доказват силните призиви в есетата, разказите и стихотворенията. Много идеи за надникване в тайнството на водата са демонстрирани в научните експерименти, взели участие в надпреварата“, посочиха участниците.

„Виждайки толкова мотивирани млади хора ние сме спокойни за бъдещето на нашата околна среда. Радвам се, че активистите на Националния ученически екопарламент са днес в МОСВ“, приветства призьорите в конкурса зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Бъдещето, мили млади хора е във вас, мисията е една – да формирате екологично съзнание и култура за разрешаване на проблемите на околната среда. Обща е и целта ни – да опазим нашата прекрасна природа за устойчиво развитие на страната. Радвам се, че работите в екип и с хъс, каза зам.-министър Живков. Заедно с директора на дирекция „Управление на водите Илияна Тодорова той раздаде грамотите на отличените в конкурса „Светът в една капка“.

 

Националният ученически екопарламент е създаден през 2001 г. по проект на Екоклуб „Гея“ при 74 СОУ „Гоце Делчев“ в София. В началото членуват 22 ученически клуба от цялата страна, а в момента са 168 с над 4000 участници. Мисия на организацията е да допринасяме за повишаване на екологичното съзнание и култура на учениците, за формирането им като активни граждани – знаещи, можещи, търсещи и участващи в дейности за опазване на околната среда и устойчиво развитие на страната ни. Целта на конкурса „Светът в една капка“ е да формира нагласа за опазване на околната среда, да възпита отговорно отношение към екопроблемите, към замърсяването на планетата – въздуха, водата, да даде възможност за творческа изява на учениците, създавайки атмосфера за екипна работа при научните експерименти и да популяризира Световния ден на водата. Конкурсни работи тази година представиха ученици от цялата страна – общо 108 творби от 82-ма участници. Наградените творби са на ученици от училища в Русе, Варна, Разград, Чирпан, Сливен и София.