Обявени са номинираните проекти в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”

06 юни 2017 | 12:15

Известни са вече номинациите за Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“, инициатива на Министерство на здравеопазването, провеждана в партньорство с МОСВ, МОН, ММС, МК и Представителството на ЕК в България.

През учебната 2016/2017 г. учениците работиха по проекти в две подтеми:

„На MAX бъди БЕЗ тютюнопушене и алкохол ТИ!” „На MAX бъди СЪС спорт и здравословно хранене ТИ!”

 

Конкурсът се осъществява в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. В дейностите се включиха над 6500 ученици, заедно с учители и родители от цялата страна. Проектите бяха насочени за превенция на рисковите за здравето фактори. В тях са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, които включват спортни прояви – състезания и турнири по футбол, баскетбол и др., туристически и екопоходи, ролеви игри, дебати и дискусии, сътрудничество и работа в екип между поколенията за запазване на българските традиции. Разработени са сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и пр.

30 проекта стигнаха до участие в крайното класиране. В категорията от І-ІV клас са допуснати 13 проекта, от V до VІІІ – 10 и от ІХ до ХІІ клас – 7 проекта.

Номинираните проекти са:

Във възрастовата група І-ІV клас: „Приятели на здравето”, на ученици от ІV в клас от СУ „Николай Катранов” в Свищов, с ръководител Стефка Николаева „Бъди ЗДРАВословен“, на ученици от ІІІ в клас от ОУ „Христо Никифоров” в Ловеч, с ръководител Мария Георгиева „Назад към природата”, на ученици от ІІІ г клас от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново с ръководител Силвия Пенева „Хигиена за отличници”, на ученици от ІV клас от ОУ „Христо Ботев” в с. Божурица, обина. Долна Митрополия, област Плевен, с ръководител Росица Нечева.

Във възрастовата група V-VІІІ клас: „Супер сила за нашия живот – хранене, здраве и спорт“, на ученици от V и VІ клас от ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица, с ръководител Калина Йорданова „Щафета към здравето“”, на ученици от V клас от ОУ „Васил Левски” в Бургас, с ръководител Венелина Андреева „Здравословна революция – продължението”, на ученици от V и VІ класове от СУ „Антим I” в Златоград, с ръководители Ирина Бодурова и Ралица Даскалова „Аптека под небето”, на ученици от VІІІ б клас от СУ „Христо Смирненски” в Стара Загора, с ръководител Валентина Спасова „Моят избор“ на ученици от VІІІ а, VІІІ г и VІІІ д клас от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети” в Русе, с ръководител Диана Русева

във възрастовата група ІХ-ХІІ клас: „Модерните убийци на младия човек – алкохола и цигарите“, на ученици от ХІ а клас от Професионална гимназия „Алеко Константинов“ в Мездра, с ръководител Валя Цветанова „Ние спортуваме и се храним здравословно“, на ученици от Х а клас от СУ „Васил Левски“ в Димитровград, с ръководител Тодорка Николова „Мисли за себе си! Не бъди роб на алкохола и цигарите“, на ученици от Х в клас от Природоматематическа гимназия „Св. Климент Охридски“ в Силистра, с ръководител Татяна Кулева „Наученото ни учи!”, на ученици от ІХ, Х и ХІ клас от Специално училище за ученици с увреден слух „Свети Иван Рилски” в Търговище, с ръководител Росен Милачков

 Номинираните проекти не са представени по реда на тяхното класиране!

Информацията за номинираните проекти е налична на адрес:

http://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/nominirani-proekti-v-nacionalniya-uchenicheski-kon/

Официалното награждаване на победителите ще бъде този юни. Датата и мястото на церемонията ще бъдат съобщени допълнително.