ОПОС призовава за обща грижа за природата в нов 3D мапинг проект

09 септември 2019 | 12:14

От днес Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) започва излъчването на анимации от новия 3D мапинг проект, който призовава за обща грижа за природата.  Проектът показва рисковете от човешкото въздействие върху околната среда и как с осъзнати действия всеки може да помогне за нейното опазване. Визуалният спектакъл ще се прожектира всеки работен ден в периода 9-20 септември, от 21:15 до 22:00 ч. пред Национална галерия „Квадрат 500” (пл. „Свети Александър Невски“).

Инициативата носи посланието „Нямаме план(ета) „Б“, което е продължение на 3D-кампанията на ОПОС, започнала в края на 2018 г. Този път анимациите насочват вниманието върху оползотворяването на природните ресурси по устойчив начин с фокус върху темите „Отпадъци“, „Наводнения и свлачища“ и „Качество на атмосферния въздух“. 3D-проектът популяризира идеята, че грижата за природата е обща мисия, в която успехът идва само ако всички полагат усилия заедно. Със средства по ОПОС в България се изграждат пречиствателни станции и инсталации за преработка на отпадъци, инвестира се в мерки за по-чист въздух, работи се срещу риска от наводнения и свлачища, полагат се грижи за опазване на богатото биоразнообразие. „Нямаме план(ета) „Б“ е призив за обединяване около общата кауза за по-чиста и по-сигурна околна среда“.

3D Mapping е вид технология, която чрез анимации или статични изображения създава реалистични илюзии и ефекти върху триизмерни повърхности като сгради и паметници. Изпълнител на анимациите е компанията Elektrick.Me, която има дългогодишен опит в създаването на 3D mapping с успешно реализирани проекти в България, Холандия, Швеция, Русия, Казахстан, Кувейт, Китай и други. „Целим да припомним, че отделният човек не е само страничен наблюдател, но и пряк участник в запазването на екосистемите и биоразнообразието, без които човешката цивилизация не би била възможна“, споделят създателите на мапинг-анимацията. За реализацията на проекта работят над 12 български артисти - дигитални скулптори, 3D аниматори и музиканти.


Анимация: www.elektrick.me

Музика и звуков дизайн: Климент Дичев и Любомир Ангелов

Facebook: https://www.facebook.com/events/509379949822549/