Отговор на въпрос от народния представител д-р Силви Кирилов, ПГ на „Има такъв народ“, относно експлоатация на ТЕЦ „Марица 3“

08 април 2022 | 14:51
  1. Колко на брой са станциите за измерване на качеството на въздуха в Димитровград и предвижда ли се промяна в локацията им с оглед по-правилно и по-надеждно отчитане на евентуални превишения в нормите на вредни вещества във въздуха на Димитровград?
  2. Какви мерки възнамерява да предприеме МОСВ като компетентен орган при установяване на продължаеми и повтаряеми нарушения на КР и ЗООС от страна на ТЕЦ „Марица – 3“, за да бъде защитено здравето на хората в Димитровград и за опазване качеството на въздуха?

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КИРИЛОВ,

В отговор на Вашите въпроси, Ви информирам следното.

1. В Димитровград е разположена една автоматична измервателна станция от Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която измерва следните замърсители: фини прахови частици (ФПЧ10), серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, озон, амоняк, сероводород и стандартен набор от метеорологични параметри.

Местоположението на автоматичната измервателна станция „Раковски“ в Димитровград, която е част от Националната система за мониторинг, отговаря на изискванията на законодателството, в частност на Приложение №6 към чл.11 на Наредба № 12 от 15 юли 2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния. В това приложение са посочени условията за разполагане на пунктовете за мониторинг в макромащаб (изисквания за разполагане на пункта с цел осигуряване на представителност на данните в зависимост от типа му) и в микромащаб (изисквания за разполагане на устройството за вземане на проби с цел осигуряване на представителност на измерванията). Разположението на площадките се преразглежда периодично за проверка за съответствие с тези изисквания. През тази година от нарочно създадена за целта работна група се извършва преглед на местоположението на станциите, които са част от Националната система за мониторинг на качество на атмосферния въздух. В момента се извършва проверка на разположението на пункта в Димитровград.

През 2021 година е извършено измерване с мобилна автоматична станция за качество на атмосферния въздух в Димитровград за периода от 30.07 до 11.08.2021г. и от 10.10 до 08.11.2021г. Резултатите от измерванията с мобилната станция потвърждават тенденцията на стойностите на серен диоксид (на повишаване и понижаване), измерени от автоматична измервателна станция „Раковски“. В случая не може да се търси съвпадение на получените резултати поради това, че двете станции са разположени на различни места.

През тази година също ще бъдат извършени индикативни измервания с мобилна станция, съгласно утвърден график.

2. За засилване на контролната дейност на регионалните инспекции, на територията на които се намират големи горивни инсталации, оказващи въздействие на качеството на атмосферния въздух в населени места с регистрирани наднормени стойности за съдържание на серен диоксид в атмосферния въздух са разработени методически указания за планиране, провеждане и докладване на контролната дейност на големи горивни инсталации. Допълнително на РИОСВ – Хасково са дадени конкретни инструкции за осъществяване на засилен контрол на дейността на топлоцентралата (онлайн наблюдение на използваното в ТЕЦ „Марица 3“ АД – гр. Димитровград гориво, видеонаблюдение чрез 8 видеокамери, позиционирани на площадката на ТЕЦ Марица 3, проследяване на стойностите на контролираните замърсители от автоматичната измервателна станция и др.). Наблюдават се данни от Националния институт по метеорология и хидрология, както и информация от Системата за ранно предупреждение за възможен пренос, получена със съдействието на регионалната инспекция в Стара Загора. При очаквани неблагоприятни метеорологични условия (посока и скорост на вятъра), на оператора се дават предписания за предприемане на мерки за намаляване на масовия поток на серен диоксид от ТЕЦ „Марица 3“ АД, с цел недопускане на наднормени стойности за качество на атмосферния въздух по показател серен диоксид.

Законодателството (на Европейския съюз и национално) допуска наличието на 24 превишения на средночасовата норма за серен диоксид в рамките на една година. Независимо от това, в случай, че в Димитровград продължи регистрирането на превишения, МОСВ ще потърси предприемането на по-строги и решителни мерки с оглед опазване на здравето на гражданите.