Отговор на въпрос от народния представител Джевдет Чакъров, ПГ на ДПС, относно изпълнението на оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

15 януари 2021 | 16:32

Уважаеми господин Председател,

уважаеми дами и господа народни представители!

Благодаря Ви, господин Чакъров, за зададения въпрос, защото благодарение на него аз мога да бъда отново в Народното събрание. Работен ден, без да присъствам тук, е загуба за парламентарната демокрация, за държавата.
По отношение на поставения от Вас въпрос – финансовото изпълнение по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Обявени процедури за предоставяне на безвъзмездно финансиране. Към момента са обявени 59 броя процедури за предоставяне на финансиране на обща стойност от 4,3 млрд. лв., или 127% от ресурса на Програмата. Наддоговорили сме дори 20% отгоре, за да може, ако някой някъде не успее, ние да имаме готовност да им ги дадем тези пари.
И на въпроса Ви: какви са спешните мерки? Спрямо съдебната власт, където са процедурите, или спрямо кметовете, какви процедури министърът може да предприеме към тях – силови, административни?! Освен да ги вика всеки ден, да мълчат и те да казват: този ми пречи, онзи ми пречи, тук закъснях, там не успях да се справя, а тук не съм го започнал Проекта, осигурени са пари за финансирането, ама аз не съм го започнал.
Договорените суми – европейско и национално съфинансиране. До момента по Оперативна програма „Околна среда“ са договорени 308 проекта, от които през 2020 г. – 137 броя. Стойността на безвъзмездното финансиране възлиза на 3,8 млрд. лв., или 112% от бюджета на Програмата. През 2020 г. договореното финансиране възлиза на 616 млн. лв.
Верифицирани разходи – европейско и национално съфинансиране. До момента верифицираните разходи по Програмата възлизат на 1,1 млрд. лв., или 32,4% от бюджета.
Сертификация на разходите за безвъзмездна финансова помощ пред Европейската комисия – европейско съфинансиране. Сертифицираните разходи до момента възлизат на 1,1 млрд. лв., които се равняват на 32,7% от бюджета.


Полагат се усилия за преодоляване на негативните последици от по-късния старт на проектите в сектор „Води“, както и трудностите в изпълнението на проектите в другите сектори – „Отпадъци“, „Биоразнообразие“, „Свлачища“, „Наводнения“.
Ситуацията с пандемията доведе до допълнително забавяне поради удължаване поне с два месеца на сроковете за представяне на оферти и обявяване на обществени поръчки. Въпреки своята сложност и обем с цел ускоряване изпълнението на Програмата, проектите на ВиК операторите бяха оценени и договорени за рекордно кратки срокове. Проектните предложения бяха представени в периода февруари-април 2019 г., като повечето бяха договорени в периода юли-октомври 2019 г., тоест за срок от три до пет месеца. Това са усилията, които Министерството може да положи в максимално кратък срок, но не и вместо други да свърши тази работа.
За съжаление, обществената поръчка за изпълнение на основните дейности се обяви със закъснение. Повечето в периода февруари-юни 2020 г. Благодаря Ви.