Отговор на въпрос от народния представител Джевдет Чакъров, ПГ на ДПС, относно процедури заведени срещу България заради нарушаване не Общностното законодателство (процедури по инфрийджмънт) в областта на околната среда

15 януари 2021 | 16:55

Уважаеми господин Председател,

уважаеми дами и господа народни представители!

Уважаеми господин Чакъров,

при пълноправното членство на България в Европейския съюз срещу България са стартирани общо 102 наказателни процедури, а от тях 83 са закрити поради изпълнение на ангажиментите на страната и отстраняване на нарушенията.
Към настоящия момент все още са висящи 19 процедури, като 11 процедури са на етап официално уведомително писмо и това е първият етап на досъдебната фаза на процедурите за нарушение. Шест от посочените процедури са за нетранспониране в срок на директивите на Европейския съюз, като по една от тях сме докладвали на Европейската комисия, че процесът на транспониране е приключил и очакваме закриване на процедурата. Три процедури са за непълното транспониране на директивите, като от страна на Министерството са предприети необходимите действия за отстраняването. Две от процедурите са свързани с неизпълнението на задължения, произтичащи от правото на Европейския съюз, които не изискват промени в нормативната уредба и по които сме в постоянен диалог с Европейската комисия. Три процедури са на етап мотивирано становище – две са свързани с прилагане на правото на Европейския съюз в областта на биологичното разнообразие, а третата касае изграждането на пречиствателни станции за отпадни води за населени места с над 10 000 жители.
В съдебната фаза се намират две процедури – в областта на качеството на атмосферния въздух и политиката за морската среда. Съдебните производства пред Съда на Европейския съюз са все още висящи, като няма произнасяне към настоящия момент. По две наказателни процедури има постановление с установителни решения на Съда на Европейския съюз – делата за Калиакра и рекултивацията на старите депа, като страната ни е в постоянен контакт с Европейската комисия и периодично докладва за напредъка по изпълнението на ангажиментите ни. По една от наказателните процедури предстои завеждане на второ дело пред Съда на Европейския съюз и е с искане за налагане на финансови санкции, а именно процедурата, свързана с повишаването на стойностите на фините прахови частици.
Следва да имате предвид, че процедурите, които се намират в най-напреднал етап и по които България вече е осъдена, са стартирали в периода на първите години след членството на България в Европейския съюз и изискващи значително време и финансови средства за привеждането в съответствие с изискванията на европейското законодателство.
През годините по линия на Оперативна програма „Околна среда“ както в предходния програмен период, така и в сегашния, са ни осигурени значителни средства за изпълнение на ангажиментите ни като държава членка, в това число и за отстраняване на допуснатите нарушения. Предвиждаме това да продължи и през следващия програмен период 2021 – 2027 г. в рамките на новата програма „Околна среда“.
Не на последно място, искам да обърна внимание на обстоятелството, че освен срещу България в секторите, където са най-тежките наказателни процедури – качеството на атмосферния въздух, „Натура 2000“, отпадъци, води, Европейската комисия е стартирала наказателни процедури срещу почти всички държави членки, някои от които са на много напреднал етап. Това на практика показва системен проблем с постигането на изискванията на европейското законодателство в областта на околната среда в целия Европейски съюз – непрекъснато се променят, непрекъснато се завишават, трябва да ги догонваме, а ние сме с по-малко средства и е по-трудно да го направим.
Искам да Ви уверя, че Министерството на околната среда и водите полага всички необходими усилия и поддържа постоянен диалог с Европейската комисия, което е с оглед намирането на работещи решения за отстраняване на допуснатите нарушения.