Отговор на въпрос от народния представител Евгения Алексиева от ПГ „ГЕРБ-СДС“, относно Инвестиционно намерение на ферма за ларви „Насекомо“ АД за вътрешно преустройство и смяна на предназначението на производствено-административна сграда, в пилотна ферма

11 март 2022 | 16:30

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АЛЕКСИЕВА,

 

В отговор на поставения от Вас въпрос, бих искал да Ви информирам следното:

Дейността по производство на протеин от ларви на насекоми е изключително иновативна и щадяща околната среда дейност, в която България има шанс да е една от световните страни лидери, чрез дейността на инвеститора.

Този тип производство е залегнал в приоритетна програма за развитие на ЕС като един от най-щадящите и природосъобразни методи за производство на животински протеин. Всеки тон от този продукт спасява 5 тона океанска риба или стотици декара гори да бъдат изсечени, за да се превърнат в соеви плантации. Протеинът е изключително добра добавка за фуражи и е одобрен за употреба за животновъдни ферми. Това е продукт със стратегическо значение и може да осигури допълнително обезпечение за местните ферми, особено в настоящите времена на несигурност. Плановете на инвеститора за настоящата сграда са малък център за производство, с който демонстрират работещата технология.  Инвеститорът е в процес на планиране на пълно мащабно производство в друг район на България, което трябва да стартира дейност до 2 години.

Вие твърдите, че такъв тип производства отделят огромни количества неприятна миризма, но аз, заедно с колегите министри на околната среда от ЕС, посетихме завод със същото производство в 20 пъти по-голям мащаб на чуждестранна компания на 21 януари тази година, намиращ се в гр. Амиен, Франция. Други ферми със същата дейност са построени в Полша, Холандия, Калифорния, САЩ, включително и в сърцето на мегаполис като Лондон, в близост до бизнес центрове и жилищни сгради.

В изложението Ви, предшестващо въпроса, вие споменавате, че фермата в Елин Пелин е „затворена“ от общината, но според извършена поредна проверка от РИОСВ-София на 02.11.2021 на обекта в Елин Пелин, която констатира, че обекта се намира там и е в експлоатация. При проверката се „установява наличието на миризми характерни за извършваните дейности локално във вътрешността на помещенията“. При проверката не се „установи наличието на миризми характерни за извършваните дейности извън територията на площадката“. Всички замерени емисии са били в рамките на нормативните изисквания. Същите резултати са констатирани и от всяка предходна проверка от РИОСВ.

Местоположението на планирания обект в Лозен е на 800 метра извън селото, след индустриалната зона в посока към магистралата. Допълнително, между пределите на селото и обекта на инвеститора е разположена индустриална зона.

Производството само по себе си представлява такова с малък мащаб и основното предназначение на сградата е валидация на технологията и демонстрационен център за работещите технологии на инвеститора.  Същата ще се предлага на производители със сходни дейности от целия свят. В инвестиционното намерение е предвидена превантивно съвременна вентилационна и климатизационна система, която да улавя и пречиства всички изходящи въздушни потоци. Компактността на този тип производство (демонстрационно производство) е подходяща за пълно улавяне на всички въздушни маси в производствените помещения и пречистването им. Въздухо-пречистващите технологии са разнообразни стандартни съоръжения по света и не са нещо ново и специфично. Използваната въздухо-пречистваща технология е широко разпространена в хранително-вкусовата промишленост и работи доказано. 

Инвеститорът е изпълнил необходимите по закон процедури и уведомления към отговорните институции и е дал всички изискани му отговори и разяснения относно инвестиционното намерение. Информацията за инвестиционното намерение е била публикувана според изискванията на сайта на РИОСВ, както и на сайта на Инвеститора, съгласно законовите изисквания. Процедурата не изисква провеждане на обществено обсъждане и няма нормативен документ, който да задължава инвеститора да извърши процедура по ОВОС или РИОСВ да назначи такава.

Инвеститорът е създал сайт (www.nasekomo.info) през ноември 2021, на който е публикувал по негови думи всички протоколи от проверки, които са над 20 за последните 2 години, които са извършени и от други институции освен РИОСВ-София - включително БАБХ, РЗИ и Столична община и при всяка една от тях не се установяват миризми извън площадката.