Отговор на въпрос от народния представител Костадин Костадинов от ПГ „Възраждане“, относно Проблем при дейността на регионалното депо за неопасни твърди битови отпадъци, край село Стожер, община Добричка и допуснати нарушения при подготовката и изготвяне

18 февруари 2022 | 16:31

Въпрос: Къде са отвеждани отпадъчните води и верен ли фактът, че при натрупване на дъждовни води, в следствие от снеготопене и отпадни води, от клетката е извършвано прокопаване с багер с цел натрупаните води да се оттекат в дерето, има ли връзка това с отказа на РИОСВ да бъде извършена екологична оценка на депото?

 

 УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОСТАДИНОВ,

 

Дейностите по депониране на неопасни отпадъци в Регионалното депо за неопасни отпадъци, с. Стожер за общините Добрич, Добричка, Тервел, Никола Козлево, Крушари, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Балчик се извършват въз основа на издадено комплексно разрешително № 433-Н0/2012 г. (в сила от 25.02.2015 г.), от Изпълнителна агенция по околна среда на Община Добрич – оператор на депото. 

На депото, периодично се извършват комплексни проверки по изпълнение на условията поставени в комплексното разрешително, съгласно плана за контролната дейност на РИОСВ-Варна за съответната година.

По време на извършената проверка на 15.02.2022 г. е констатирано, че  на площадката на депото се формират 3 потока води: производствени - инфилтрат от депонираните отпадъци, битово- фекални отпадъчни води от санитарните помещения и дъждовни води.

Отпадъчните води (инфилтратът) от дренажната система на Клетка № 1 постъпват в ретензионен басейн. Инфилтратът, посредством система за обратно връщане, се използва за оросяване на отпадъците в Клетка № 1 на депото. 

Битово - фекалните отпадъчни води се събират в два броя  резервоари. Операторът има сключен договор с оторизирана фирма за почистване и транспортиране  на отпадъчните води до ПСОВ –Добрич.

Дъждовните води от стопанския двор на депото и охранителните канавки на Клетка № 1 постъпват в ревизионна шахта, разположена непосредствено до входа на обекта, след което се заустват във Сухо дере. Точката на заустване е определена, съгласно Условие 10.3.1.2. от Комплексното разрешително.

На площадката не са установени прокопани  канали, служещи за оттичане на дъждовните и отпадъчни води към дерето.

По отношение на инвестиционното предложение за изграждане на отвеждащ колектор,  на 20.01.2020 г., Община град Добрич е входирала в РИОСВ-Варна уведомление,  с което се предвижда изработване на Подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП-ПП) за „тръбопровод за заустване на пречистени отпадъчни води от регионално депо Стожер в р. Суха река“.

В рамките на процедурата, съобразно заложените критерии в чл. 85, ал. 4 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда, представената от възложителя писмена информация и документи, както и получените становища от Регионална здравна инспекция - Добрич, Басейнова дирекция - Дунавски район  и Басейнова дирекция - Черноморски район, в съответствие с нормативно определената процедура и срокове е издадено Решение № ВА-6/ЕО/2021г.  да не се извършва екологична оценка и същото не е обжалвано. Решението е влязло в сила.

В хода на процедурата, отвеждането на отпадъчните води от клетката към дере, не е предмет на разглеждане в процедурата по преценяване на ЕО.

По данни на възложителя след обилни валежи и интензивно снеготопене, голяма част от инфилтрата остава в клетката. С част от инфилтрата се извършва оросяване на отпадъците в клетката, а в случаите, когато има излишни количества инфилтрат излишъка ще се извозва до ГПСОВ Врачанци, съгласно договор с „ВиК“ ООД-Добрич.