Отговор на въпрос от народния представител Красимир Вълчев от ПГ „ГЕРБ-СДС“, относно подкрепа на дейността на Националния институт по метеорология и хидрология като национална хидрометеорологична служба и като научна организация

11 февруари 2022 | 13:25

Въпрос:

Каква ще бъде вашата политика като евентуален принципал на Националния институт за метеорология и хидрология за подкрепа на двете му основни функции – като национална хидрометеорологична служба и като научна организация?

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ и ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВЪЛЧЕВ,

 

В отговор на поставения от Вас въпрос, бих искал да Ви информирам следното:

С § 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., считано от 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от основно звено при Българската академия на науките е преобразувано в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката. С посочения закон НИМХ е определено като национална научна организация за осъществяване на оперативни дейности в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, както и за научни изследвания, и за научно-приложна, иновативна и образователна дейност.

         С Постановление № 7 на Министерския съвет от 14.01.2019 г. е приет Правилник за устройството и дейността на НИМХ, като в чл. 3 от посочения правилник НИМХ е определена като национална научна организация за осъществяване на оперативни дейности в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, както и за научни изследвания, за научноприложна, иновативна и образователна дейност. НИМХ е определен като национална хидрометеорологична служба на Република България.

         С Решение № 892 на Министерския съвет от 30.12.2021 г. във връзка с осъществяване на структурни и други промени в централната администрация на изпълнителна власт  е разпоредено да бъдат предприети действия по преминаването на НИМХ към Министерство на околната среда и водите.

         С проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година е предложено НИМХ като национална научна организация и национална хидрометеорологична служба на Република България от юридическо лице към Министерство на образованието и науката да се преобразува в юридическо лице с делегиран бюджет, чиито ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на околната среда и водите. Предложено е НИМХ да прилага делегиран бюджет, като съответно проекто-бюджета на НИМХ е включен в проекта за бюджета на Министерство на околната среда и водите.

         Административното преобразуване не се отнася пряко до предмета на дейност на НИМХ, така както е определен в Правилника за устройството и дейността на НИМХ, приет с Постановление № 7 на Министерския съвет от 14.01.2019 г. и НИМХ ще продължава да осъществява своята дейност в пълна подкрепа от страна на Министерство на околната среда и водите.