Отговор на въпрос от народния представител Зорница Стратиева, ПГ на ДБ, относно  прилагане на ПАМ по чл.199 и 199а от Закона за водите във връзка с наводненията на 14 и 15 декември 2021 г. в Смолянска и Благоевградска област

07 януари 2022 | 17:12

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО СТРАТИЕВА,

 

Във връзка с поставения от вас въпрос относно прилагане на принудителни административни мерки (ПАМ) по чл. 199 и 199а от Закона за водите (ЗВ) и наводненията на 14 и 15 декември 2021 г. в Смолянска и Благоевградска области, искам да ви уверя в следното:

Почистването на речните корита се извършва по реда на чл. 140 от ЗВ. Съгласно посочените разпоредби дейностите за почистване на речните корита с цел осигуряване на проводимост и превенция на наводненията, се определят от междуведомствени комисии, назначени от кметовете и областните управители, в които са включени представители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, съответната басейнова дирекция, съответната РИОСВ, Изпълнителната агенция по горите, общината, експерти-еколози и други технически лица. По този начин в голяма степен се изключва допускане на дейности, които биха довели до възникването на предпоставки за налагане на ПАМ по чл. 199 от ЗВ.

Истината обаче е, че тези механизми съществуват, но последните наводнения отвориха дебата доколко областните управители имат възможността да  правят това и започна дебат в рамките на МС и МОСВ дали не трябва да се прехвърли тази отговорност към друга институция. Моето мнение и на екипа в МОСВ е, че една такава институция, която има техника, хора и капитал да инвестира, са държавните горски предприятия. Но подобен въпрос не е финализиран.

Често освен климатичните промени, причината за наводненията е и неправилният подход на фирмите, които вместо да отстранят, създават проблем. Имам предвид, че се изземва повече материал от необходимото от речното корито за почистването, а понякога и неправомерно се изземва. А също и вместо да се отстранят паднали, се секат здрави дървета.

В заключение Ви уверявам, че ако в хода на изпълнението на договорите, сключени от областните управители и кметовете по реда на процедурата по чл. 140 и следващи от ЗВ, въпреки всичко се установи от контролните органи наличие на непосредствена опасност от замърсявания, увреждания или погиване на околната среда, на хора или на имущества на държавата, общините, физически или юридически лица, ще се пристъпи незабавно към действия за ангажиране на административнонаказателна отговорност, в това число и прилагане на ПАМ.

Допълнение: От 1 януари нямаме действащи ПУРБ, ПУРН, както и морска стратегия. Подготвен е проект на промени в Закона за водите, за да може тези планове и стратегията да продължат действието си до влизането в сила на новите.