Отговори на въпроси от народния представител Златомира Карагеоргиева – Мострова от ПГ на „Има такъв народ“, относно изпълнение на договор „Интегриран воден проект за област Бургас“ с бенефициент „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД гр. Бургас по Оперативна

18 февруари 2022 | 16:36

Въпроси:

  1. На какъв етап е проектът към настоящия момент и какви са причините за забавянето му, както и какви мерки е предприел Управляващият орган, включително и комуникация с Европейската комисия, във връзка с успешното реализиране на проекта в срок или финализирането му в следващия програмен период?
  2. Съществува ли възможност проектът да не бъде реализиран в установения за това срок – 31.05.2024 г., както и има ли риск от загуба на средства и в какъв размер?

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО МОСТРОВА,

 

В отговор на поставените от Вас въпроси предоставям следната информация:

За изпълнение на проект „Интегриран воден проект за област Бургас“, между Министерство на околната среда и водите и „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД гр. Бургас е сключен административен договор за безвъзмездна финансова помощ с общ размер на разходите 459 330 577 лв.

Проектът е в категорията „голям проект“ по смисъла на чл.100 от Регламент 1303/2013 и като такъв е преминал през одобрение на Европейската комисия.

В процеса на одобряване на проекта от ЕК са получени бележки и коментари, които касаят изпълнението на Европейската директива за местообитанията, съгласно която Държавите – членки са длъжни да разработят консервационни цели за всички защитени зони от Натура 2000. Тъй като за някои зони, вкл. тези в област Бургас процесът по разработване и одобрение на тези цели не е приключил, ЕК поставя условие в Решението за одобрение – в периода 2014-2020 г. да бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ само за инвестициите в урбанизираните територии и тези извън Натура 2000 на стойност 145 милиона лв., а за инфраструктурата в Натура, е договорено с ЕК да се посочи като източник на финансиране собственият принос на бенефициента до финализиране  разработката и одобрението на консервационните цели. В края на 2021 г. разработването на целите е възложено чрез договор от страна на ВиК Бургас ЕАД към избрания изпълнител Австрийската агенция по околна среда, като срокът за изработка и представяне на готовите цели е Януари 2023г. Към настоящия момент тази дейност е оценена като рискова и забавяне на нейното изпълнение би довело до цялостно забавяне в изпълнението на дейностите по проекта.

Допълнителна мотивация за високо рисковата оценка на проекта към настоящия момент е и последващата необходимост след изработване на целите за зоните по Натура и оценяване на съответствието на мерките от проекта с вече наличните цели, е че следва пред Европейската Комисия да бъде представено искане за изменение на големия проект, с което безвъзмездната финансова помощ да обхване всички първоначално заложени инвестиции - извън и в Натура зони. Едновременно с искането за изменение, на Комисията следва да  бъде представено и искане за разделяне на фази (фазиране) на големия проект в неговата цялост, като изграждането на ВиК инфраструктурата, което не е финализирано до 31.12.2023 г. да получи финансиране в рамките на новата програма Околна среда 2021-2027 г. Комисията отново ще подложи на оценка внесените искания по проекта и само в случай на положително становище по предлаганите изменения може да издаде ново Решение, най-рано през есента на 2023 г. До момента на получаване на новото положително решение на ЕК проектът остава рисков поради големия финансов ресурс, заложен за реализацията му и изпълнението на множеството заложени дейности за изграждане на линейна инфраструктура и пречиствателни мощности, от които зависи изпълнението на важни индикатори на ниво Оперативна Програма.

Към настоящия момент бенефициентът е обявил всички обществени поръчки за избор на изпълнители на основните проектни дейности – инженеринг и строителен надзор за интервенциите извън Натура зоните, попадащи в обхвата на безвъзмездната финансова помощ.

 Планът за обществени поръчки, необходими за реализацията на проекта, предвижда сключване на 18 (осемнадесет) договора за инженеринг. До момента са сключени  5 (пет) договора за инженеринг, четири от които са на етап проектиране.

Избрани са изпълнителите на строителен надзор/Инженер по ФИДИК за обектите, за които вече тече проектиране и ще бъдат изпълнявани  извън зони по Натура 2000, текущо през 2022/2023 г.

По отношение на вашия въпрос съществува ли възможност проектът да не бъде реализиран в срок до 31.05.2024 г., както и има ли риск от загуба на средства и в какъв размер, бих желал да Ви информирам, че предвид необходимостта от получаване на ново положително решение от страна на ЕК преди края на 2023 г. за одобряване цялостното изпълнение на проекта, включващо дейности в зони в и извън Натура 2000, съществува възможност същият да не бъде изпълнен в срок до 31.05.2024 г. Оценката на риска относно възможността за цялостно изпълнение на проекта зависи изцяло от развитието на дейността по изработване и одобрение на целите за зоните по Натура 2000, в които ще се наложи да бъдат изпълнявани инвестиционни дейности, които към момента са с прогнозна стойност в размер на почти 300 милиона лева.

Във връзка с описаните до тук рискове от страна на Управляващия Орган на ОПОС през м. януари 2022 г. бе изискано ВиК Бургас ЕАД да представи План за действие на тримесечна база със заложени междинни цели както във физически, така и във финансов аспект, и срокове за тяхното постигане, за всички инвестиции извън Натура зоните до 31.12.2023 г. Изпълнението на Плана за действие ще бъде предмет на засилен мониторинг и контрол както от страна на Управляващия орган на ОПОС, така и от страна на ЕК.

Вземайки предвид обхвата на „Интегриран воден проект за област Бургас“ и заявения финансов ресурс, процедурните срокове за разработване на специфичните цели за защитени зони, провеждане на обществени обсъждания и издаване на заповеди на компетентния орган за защитени зони, както и необходимото време за изменение на проекта и получаването на повторна положителна оценка от страна на ЕК, същият е оценен като високо рисков и в това му качество е предвиден с възможност за „фазиране“, като е включен във финансовите прогнози и в процеса на програмиране за периода на Програма Околна Среда 2021-2027. Но доколкото новата Програма все още е в процес на договаряне и се очаква нейното финално одобрение, това поставя финализирането на проекта на ВиК Бургас ЕАД в пряка връзка с максимално добрата подготовка и защита на новия програмен период, за което от моя страна в качеството си на министър на околната среда и водите и от страна на моя екип ще бъдат положени всички възможни усилия.