Природната забележителност “Гърбавата Чешма” на територията на РИОСВ- Шумен е спасена от разрушаване

03 януари 2008 | 11:33


Предприети са спешни мерки за спасяването на природната забележителност “Гърбавата Чешма”, която се намира на територията на община Антоново. При проверка през декември експертите на РИОСВ - Шумен установиха, че неизвестни лица са подкопали яма в основата на скалното образувание. По предписание на екоинспекцията от община Антоново е организирано запълване на изкопа с камъни и пясък. По този начин са предотвратени процесите на разрушаване при замръзването на събраната вода.
“Гърбавата чешма” представлява водопад, като водата е силно варовита. С течение на времето от отлагането на варовика се е получило скално образувание с височина над 3 метра и дължина около 10 м. Природната забележителност заема площ 0,20 хектара.
Съгласно Закона за защитените територии, за природни забележителности се обявяват характерни образувания на неживата природа - скални форми, земни пирамиди, пещери, понори, водопади, находища на вкаменелости и минерали, пясъчни дюни и др. с изключителна стойност, представителност и естетичност, поради присъщата им рядкост и уникалност или поради значимостта им за науката и културата.
На територията на Шуменска и Търговищка област има 6 природни забележителности - “Скока” се намира край с.Веселиново, общинаСмядово, “Водопада”, “Коня”, “Дервентска пещера” са на територията на община Търговище, а “Гърбавата чешма” и “Костадин тепе” са в община Антоново.