Проведоха се последните семинари по проекта за укрепване на институционалния и административен капацитет за водене на преговори по глава „Околна среда“ на Министерството на околната среда и пространственото планиране на РСМ

27 септември 2022 | 12:02

 

 

През септември 2022 г. в Банско и София бяха проведени два семинара по  проект „Укрепване на институционалния и административен капацитет за водене на преговори по Глава 27 „Околна среда“ на Министерството на околната среда и пространственото планиране на РСМ и регионалните му структури в процеса по присъединяване към ЕС“, финансиран със средства по Българската помощ за развитие.

Поради високия интерес от страна на експертите от Република Северна Македония по линия на инвазивните видове прилагането на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (СITES) и на Директива 1999/22/ЕО относно държането на диви животни в зоологически градини, МОСВ организира изнесен присъствен семинар. Той се състоя като втора част на Модул I – „Опазване на природата и природните ресурси. Натура 2000 и мрежата от защитени територии“. Срещата за обмен на опит и добри практики се проведе в периода 19-20 септември 2022 г. под домакинството на Туристическия информационен център на Дирекция „Национален парк Пирин“, който организира и посещение на Байкушевата мура – най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите дървета в света.

Семинарът на 26 септември се проведе в зала „Европа“ в сградата на МОСВ и разгледа основните моменти при транспониране на Европейското законодателство в сферата на опазването на чистота на въздуха. Обсъдени бяха конкретни казуси и извлечени поуки, българският опит в хода на преговорите за присъединяване към Съюза, както и разработването на Общински програми за качеството на атмосферния въздух в България.

Проведените семинари бяха последните срещи за обмен на опит между експертите на двете министерства. Предстои провеждане на заключително медийно събитие на министерско ниво за оповестяване на резултатите от проекта.