Разговор с Асен Личев, министър на околната среда и водите по Дарик радио, България следобед, 12.11.2021

12 ноември 2021 | 16:05

 

Водещ: Посрещам в студиото на Дарик служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. Всъщност ще започнем вероятно с това, с което завършиха и нашите новини. Но здравейте, първо, министър Личев.

Асен Личев: Добър ден.

Водещ: От новинаря ни, нашите слушатели чуха всъщност, че ЕК е взела решение да сезира Съда на ЕС във връзка с нашите неизпълнени задължения по най-общо казано НАТУРА 2000. Какво следва от всичко това? Тя, процедурата е дълга, сложна за обяснение.

Асен Личев: Какво въведение да направя?

Водещ: Аз от Глазгоу щях да тръгна.

Асен Личев: От момента на влизането ни в ЕС от 2007 г. и от преди това, когато сме били в предприсъединителния период и сме водили преговорите с ЕС, нашите управляващи винаги са били едни подлизурковци и подмазвачи на европейската брюкселска бюрокрация. По тая причина ние винаги сме казвали да на всичките условия, които са поставяни. И ето един пример за това. Тази, а както чух и от анонса, чуха вашите слушатели 2014 г. е трябвало да бъде изпълнена, тоест да бъдат тези 229 защитени зони одобрени. Което означава определени от България и изпратени за нотифициране в ЕК и върнати в България за издаване на заповеди и отразяване на картата.

Водещ: Срокът не е спазен.

Асен Личев: Такова нещо, Бога ми, не беше направено. Аз като заварих по време на, Янев 1 ще го наричам за краткост, бяха останали 44 заповеди за уточняване на границите в България.

Водещ: От тези 229.

Асен Личев: 229. Защото те преминаваха в чужди територии – Гърция, там Сърбия, Македония. Тези граници бяха уточнени и се изпратиха на ЕК за нотификация, за да могат да ни ги върнат и ние да ги отразим на кадастралните карти. Но това е малката причина. По-голямата причина за тази санкция и съдебна процедура, аз не казвам, че е добре, че има и други страни, защото иначе би било добре България въобще да не бъде тук, защото е една от държавите с най-голяма територия от НАТУРА 2000 – над 30%, е, че Закона за биологичното разнообразие не е приет от НС. И това става в продължение на ...

Водещ: Трети парламент.

Асен Личев: В три народни събрания.

Водещ: То като знаем колко ...

Асен Личев: Три народни събрания. Вътре би трябвало да се регламентират целите и приоритетите за защита на всяка отделна зона, която е издадена със заповед. Защото досега горе-долу издадените така със заповед ограничават по-скоро обхвата на зоната и имат едни и същи условия. Което не отразява спецификата. Това нещо обаче не е направено. И нямам как да го преодолеем. Защото няма парламент.

Водещ: Действащ.

Асен Личев: Какво направихме? Ние за пореден път приехме същия закон на МС и той ми е възложил в първия ден при първия ден при конституиране на НС да го вкарам в НС и ако го приемат, ще отпаднат всичките основания за налагане на наказателна и съдебна процедура.

Водещ: Иначе казано, ако дай Боже след тези трети поред избори тази година има работещо ефективно НС, което да не прави само парламентарен контрол на министрите, ами да се конституира и да работи по същество по законодателството, този закон като се приеме и тези зони там, които са останали трябва да се...

Асен Личев: 43.

Водещ: 43. Имаме всички основания да настояваме от Съда на ЕС да свали ...

Асен Личев: Безспорно.

Водещ: Така. Тръгнахме малко новинарски, нали, по вълната на новините.

Асен Личев: И така ще завършим.

Водещ: И така трябва да бъде, да. Но понеже от началото на днешното предаване говорим за климатичните срещи, договорките на климатичната среща в Глазгоу, договорките, постигнати там, иска ми се просто с две думи преди да стигнем до нашите конкретни теми, които са много важни, свързани са с екологията, проблемите с въздуха, боклука, да кажем няколко думи – останахте ли вие с усещане след финал на тази поредна голяма, мащабна среща, че този път вече има солидни договорки, първо, и второ, те ще бъдат прилагани?

Асен Личев: Честно ли да кажа.

Водещ: Честно. Честно.

Асен Личев: Значи, не гледайте какво говорят. Гледайте какво вършат. Това ще го кажа. Защото според мен тя продължава да е доста куртоазна, политическата световна класа. Защото стоварването на изискванията и тежестите за изменението на климата са върху държави, които не са световни хегемони. Основните страни, световните хегемони въобще не приемат различните критерии, които трябва да достигнат, за да се намалят вредните въздействия върху озоновия слой, въздуха и климата на България. Това е мой кратък коментар. И аз го казвам, защото той откровено си е такъв. Значи ...

Водещ: Да, да. Тепърва ще се анализира кой какво е обещал и кой какво прави.

Асен Личев: Според мен, първо, всяка една такава среща, защото досега не виждам да има конкретни резултати и по отношение на изменението на климата, защото се надявам, че проф. Пимпирев, ако е говорил преди мен, макар и да не съм го чул, той 100 на 100 е казал, че ледът изтънява.

Водещ: Това го говорим всеки път с него.

Асен Личев: И аз предполагам, че две-три експедиции просто там няма да има бели мечки, а ще трябва да им внесем кафява мечка, която е сухо       пътна.

Водещ: От нашите тук ширини.

Асен Личев: По-топла. Нали, аз го казвам, но с голяма тъга го казвам.

Водещ: Не, слава Богу по-бавно тече така, този процес...

Асен Личев: По-скоро бих казал, че процесът на осмисляне от цялото народонаселение на земното кълбо върви в правилен процес. Обикновените хора разбират, че нещо трябва да се направи. Защото виждат, че ние не може да експлоатираме непрекъснато това земно кълбо. Защото то е крайно. Значи, то е крайно като обем, като ресурси.

Водещ: Нещо трябва да направим, включително и непопулярни, нелюбими за нас неща.

Асен Личев: Просто трябва да направим.

Водещ: Било да затворим тецове, било да си изхвърлим печките.

Асен Личев: Ще си говорим за тецовете специално, защото това ми е една изключително тежка тема. Но тук става въпрос, че ако населението разбере, че нещо трябва да се направи, то тогава то ще има претенции към политическата каста. И ще я принуди да извърши определени действия. Засега това не се постигна дори на световно ниво. И ми се струва, че ...

Водещ: И дори на ниво население.

Асен Личев: И дори на ниво население. Защото ние ще се върнем и на нашето население. Симптоматичен е случаят с ТЕЦ София. Който аз, тоест колегите от ИАОС не им дадоха нотификация, тоест не им дадоха да работят с тези от 60-те, 70-те г. горивни инсталации, които независимо, че изгарят газ, който е екологично чисто гориво, отделят емисии на азотни окиси много повече, отколкто са нормите.

Водещ: И ето идваме до новината, пък друга новина от тази седмица за решението на СГС, който осъди Столична община за мръсния въздух. Не зная доколко това решение ще доведе до ефективни и бързи мерки. Но за въздуха в София народонаселението се сеща, когато потъне в гъста мъгла. Греша ли?

Асен Личев: Мисля, че дори и тогава не се сеща.

Водещ: Тогава ние му напомняме.

Асен Личев: Че народонаселението... Да, ако някой не му напомни, не се сеща. Защото по отношение на тецовете нито един гражданин, софийски не застана зад мен. Всичките застанаха на страната на теца, защото се страхували, че няма да имат топла вода, парно и щяло да настъпи енергийна криза в държавата. Никой не си помисли аджеба, че живеем тук в София... Аз тогава се замислих – абе, само аз ли съм останал кореняк софиянец тук, та мен ме е грижа за софийския въздух. Всички са пришълци. Явно, че в техните родни места въздухът е чист и въобще не ги интересува в спалнята ...

Водещ: Идват за малко, дишат...

Асен Личев: ... в спалнята какво дишат. Много ми стана обидно за това, много.

Водещ: Ние сме смеем, но темата е сериозна.

Асен Личев: И дори включително в НС постъпиха изключително гаменски. Те бяха подготвили решение, при което да ме накарат, не мен, министъра на околната среда и водите три години да не санкционира замърсителите, представете си, а те да работят извън закона.

Водещ: Слава Богу.

Асен Личев: Добре, че, слава Богу, това се усетиха накрая, това НС, защото ще се върна с какво се занимаваха те в предишния мандат, тоест те ни разпъваха нас на кръст, служебните министри, които не сме се клели в НС. И ние по принцип не сме длъжни да удовлетворяваме техния парламентарен контрол. Но ние, понеже няма какво да крием, мъчим се да ги вкараме в политиките, поне простите и да ги накараме да направят редовно правителство се съгласихме доброволно да откликнем. Те злоупотребиха с нас. Виждам, че и сега има такива наченки. Вместо да правят редовно правителство, Бога ми, и да правят политики и да могат да вкарат страна в зелената сделка с отчитане на националните интереси на България в рамките на европейското семейство, а не приемайки националните интереси на двете най-големи страни-членки да речем Германия и Франция. Такова нещо не се вижда. Още от сега от заявките им виждам, че и следващият парламент се е настроил нас да ни разпитва и да си губи времето с неща, които не са народополезни.

Водещ: Дано, дано не сте прав в очакванията си и да ни опровергаят политиците този трети път.

Асен Личев: Много се надявам, много.

Водещ: Да уточним, понеже стана дума за мръсния въздух. Да уточним, има ли в момента, аз вече се обърках, защото те следваха процедура след процедура, активна наказателна процедура срещу България в момента или тепърва да чакаме?

Асен Личев: Активна няма. Но да очакваме една, тази процедура, която я очакваме ще бъде свързана с още по-големи санкции от тези, които са за отпадъците. И затова ми се струваше, че ...

Водещ: Не бяхме ли осъдени 2017 г.? Бяхме май, за мръсния въздух.

Асен Личев: Да. Още нямахме санкции. В момента плащаме санкции само за отпадъците, и за тези нерекултивирани депа. Но за въздуха, защото ние почти бяхме на практика изпълнили критериите. Държавата е разделена на шест района. Само Пловдивски район още не отговаряше на критериите. Тук е лошото, че основните отговорни са общините за чистотата на въздуха.

Водещ: Това, да.

Асен Личев: И от 1 януари всяка една община би трябвало да направи в главния си град, защото ...

Водещ: Миналия 1-ви или предстоящия?

Асен Личев: Предстоящия 1-ви, нискоемисионна зона, в която да ограничи въобще или движението на леки коли или да пусне само Евро 5.

Водещ: Само в критичните зони, в които има проблем.

Асен Личев: Само в критичните зони. Но да сте чула или когато някой е идвал тук ...

Водещ: Не.

Асен Личев: ... да интервюирате, че има готовност за такова нещо. Ами, ето няма готовност за нискоемисионни зони.

Водещ: И на тази основа можем да бъдем санкционирани от ЕК?

Асен Личев: Безспорно. Ние за това ще бъдем санкционирани. Няма готовност за това да се промени технологията на тецовете в най-големите градове, за да не замърсяват въздуха, защото няма да имат парно. Няма да има, няма гражданско отношение, вече държавата преди 3-4 г. е била затрупана с боклук на италианската мафия. Няма гражданско отношение.

Водещ: За боклука, вие го спряхте вноса.

Асен Личев: Е, ние го спряхме. Но дори, понеже нямаше нужда никой да застава зад мен, защото това ми беше в ръцете и в ръцете на правителството, та можах да го направя.

Водещ: А обратимо ли е това решение, може ли да се случи така, че следващото правителство идва, друго редовно и разписва – ами, внасяйте пак.

Асен Личев: Мисля, че самоубиец трябва да е някой. Ако това бъде позволено още веднъж от гражданите, не си заслужаваме тогава да имаме такава държава.

Водещ: Колко години се случваше под погледа на гражданите това?

Асен Личев: Ами, това, сега ще обясня и тази история. Първоначално тези държави, които са по-заможни, предимно Италия, защото там, навсякъде по света боклуците се свързани знаете с кой, това е един голям бизнес, са си концентрирали усилията върху нашата северна съседка и са започнали в Румъния да внасят такъв тип отпадъци. Те са гадни, защото са смесени. Това означава, че са отпадъци, които ако ги гориш, се отделят вредни емисии, иначе трябва да ги депонираш. Това са т.нар. код 191212. И румънците обаче се усещат. Те, докато бяха много по-назад от нас преди влизането ни в ЕС, те ни надскочиха много и забраняват там вноса. И те се насочват към нашата държава. Тук организирани престъпни групи готови ги очакват, защото 1 тон е 300 евро, им се плаща на тези, които внасят. И си е било почти определено като държавна политика, покровителствена от всички компетентни, контролни органи. И какво заварваме в момента? 9000 тона такива отпадъци на склад във Феникс ресурс, Плевен. 280 тона в склад в ТЕЦ Бобов дол.

Водещ: Добре, те сега какво, ще бъдат изгорени ли?

Асен Личев: Момент само, да кажа. Ние веднага се опитваме да ги връщаме на италианската страна, защото въпреки всичко, мафията си е мафия, ама държавите са държави, страни-членки. Но италианците ни предявяват документ, че ние сме издали документ с невярно съдържание, че техният отпадък е рециклиран. Иначе не притежават тези свойства, при които ние сме го получили. И този неверен документ е издаден от една купчина ...

Водещ: Наши чиновници?

Асен Личев: Наши чиновници, които в момента всичките данните са в прокуратурата. Но това няма ...

Водещ: Ние сме издали фалшив документ, че сме рециклирали?

Асен Личев: Безспорно. И така оня е взел 300-те евро на тон и щрака с пръсти.

Водещ: Тоест ние не можем да им ги върнем?

Асен Личев: Сега, ние направихме принудителна административна мярка на тази фирма или да изнесе извън страната този отпадък веднага, или да го рециклира, както е било. Рециклирането е да го раздели – горивната част да я раздели на горивна, другата част, която примерно са пластмаси, пликове и т.н., да ги направи като вторичен продукт за употреба, да рециклира. И тогава ...

Водещ: Остатъкът да се депонира.

Асен Личев: ... няколко инсталации има в държавите, които имат нотификация за изгаряне, да го изгори, а другата – да ги, както, но за негова сметка. Дори и това не искат да правят. Защото самата фирма се оказа, че българската мафия е направила куха и че там е сложила един управляващ, който хал хабер си няма дори, че е управляващ и на самата площадка не е оборудвано с никаква техника, че той е рециклирал някога. И това е едно заварено престъпление. За радост, ние имахме, както казах топките, да забраним този внос. И сега това не може да се случи.

Водещ: Това не може да се случи. Трябва да се реши просто завареното положение, проблема с този не малко тонажен боклук.

Асен Личев: Безспорно. 9000 тона.

Водещ: Аз не мога да си го представя. Но ...

Асен Личев: Много е грозна картината. Съжалявам, че не донесох снимка.

Водещ: Връщайки се, това беше много важно, което казахте с боклука и дано никой не ревизира това ваше решение след вас, надявам се, говоря за забраната за внос на този отпадък. Но говорейки за мръсния въздух, искам да ви питам – сам казахте общините. Те нямат ресурс или нямат капацитет местните власти. Защото ето, имаше една програма, въпреки рекламата, която цикли в София за смяна на печките на дърва и въглища и т.н. Това е само пример, го давам. Но искам да кажа, че нямаме ресурс или не знам как да го направим.

Асен Личев: Аз бих казал, че ...

Водещ: И двете.

Асен Личев: ... ще говоря. Значи, да не ви се струва странно, че аз говоря като служебен министър, който би трябвало въобще да няма никаква визия. Аз целта е само да подготвим изборите и да възстановим колко може държавността, държавните институции. Но аз тук виждам системна политическа грешка от държавата. Още, понеже е било най-лесно да изхвърлим всички функции на кметовете на общини и така е станало както по отношение на отпадъците, така е станало и по отношение на въздуха. Обаче ние всичките забравяме, че общините са част от тази държава. И когато липсва устойчива държавна политика по отношение на въздуха ...

Водещ: Няма как да има долу по места.

Асен Личев: ... и на отпадъците, как да има долу по места, да очакваш, при положение, че дори това, обещавано ни е от десетилетия икономическа децентрализация на общините...

Водещ: Не, не. Тя още е само обещана.

Асен Личев: ... въобще не се случва. Всеки един говори преди изборите. И аз затова още веднъж да напомня на нашите съграждани – утре да размишляват, но вдругиден, когато ходят да натискат номерата, те просто да си отговорят на два въпроса – искат ли народа да се внасят италиански боклуци и искат ли общините да са безпомощни по отношение на отпадъците и въздуха. Това трябва да си отговорят, на тия въпроси. Те са простички. Ама те са животоподдържащи. Водата не я засягам, защото там нищо не можахме да направим.

Водещ: Водата, да, ще си я оставя за друг наш разговор. Не за друго, а защото във водния сектор цъка бомба със закъснител. Говорили сме го. Има нужда от сериозни промени и ясна политика там, а уви, първо, не е по силите на едно служебно правителство, второ, става дума за ресурси, наистина за така последователна държавна политика, нещо, което си обещавам да направим като разговор.

Асен Личев: Само да вметна тук. Значи, там основната причина е пак политическа и на държавата. Защото всичките средства, които бяха насочени от оперативните програми по отношение на ВиК отрасъла, бяха насочени в изграждането на канализация и пречиствателни станции. А въобще беше зарязана ...

Водещ: Водоснабдителната мрежа.

Асен Личев: Намаляването на загубите.

Водещ: Загубите по нея, да, да.

Асен Личев: Защото изменението на климата води така или иначе до намаляване на водните ресурси или въобще тяхното неравномерно разпределение във времето, което затруднява много стабилното снабдяване на водните системи, ВиК. Но това всичките го бяха зарязали.

Водещ: Много ми се иска, понеже дойдохте и с една новина във връзка с един незаконен лов, да го кажем на финала. Текат ни минутките, уви. Но пък опитахме през много теми да минем. Това е събитие от миналата седмица.

Асен Личев: Потресен съм, уважаеми съграждани. Миналата седмица, на 28 октомври над НП Централен Балкан се извърши кощунство. Бракониери с хеликоптер ...

Водещ: Стрелят по какво?

Асен Личев: ... стрелят по диви кози.

Водещ: Защитен вид.

Асен Личев: Щом получих сигнала, го подадох на МВР, по който е назначено съдебно разследване. Случаят е идентифициран като тежко криминално деяние на територията на парка. И аз, и колегите, които се занимават в случая, това са МВР и ДАНС, вероятно ще стигне и до прокуратурата, след като завършат процесуално-следствените действия, ще ви дадат информация.

Водещ: Не са открити, разбирам от всичко, което ни съобщават. Търсят се.

Асен Личев: Не мога да кажа.

Водещ: Не можем да кажем. Но стрелба по диви кози защитен вид от хеликоптер. Ето и това доживяхме. Благодаря ви. Успех в оставащия период от време. Не знаем колко дълъг ще е той на вашата работа.

Асен Личев: Дано да е съвсем кратък.

Водещ: Министър Асен Личев. Благодаря.