Разговор с Емил Димитров, министър на околната среда и водите, в "Още от деня" по БНТ

02 март 2021 | 20:42

 

 

 

Водещ: Тук е екоминистърът Емил Димитров, здравейте и добре дошъл.

Емил Димитров: Здравейте.

Водещ: Започваме с горещата новина - Камчия и темата за презастрояването на Черноморието. Какво се случва в Камчия и защо се променя предназначението на пясъчните дюни там и променя ли се вече, за да се строи?

Емил Димитров: Аз, ако вярвам на това, което публично се говори, януари месец съм разрешил строителството, то вече се е появило и е презастроено. Това са неща от 2001 година, 2004-та, после от 2015-та. В момента ние пуснахме една заповед, в която постановихме нещата такива, каквито са във времето, но понеже един ден е имало на сайта някакъв срив, появили са се други страници, решихме да я пуснем отначало. За да не каже, че някой не е могъл през този един-два дена да се информира, затова го почнахме отначало. Но като слушам как аз съм бил разрешил, как съм бил забранил, а всъщност се касае за неща от 2001 година, много се изненадвам. Но, има група хора, които си умират да лъжат и да казват неверни неща. Проблемът е, че когато дойдат при мен и трябва да водим разговор и аз кажа – ти помниш ли като излъга тогава, тогава, тогава,…защо искаш да си говориш с мен?

Водещ: А разговори водихте ли, след като стана ясно, че има хора от организации, и граждански включително, които са против промяната на предназначението?

Емил Димитров: То не е променяно…Всичко, което се е случвало там се е случвало 2001-2005 година и 2015-та. Всичко, което е трябвало да се случи по повод нещата от 2001-2005 година и 2015-та е уредено в друг закон за устройство на териториите. Но, някой сега си е решил, че с натиск мен ще ме принуди аз да взема някакви решения, да анулирам всичко до 2001 година, видиш ли защото така е полезно в момента за изборите. Между другото поне говорите непрекъснато за бетона по морето, миналата година с изненада видях един човек, който влезе в палатка и каза – Аз съм против бетона на морето. Цяла зима в бетонния апартамент ли беше или в палатката, ползваше ли баня, тоалетна, защото всичко това е бетон, или не? Истината е, че в тези две години – миналата и тази, най-малко бетон е слаган по морето, по простата причина, че имаше коронавирус и не се строеше. Аз съм министърът, който мога да кажа, че по мое време е имало най-малко бетон на морето.

Водещ: Емблемата обаче на бетона по морето стана напоследък Алепу…

Емил Димитров: Защо напоследък?

Водещ: …И тази подпорна стена или вилно селище, какво точно ще се случи с нея.

Емил Димитров: Ама тя е построена преди пет години...

Водещ: Между другото се разбра, че прокуратурата обжалва онова решение на РИОСВ Бургас, което е решило да не се прави ОВОС, поради това, че там ще се строи стена или някакво подпорно съоръжение. Кажете какво се случва на Алепу, ще продължи ли строителството, обжалва ли се в момента?

Емил Димитров: Прокуратурата прави всичко, което е преценила, че трябва да прави. То ще отиде в съда и той ще прецени кой е крив и кой е прав…

Водещ: Тоест, засега строежът е спрян заради прокурорско обжалване?

Емил Димитров: Питате ме за преди 15 години. На мен не ми харесва това студио, защото мисля, че трябва да съм в оня край…Вие сте виновна, но вие не сте го правила, нито сте го аранжирала, но аз решавам, че вие сте виновна, защото в момента ви виждам пред мен. Това се е случвало преди години, в момента ще видим какво ще стане. Те искат от мен друго, да отида и да кажа – спирам Алепу. Защото министърът на екологията има огромни правомощия, ако злоупотреби с тях може много бели да направи, да изгони бизнеса от България, да изгони чуждестранните инвеститори, да наплаши хората, може много неща да случи, затова трябва много внимателно да пипа. И след като ще ми извадите огромен списък с хиляди други обекти на принципа – щом даде за тоя, айде сега цяла България… Трябва много внимателно да работим в тези случаи. Прокуратурата се е заела.

Водещ: Вие разполагате с цялата документация по отношение на случая Алепу. Кажете, на базата на всичко, което вие знаете, защото…

Емил Димитров: Не съм отварял документацията на Алепу.

Водещ: Защо?

Емил Димитров: В момента, в който започнаха медиите да ме изнудват да кажа нещо или да не кажа, да предприема действия или да не предприема, прокуратурата се беше намесила, беше иззела цялата документация. Не смятам да спирам разследването на прокуратурата, да преча по някакъв начин. Ще дойде време, ще се разбере. Някой обаче иска да го използва за изборите, няма как да се получи.

Водещ: Протестиращите снощи, които показахме по нашите новини, казват – екоминистърът трябва да спре строителството по Черноморието като цяло.

Емил Димитров: Да, да го забрани, даже три километра от морето нататък всичко да се разруши, след което да отидем в съда, екоминистерството да бъде осъдено, но важното е, че някои хора ще бъдат доволни. Вие как си обяснявате нещо, което е построено преди 20 години, вие сте го построили с всички надлежни документи, заверени от архитект по Закона за устройство на територията, вие сте го продали пет пъти и аз сега на шестия собственик отивам да го бутам, защото на някой това му се струва разумно, екоминистсърът трябва да бъде бухалка. Под натиск няма да правя нищо.

Водещ: Оставяме построеното настрана, нека да говорим за това, което тепърва се строи – Алепу, Камчийски пясъци, други…

Емил Димитров: Кое от тези неща съм разрешил аз, нищо не съм разрешавал за тази една година, нищо. И това, което правим е стандартна заповед. Но, някой си въобразява, че въвеждайки обществото в заблуждение ще ни принуди ние да пишем някои неща в тази заповед, които иска 2001 година да се впишат.

Водещ: Добре, кажете каква е в момента защитената зона Камчийски пясъци?

Емил Димитров: Така, както е описана 2001 година.

Водещ: Защитена е и не може да се строи върху нея.

Емил Димитров: Така, както е описана 2001 година, и така, както всички срокове са минали тогава и никой не ги е обжалвал и сега изведнъж е решил, че аз трябва вместо не знам колко министри да отворя война по цялото Черноморие. Там, където е забранено никой не може да пристъпи, но да ме карата сега от 30-40 години назад… Защо не караха предишните министри? Защо го правят сега преди изборите? Виждате, че всичко е политика.

Водещ: Винаги е имало атака към екоминистрите, господин Димитров.

Емил Димитров: Много добре е, че стачкуват срещу мен, да не стачкуват срещу ГЕРБ. Да стачкуват срещу мен, да строят колкото искат. Не съм участник в избори, не съм мераклия за постове, няма никакво значение…

Водещ: Вие какво искате сега, да оберете цялото негативно говорене… Негативното говорене срещу правителството да го оберете вие?

Емил Димитров: Аз ви казвам какво се случва през тази година. Изчистихме всички RDF проблеми с всички тецове, опразнихме страната. Изчистихме 1000 тона, преди това са чистени 3600 пестициди. В момента тук пред мен е списъкът - 958 обекта чиста околна среда. Аз сега ако седна да правя първа копка и да режа лентички, 1916 трябва да режа лентички. Не се хваля с това нещо.

Водещ: Защо не го направихте, господин Димитров, за да е видимо какво правите?

Емил Димитров: Въведохме за водите, въведохме за въздуха, това никой не го интересува. Всичкото добро, което се е случило… Само преди три месеца имахме 29 милиона в язовир „Камчия“ и той имаше вода за четири месеца, в момента след 20 милиона още той ще прелива и ще пълним следващия язовир. Това вече не е тема. Лошото… Не може ли някой да стачкува за неща преди 20 години, не може ли някой иска да недоволства, че ти си изнесъл пестициди преди 40 години. Сега около изборите… нека да си точат ножовете върху мен, няма лошо. Както виждате цялата кампания в момента е наши обекти. То не беше Перник днеска, Чирпан, Ямбол, Елхово…това са всичките обекти на чиста околна среда. На Перник кой даде пари за водопровод? Ние. Но това не е хубаво, това са добри новини… Лоши новини.

Водещ: От десетина дни започнахте да измервате качеството на въздуха и правите систематизирана тази информация. Кажете, носите ни документи за това, кажете ни какво е качеството на въздуха в момента?

Емил Димитров: Казвам, казвам, благодаря, защото това наистина е много важно за хората, а не кампанията на политици и на представящи се за някакви политици. Когато миналата година станах министър нямаше такъв регистър за водите. Нямаше такъв. И хората спекулираха, дали е пълен, дали е празен този, онзи язовир. Ние направихме този регистър, вече това е № 256 по ред…

Водещ: Той публичен ли е, господин Димитров?

Емил Димитров: Публичен е, влизате в сайта, всеки ден в 15 часа в МОСВ и го виждате отгоре до долу – пълни се, празни се, прелива. Харесват, не ми харесват, данните ги има за цялата страна.

Водещ: В червено критичните точки ли са?

Емил Димитров: Синьото са питейните язовири, това са резервните язолири –светлосиньото, залените са язовирите за напояване, а това са енергийните язовири. В момента в страната имаме 74.3 процента всичките ни язовири са пълни питейните.

Водещ: Времето ви помогна, трябва да сте честни.

Емил Димитров: Напояването, когато е празен язовира - къде е министъра на околната среда? Когато е пълен – нещата от само себе си са се случили.

Водещ: Имаше доста дъждове.

Емил Димитров: Вярно е, дъждовете не бяха в цяла България, но всички язовири са пълни. Но, идеята беше друга, направихме го хората, за да знаят – харесва ми, не ми харесва, и когато е пълен, и когато е празен, резултатът го има всеки ден. От десет дни започнахме да публикуваме данните, които отиват в Европейския съюз. Това е бюлетинът за въздуха, той също е общодостъпен. Само на 24-ти как е изглеждало – замърсяване, сахарски пясък…

Водещ: Червеното ли е критичните точки.

Емил Димитров: Хубаво е така да изглежда бюлетина, но този бюлетин е от вчера, този е от 24 февруари. Ние не си позволяваме да манипулираме или да крием данни. Обществеността, хората трябва да бъдат информирани. Който има интерес влиза. С тези данни ще спекулират срещу мен, ще ме нападат, за станции, за измерителни… Но това е истината, която ние дължим на хората. Така, както направих за водите, никога не се е случвало, си позволих тази година да го направя и с въздуха. Направихме Национален координационен център, с който ще следим всички рискови комини, всички рискови обекти, но го правим по наша методика, а не някой е решил през медията да ми заповяда какво да правя. Все пак аз имам един началник, казва се Борисов.

Водещ: Констатирането на това доколко е замърсен въздуха е ясно, вие сте установили на колко места има критични точки и колко е замърсен въздуха. Какво е решението на проблема, господин Димитров? Защото сега в кампанията партиите ще обещават….

Емил Димитров: Те се обучават върху мен от сутрин до вечер, ще обещават чист въздух, вода могат да обещават, защото я има… Истината е, че ние си имаме наказателни процедури, с които те трябва да се съобразят. Заради тези наказателни процедури аз съм предприел редица действия, общини в страната да получат помощ и тя ще е около 112 милиона…

Водещ: Кои са общините, които ще получат помощ?

Емил Димитров: Всичките, които са замърсени, те са по списък, те са по методика от ЕС утвърдена. И те са кандидатствали пред ОП „Околна среда“, спечелили са проекти и ще получат пари, за да дадат по-хубави печки, климатици и т.н., за да подобрят околната среда. Но това е проблем на общините, ние осигуряваме парите и ги даваме на общините, те трябва… Ние като министерство общо взето сме свършили, което ЕС е искал, но това го правя, за да може пората всеки ден да знаят къде е станцията, какво е измерила, за да са спокойни. Няма да укриваме данни. Това не би трябвало никой да не иска да го показва, но да не би аз да съм го замърсил…и сахарски пясъци идваха и… Ние, както с водата всичко да е наред, искаме хората да са информирани, след което започваме да гледаме – тази станция, тази станция… Комините ще сложим инфрачервени камери, за да ги наблюдават, да видим през нощта да не правят проблеми. Създали сме група, която веднага да отиде на комин при определени мощности. Много хора помогнаха всичко това да се случи, и за оперативния център, и за пестицидите, и за отпадъците, и за водите, и за въздуха. МВР помогна, и ДАНС помогна, и „Митници“ помогнаха с „Гранична полиция“…

Водещ: В пълен съпорт сте работили, като че ли от страна на институциите.

Емил Димитров: Ами за 45 дена да премахнеш RDF, беше когато „Митници“ и „Гранична полиция“ ни даваха данни всеки ден. После ние променихме една наредба, сега ги имаме с един ден предварително, ние им ги даваме на тях. Но работим в синхрон, което не се е случвало от години, не мога да не благодаря.

Водещ: Вие няма да участвате в изборите, взехте това решение преди време…

Емил Димитров: Много отдавна, трябваше да се напълнят язовирите и да си свърша цялата работа.

Водещ: Кажете защо няма да участвате повече в избори, няма да влизате в парламента?

Емил Димитров: Аз не съм казал повече, но в тези няма да участвам, защото беше ясно, че първо аз трябва да довърша работата, която съм поел като ангажимент пред премиера. Когато аз ноември месец обясних в Народното събрание в какво критично положение съм, много хора започнаха да ми търкалят главата по улицата. Имахме сериозни разговори с премиера какво трябва да се направи, всички поети ангажименти аз съм ги изпълнил, но аз имам още ангажименти, които трябва да изпълня, няма кой да ме замести. Отделно аз съм казал, това ми е приоритет, нося отговорност върху всичко това, ще го направя…

Водещ: Компромиси правите ли, господин Димитров?

Емил Димитров: Налага се.

Водещ: С какво, кой е най-големият компромис, когото направихте до момента?

Емил Димитров: На хора, които съм им възложил задача и не са се справили, понякога прощавам по няколко пъти преди да ги уволня. Значи, имайте предвид, че много директори на РИОСВ бяха уволнени, на „Байсейнови дирекции“… не е лесно да решаваш човешки съдби, още повече понякога не зависи от тях, но имаме газопроводи, строим магистрали… Имаме много неща, които трябва да съблюдаваме…екологията и аз ходя да се карам с инвеститори, с фирми, чуждестранни, с посланици, само и само да пазя екологията. И като почнат отгоре да ми скачат и да ми спускат задачи за неща отпреди 20 години, малко ми е в повече, но… За 40 години пестицидите ще ги решим, за другите поетапно и на следващия министър – успех.

Водещ: Благодаря ви много за този разговор в нашия ефир. Министър Емил Димитров в „Още от деня“.
 
Целия разговор може да видите на https://bntnews.bg/news/emil-dimitrov-prez-poslednite-dve-godini-nai-malko-beton-e-izlivan-po-chernomorieto-1098301news.html