Разговор с Емил Димитров, министър на околната среда и водите, в предаването „Неделя 150“ по БНР

20 януари 2020 | 11:53

Проблемите на водния сектор у нас; Вносът и горенето на отпадъци

Гост: Емил Димитров, министър на околната среда и водите

 

Водещ: Темата за това, което се случва във ВиК сектора, но не само, продължаваме с новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, който е следващият събеседник в „Неделя 150“. Добър ден, господин Димитров.

 

Емил Димитров: Добър ден на вас и на всички радиослушатели.

Водещ: Сега, в кръга на шегата, сигурно сте уморен от тези среднощни обиколки, включително и в ТЕЦ „Бобов дол“?

 

Емил Димитров: Вярно е, но да се оплаквам няма смисъл. Имам поставени задачи, още не бях стигнал в министерството и премиерът ми се обади от Египет и първата задача беше Перник. Защото, ако нашето министерство не направи обследване и не каже може ли тези води наистина да бъдат прехвърлени, ще нарушат ли балансите или следващите три месеца могат ли да бъдат препратени към София, защото това трябва да са води, които не са в деривацията и водосбора на София а трябва да са други води, целият проект не би могъл да тръгне. Така че, трябваше веднага да се отиде на „Белмекен“, да се видят всички планове, чертежи, тунели, възможности и тези неща тръгнаха…

 

Водещ: Господин Димитров, може ли да обясните нещо, което аз лично не разбрах, вие сигурно имате обяснение. Вашият колега, министърът на икономиката господин Караниколов каза, че това нещо с изпращането на вода, или тоест…пренасянето на вода от язовир „Белмекен“ вече се е случвало назад в годините…

 

Емил Димитров: Точно така, абсолютно в съзвучие с всички тези неща, които казваме. Не говорим нещо различно и никой не променя обстановката… Това е схема, която е изградена тази система да могат да се съберат водите на Рила и да отидат в деривата…, там каскадата „Белмекен – Сестримо“ е направена 60-70-те години и тя е направена с всичките тези разчети, за да могат в една и в друга посока. От 1993 година, когато е била кризата 1993-95 година е направен и един допълнителен тунел реверсивен. През цялата тази система горе в планината, въпреки че хората не знаят за съществуването и е построена много отдавна, но се поддържа от НЕК „Язовири и каскади“ и тя е в добра изправност….

 

Водещ: Може ли тогава да обясните сега какво ще строите за тези 45 дни, тоест защо този процес не може да започне веднага?

 

Емил Димитров: Извинявам се, че така ви прекъсвам, но моето задължение бяха да разбера в какво състояние е каскадата, в какво състояние са оттоците, аз ги погледнах на 20-годишна база, за да сме сигурни, че най-малкия отток не би могъл да повлияе. Язовирът се оказа, че е в едно сравнително най-добро състояние в последните години, още повече той прави оборотни – нагоре прави ток, нагоре го връща с помпи, има едни 5 милиона. Другите са аналогични по другия случай, плюс каскадите. Така че, аз трябваше да отида да видя в какво състояние са тези всички деривации и дали механизмът работи. Неслучайно вчера на премиера докладвах, през годините от 1993 до 2019-та през тези следващите три месеца, които ние ще го ползваме, през същите месеци, през онези години, 20 години назад се опитах да извадя период колко пъти е тествана системата и са подавани такива количества вода. Защото когато го имаш направено януари 16 пъти за тези всичките години, през февруари са го пробвали 11 пъти, март 13, през април и май по 11, това значи системата работи, ефективна е. Като виждаме оттоците…на язовирите е ясно, че по никакъв начин няма да повлияем и можем вода извън тази на София да подадем към водопреносната система на София, за да може да стартираме проекта. А /…/ вече който ще се строи е от системата на София да отиде до Перник и разбира се, като бонус, тъй като кметицата на София госпожа Фандъкова веднага поиска да си има още една резервна мощност, тъй като тя ще свърши тази дейност, ще разрешат всъщност софийските съветници, ако се съгласят, да има и един резервен вариант, тоест един язовир, който е строен в миналото да обслужва „Кремиковци“, в момента не се използва, да бъде резервна мощност за София, защото може да има кризи, може да има всичко. Тя просто поиска още един язовир, включително и една помпа, да може обратно от Перник към София да се подава вода. Може пък и в тази част на София да се налага, тоест системата да бъде многофункционална. Това, което е горе в планината да може от единия край да отиде в другия край, или да се върне вода, същото нещо го правим ние и тук сега, с много години по-късно. Всички печелят.

 

Водещ: Господин Димитров, още веднъж да уточним, това, което вчера говорихте на извънредното правителствено заседание е как да се запази статуквото с воден режим за Перник, нали така. Количествата, които идеята е да бъдат осигурени от язовир „Белмекен“ би трябвало да стигнат на Перник, но при условията на воден режим. Нали така?

Емил Димитров: Имаме, включително имаме повече вода, отколкото е необходимо, но към момента на мен ми трябват 300 литра в следващите три месеца. Видях оттоците, видях нивата…

 

Водещ: 300 литра в секунда…, нали така?

 

Емил Димитров: …видях /…/, постоянни, така че тази вода, която трябва, можем и много повече, но тази вода, която ни трябва ние я имаме. Това беше поставената задача. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите, захранващи „Софийска вода“. Деривациите, които захранват този язовир „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани и от 1993 година е справката… Откакто е изграден този тунел реверсивния до момента се оказа, че е правено многократно с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода, когато другият язовир прелива са зареждани…отсам язовирите… Тоест, това е система, която е много добре премислена в годините назад във времето и през 1993 година е измислен и направен този тунел, за да може да е двупосочен, което е изключително добро решение на хидролозите в миналото, а на НЕК сега, че я поддържа.

 

Водещ: Можете ли да поемете ангажимент, че това по никакъв начин няма да засегне както количеството вода, което се потребява от софиянци, така и качеството на водата?

 

Емил Димитров: Категорично, категорично, разбирате ли. Вие сте се качили на метрото от „Люлин“ до Аерогарата, аз съм се качил попътно на една от спирките и съм слязъл на Централна гара, примерно или на междинната. По никакъв начин не влияе. Задачата, поставена от премиера беше – водосбора на софийските язовири, деривациите на софийските язовири са си на софийските язовири. Каква друга вода можем да докараме? И тогава ние се обърнахме към тази система, то между другото се работи от много време, но трябваше нашето министерство да гарантира, че тази вода, която ще мине през тръбите не е, която се ползва от София, а е вода, която по принцип се пренасочва за друга каскада. Оказа се, че това всичко е възможно, че системата е в изправност, хората наблюдават… Те между другото ходеха със снегоходки, с шейни, ходеха да поддържат системата…на някои им е изключително трудно зимата, почти недостъпни са местата. Но, отидохме, проверихме всичко на място. Може, има я водата, следващите месеци може да дадем. Не е вода на София, само ще я налеем в язовира, от там ще премине по тръбите и ще замине за Перник. В случай, че има най-малкото съмнение, кранът ще бъде в ръцете на „Софийска вода“, винаги може да го спре. Премиерът неслучайно каза – „Пратете постове, наблюдавайте, гледайте, ако смятате, че нещо ще се случи, което не е – веднага го кажете.“ Затова и нашето министерство беше ангажирано, защото ако ние не дадем разрешението, че може да има такова водоползване, че има такива наличности вода, че те няма да повлияят нататък по системите, то не можеше да започне целия проект. Затова се наложи аз още същият ден да бъда горе, благодаря на колегите от НЕК, че оказаха съдействие.

 

Водещ: Господин Димитров, вие очевидно ще трябва да гасите пожари, така поне изглежда на първо четене…

 

Емил Димитров: Първият пожар го загасих, на третия ден заваля сняг около язовир „Студена“, казах, че искам Перник да стане квартал на София… Както виждате във водоснабдително отношение стана, но и Перник ще бъде резервоар на София при кризи.

 

Водещ: Значи не ви липсва смелост, пожарът не е загасен в Перник, господин Димитров, пожарът тлее, защото перничани все още са във воден режим….

 

Емил Димитров: Пожарът тепърва започва, икономическото министерство има изключително голям ангажимент да може за 25-35 дни да достави тръби, да достави помпи, да изгради трасетата и да захрани града. През това време водосборът, който в момента действа ще продължава да пълни „Студена“, едва когато водата тръгне, имаме резервната мощност от София, и едва когато рилската вода предназначена за „Белмекен“ пристигне в Перник, едва тогава хората ще бъдат спокойни, в момента са изключително изнервени. Но тази възможност…, защото извинявайте, ще дупчим тука пещери, ще търсим там потоци, ще правим сондажи… Всичките тези упражнения са излишни на фона на едно трайно решение, двупосочно, както горе в Рила имаме реверсивен тунел в двете посоки. В момента имаме и връзка със София, която работи в двете посоки. Подобно нещо иска да направи кметът на София с язовир „Огняново“.

 

Водещ: Разбирам, въпросът е, че това е решаване на непосредствена криза, въпросът е, че положението в страната не изглежда никак розово, на места като Шумен, Свищов, Ботевград, Сливен…

 

Емил Димитров: Знам, те всичките са ми възложени от премиера…в момента ги обикалям всичките, в момента съм на път към Ботевград и Плевен. Тази нощ бях в язовир „Камчия“, там пречиствателната станция, захранването цяло лято… Аз сега мисля и са ми възложили задачи за лятото, язовир „Камчия“ захранва Северното и Южното Черноморие, целият туризъм, цялата промишленост, всички хора лятото там ще ползват този язовир….

Водещ: И какво се случва там?

 

Емил Димитров: …Имаме наличности, трябва обаче да пестим водата. Трябва да видим Северното Черноморие да увеличи и собствените си приходи водоизточници. Бях в Шумен, разговарях с кмета, видях тръбата… Аз все пак съм депутат от Шумен, така че съм запознат с кризата, но този язовир захранва няколко, той захранва Търговище, той захранва Преслав, той захранва Шумен… но това е единствената възможност. Там в годините, около 20-25 години назад са унищожили всички свои водоизточници, те са си имали свои и с тях са се захранвали, но те са били с помпи, напорни и по-евтино е да си вземаш вода, която идва гравитационно. В един момент този тръбопровод е изключително компрометиран, той трябва да работи на 7 атмосфери, той що качи 4 и гърми по 25-30 повреди. Вчера съм ходил с шефа на ВиК, който е там новоназначения, той отстрани 25 повреди, пусна водата към Търговище и изведнъж долу започваха наново да гърмят. Този тръбопровод е оразмерен да работи със 7 атмосфери, той щом качи над 2.5 започва да гърми. А това е единствената връзка в момента за вода за Шумен, единствената, а всички останали собствени водоизточници, които не са малко, налице са, водата е добра в тях, са унищожени навремето, защото по-евтино им е било да ползват вода по гравитация, вместо да ползват с помпи. Всичко е разграбено, така е в цялата страна. Освен това…Много се извинявам, че продължавам, но на много места в момента се нагнетява напрежение, всички питат защо изпускате язовири или защо не го изпускате, защо подавате или не подавате вода, а никой не пита защо трябва… Ако изпуснем вода от язовира в реката да замине, защо сте го направили, ако го пуснем на ВиК-то и то го пусне през пробойните си в реката и в деретата, никой не пита. Всеки, който има огромни загуби не иска да си оправи загубите а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно, трябва да обиколя навсякъде и да видя какво се случва. Затова в понеделник съм разпоредил, тука има няколко критични зони, където се създава напрежение. От 16 години ползват вода, от онзи ден, като са разбрали, че ние даваме на Перник през тази деривация – „Ама не може ли и за нас да направите, защото на нас са ни много големи загубите и не ни стига…“. Такава, каквато е системата в населените места тя е в същото състояние и на същите години и по довеждащите водопроводи. Ние подаваме вода, но не да тече в канализацията.

 

Водещ: Господин Димитров, готов ли сте вече…, защото доста емоционално разбирам говорите по тази тема, готов ли сте да сезирате компетентни органи, в случая прокуратурата, на места, където констатирате нарушения? Защото така да говорим – „те“ през годините не са си подновили инфраструктурата, „те“ през годините са занемарили и тя вече не работи, „те“ през годините са докарали до там, че водопроводът не може да издържи на 2 атмосфери и половина налягане… Нали „те“ трябва да имат някакви имена, защото иначе пак потъваме в една колективна безотговорност, а пък хората нямат вода?

 

Емил Димитров: Тоест, според вас, аз като бях вчера в Шумен, хората не знаят, че е имало директор 30 години на ВиК, който дори не е поддържал този довеждащ водопровод, няма път около него, нямаше път около него и сега гледаме в сервитута какво може да се направи в ляво и в дясно. 30 години ВиК Шумен не е направило нищо за този водопровод, който е построен поне още 20 години преди това. Преди 30 години ще видим кои са кметовете, но тогава са решили, че е по-евтина водата от „Тича“ по този водопровод ням ада поддържат останалите сондажи, които са в града, има камера, от която може да се захрани. През тези всичките години са откраднали, поименно не мога да ви кажа кой тръбите, помпите и т.н., има достатъчно много дела през годините за кражби по водопреносната мрежа на ВиК,. И в момента градът има сондажи, има възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура. Добре, понеже казвате за кои „те“ и т.н. В Перник през всичките години системата в града е ставала все по-зле и по-зле, аз дори да посоча имената това няма да оправи системата. Факт е, че както системата в града е зле, по същия начин преди това е изграден водопровода, който да захрани тази система. Те всички са морално остарели, изгнили, търпят повреди. В желанието да не се вдига цената се е минавало все по-евтини и по-евтини варианти, докато стигаме до тази ситуация. Все пак аз съм от три дена, вие искате аз да посочвам имена… В град Шумен…

 

Водещ: Затова питам готов ли сте да сезирате компетентните органи при достатъчно доказателства?

 

Емил Димитров: …знаят всички кои са шефовете на ВиК, знае се решението на Общинския съвет, който е искал водата ако може да не се вдига, ако може да е все още да е по-евтина и да не идва /…/ да не хабим ток за помпите… И се стига до това положение. Това е повсеместно в цялата страна. Възложени са проверки, включително както вие казахте за прокуратурата… Аз трябва да се занимавам с язовири в софийските селищни системи, където са унищожени всички водоползвания, за да може да се ползва само едно, което ни излиза най-евтино и няма водомер. Но това не може да продължава до безкрай и по повод това дали ще има изпращане на прокуратура, на ДАНС, те на мен ми заповядат, не аз на тях. Имам възложена такава проверка и да докладвам за всички пропуски в законодателството. Защото, ако досега говорим за вода, „Бобов дол“ е въздух, там също има пропуски в законодателството, там също имаме проблеми. Ако вашата кола отиде да и се премери изгорелите газове и вредни емисии, слагате една сонда и за около една-две минути ви казват какви са. Не ви мерят 24 часа в пункта за годишен технически преглед. При нас също нашите сонди работят по 30 минути и те така са сертифицирани по международни стандарти. Когато обаче отидем на някой /…/ те казват – Не, ние искаме 24 часа да ни го мерите…

 

Водещ: Качеството на въздуха е изключително важна тема, също толкова важна е и боклука…

 

Емил Димитров: …трябва да се срещна със Зелените, аз трябва ви с тях да поговоря, за много неща…имам вот между другото…

 

Водещ: Разбира се, че имате и вот имате… Да кажем две думи в контекста на това, което говорите за положението по места, включително и политически очевидно натиск да не бъде вдигана цената на водата. Какъв ще бъде всъщност резултата от създаването на тази мегаструктура ВиК Холдинг с капитал 1 милиард лева, господин Димитров? Какъв очаквате да бъде ефекта?

 

Емил Димитров: Ще се опитам само един път, дано вашите колеги не ме карат едно и също да говоря. Но, прав сте да ми зададете този въпрос. В момента министрите преди мене, правителствата преди мен и настоящото, са участвали в програми от ЕС и по Оперативна програма „Околна среда“ са осигурени достатъчно средства, за да може ВиК сектора да подновява, средно да го кажа по около 100 милиона на всяка област да си поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции, камери допълнителни, преднапорни, водопроводи, довеждащи и т.н. ВиК-тата обаче са в много тежко положение, нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС – давам ти 80 милиона примерно, вие трябва да имате 20 от себе си. Същевременно ние имаме график, в който те следва да се усвояват и до този момент те се усвояват много добре. Но разбира се нашето желание е абсолютно всички да бъдат усвоени така, както са разпределени и определени от ЕС и от нашата оперативна програма. В тази връзка този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени е за да може до известна степен съфинансирането, които местните ВиК в момента не могат да направят, за да вземат другите пари, да бъде уредено. Тази структура ще помогне на всички. Много ВиК-та нямат административен капацитет, няма кой да им прави проектите. Затова в понеделник съм поискал при мен да дойде главният директор на ОП „Околна среда“, за да видим кои общини работят ефективно настоятелно и си движат проектите, кои чакат едва ли не някой да им ги свърши друг, а то няма кой. В един момент ще се окаже, че във вашия окръг инициативността на местното ВиК или на общината, зависи чия собственост е водопреносната мрежа, са успели да вземат 100 милиона и да си оправят макар и частично мрежата, да подобрят условията си на живот. В съседното няма и понеже не са усвоили парите няма да ги получат. Но това не е защото някой не иска да им ги даде а те са разпределени, а защото не са успели да придвижат. Затова ние полагаме…Аз имах среща и с вицепремиера господин Дончев, и с господин Нанков от регионалното министерство, да направим среща с всички ВиК-та и да направим един график много бърз, много конкретен, много скоростен, защото когато влезеш в процедура тя се движи по едни извън нас определени срокове. Да могат тази година парите, които са предвидени за тази година така, както са усвоени за миналата година да ги усвоят и тази година. И не после да кажат – мрежата ни е стара, загубите са ни много, моля ви, давайте ни повече вода да пълним деретата, а когато сега ми поискат някъде вода, аз не казвам – да, вече имам такива заявки – „Моля ви се и на нас, иначе ще спрем на града, за да видите какви стачки ще правят…“. А да кажа, когато 16 години сте имали това разрешително и ви е стигала, сега дори градът е намалял, хората ги няма, как изведнъж не ви стига? Вие, какво запушихте в града по тръбопровода да не тече, а не да искате отгоре да пълним безкрай. Това е много сложен разговор, навсякъде всеки бяга от отговорност, разберете. Но аз трябва да изпълня поставената ми задача… Аз не съм в позиция да разсъждавам дали да ги правя или не, а просто трябва да ги изпълня възможно по-бързо… Ще има много упреци, единият ден ще е за водата, другия ден ще е за въздуха, третият ден ще е за биоразнообразието…

 

Водещ: Към вас е ясно, че още е рано да и ма упреци, защото както казахте сте министър от три дни. Въпросът към вас е…още има въпроси…

 

Емил Димитров: …Нормално е, хората не живеят добре, не пят чиста вода, притесняват се за нея, притесняват се за въздуха, притесняват се за биоразнообразието. Това е, нормално е да се случва това нещо и има проблеми. Но тези проблеми първо че са унаследени, после те са в годините и имат логическо обяснение – нямаше пари, не успяхме да подменим мрежата, никой не ни даде наготово да я направим, но ако сега ни дадете ще я направим, ето, сега има средства… Има средства…

 

Водещ: Да кажем няколко думи и за боклука, господин Димитров, защото вие буквално…

 

Емил Димитров: Нека да бъде отпадък…, все пак е Закон за управление на отпадъците.

 

Водещ: Добре, нека да бъдат отпадъците. Какво е положението първо в „Бобов дол“, където отидохте и почти веднага казахте, че не се горят опасни отпадъци, как го разбрахте това нещо?

Емил Димитров: Значи, отидохте, казахте, оправдахте, оневинихте, решихте… Първо, не съм отишъл а са ме извикали и то са ме извикали по разпореждане на главния прокурор, извършва се проверка в цялата страна. Окръжна прокуратура, следственият отдел е изпратил там хора, които от два дена правят там замервания, правят проби, взимат и във връзка с изричната проверка и оказаното съдействие от страна на представители на министерството, което в момента ръководя, имам честта, имаше проблеми – как да се взимат пробите, дали да се взимат, могат ли да бъадт представени за 24-часова проба, не могат ли, кой е дал разрешителното комплексното, то важи ли в момента или не важи, за коя точно от инсталациите важи…? Във връзка с всички тези проблеми ако аз бях казал – имам много задачи, оправяйте се…, първо щеше да е много неучтиво към прокуратурата и следствието, което не бих си го позволил. Второ, местните, които бяха структури, не могат да дадат становище от името на министерството. Така че, аз не съм ходил там а бях извикан там.

 

Водещ: Добре де, важното че бяхте там…

 

Емил Димитров: …Когато отидох там пред мен стоеше проблемът така – горят ли се вредни отпадъци, горят ли се отпадъци, има ли вредни емисии, има ли действащо разрешително? Другата част от разговорите бяха, контролните органи, които са към нашето министерство какво правят или не правят, могат ли да направят това, което прокуратурата и следствието искат или не могат? Те бяха си позволили да не се качват през нощта на комина, защото някой ще падне и ще се пребие. Бяха помолили да бъде сутринта. Проблемът беше да не би през този период нещо да се гори, което не трябва. Затова е имало служители да видят какво се гори през нощта, докато сутринта стане по-светло да могат да се качат, да мерят хората. Бяха изпратени от другия край на България, и те не са спали, за да бъдат там. …Уредите, които мерят сертифицирани, съгласно всички разпоредби, мерят по половин час, а някои искат да бъде измерено 24 часа емисия. И излиза, че едва ли не нашите служители не искат да дадат за 24 часа, а то просто няма такава апаратура в момента, няма такива акумулатори и ток не може да се подаде… не може да се даде такава справка. Целият този конфликт излизаше, че прокуратурата иска да направи проверка, а някои им отказва или не иска да я направи по този начин. И трябваше да отида да видя, каква е нормативната уредба и защо така се случва. Прокуратурата бяха прави да искат подобна справка, защото в даденото комплексно разрешително за 6 месеца пише, че следва да се мери на 24-часова база, а апаратурата мери за 30 минути. Очевидно има разминаване назад от 1996 година насам в нормативната уредба, което аз не бих с магическа пръчка да променя. Но, от друга страна, вие като ви мерят колата ви мерят 5 секунди, не викат – кажи кога най-малко гори и кое е най-чисто и тогава да ти премеря… Но, от това, което вие казахте…

 

Водещ: Проблемът е, че има огромна разлика между моя автомобил и ТЕЦ „Бобов дол“, моят автомобил гори едно и също…

 

Емил Димитров: …продължават да мерят, горе на комина има, продължава да мери, самият завод си има мониторинг, продължава да мери… Питахте ме, защо съм бил там? Не съм си ходил по собствено желание, а да окажа помощ…

 

Водещ: Аз ви питах може ли да гарантирате, че там не са горени опасни отпадъци…

 

Емил Димитров: Но, прокуратурата… изслушайте ме, защото е важно…

 

Водещ: Да, но аз през цялото време само ви слушам…, нека и аз да се опитам да направим разговор.

 

Емил Димитров: Искате да ме чуете, за да чуя вас. Питате ме за гражданите на Бобов дол. Прокуратурата е установила, че има отпадъци, софийски боклук, но не вредни отпадъци, опасни отпадъци, канцерогенни, отровни и т.н., установила е, че се работи тази инсталация, установила е, че вредните емисии в момента са в нормите. Но, ние установихме, че комплексното разрешително е изтекло. Има спор, дали те в 6-месечния срок са го прекъсвали или не са, ще го уточняваме в понеделник, създал съм работна група. Посъветвах ги да спрат точно тази мощност, към другите нямам претенции. Това е, за да окажа съдействие на прокуратурата. Те казаха, че си имат всички разрешителни. Все пак, аз съм в петък вечерта, имам един документ пред мен и имам желанието да окажа съдействие, затова съм отишъл, такива са и указанията и на премиера…

 

Водещ: На други места в страната имате ли информация да се случва същото?

 

Емил Димитров: …И утре ще решим въпроса, ще създам работна група, трима души да отидат да проверят всичките разрешителни от РИОСВ Перник, там сме запечатали архивите, за да видим какво е издавано, какво не, ще сверим с оригиналите. Хората са притеснени и в Перник, недейте да мислите, че всеки един, който идват и му запечатват стаята и гледат архива е във възторг. Но просто искаме да установим истината каквато е и да вземем решението. Не бива да се спира мощност, която има решени, не бива да се спира мощност, която в момента не излъчва вредни емисии. Но, не може да работи мощност, която няма комплексно разрешително. Ще установим какво точно е, моят съвет беше – препоръчвам ви да спрете инсталацията, докато не установим какво е…

 

Водещ: Разбрах ви, казахте го това, а сега може ли да ви попитам, може ли да ви попитам…

 

Емил Димитров: …те отказаха, ще си говорим по административен ред. Но аз не мога да оневинявам, но не мога и да обвинявам. Да ми каже прокуратурата – в момента не са засечени вредни емисии, аз да казвам – много е хубаво, дайте да плашим народа, има вредни…

 

Водещ: Господин Димитров, има ли на други места в страната информация, която да сочи, че по някаква причина, по нерегламентиран начин се горят отпадъци или се горят опасни отпадъци, на този етап имате ли такава информация?

 

Емил Димитров: Досега бяхме за чистотата на водата сега сме за въздуха. Извинявайте, но има разпореждане, ДАНС , МВР, икономическа прокуратура, РИОСВ и всички контролни институции да проверяват депа. Да, има депа, на които няма разрешено…издадено разрешение да се съхраняват отпадъци, а вече има отпадъци. Да, има депа, където има отпадъци, където изведнъж никой не знае какви са. Тоест, това, което се случва в страната и вие го виждате по телевизията, а и вие самите го коментирате по радиото, според вас истина ли или не е? Според мен е истина. Значи, контролният механизъм в момента не може да обхване всички. От друга страна в момента, в който премиерът каза – ако правим мораториум, но да не се получава повече това нещо в страната – изведнъж се явиха други, които казаха – моля ви се, недейте, европейското законодателство…искаме да си е както досега… Няма как да бъде и както досега, и както досега да намираме вредни отпадъци, и да няма виновни и това да продължава. Очевидно трябва нов механизъм, ще го обмислим, ще го представя. А и такива са указанията на главния прокурор Гешев с едно постановление, което е изпратил до мен. Аз още не съм го получил, но от пресцентъра на прокуратурата разбрах така горе долу за какво става въпрос – да докладвам за пропуски в законодателството…. Лошото е, че всичко трябва да стане за вчера…, а това малко… Ето, този, която му е за въздуха в Бобов дол се пита за Бобов дол, този, който му е за водата в София-окръг се пита за водата, този, който е в Шумен казва – Не ме интересува кой какво е правил досега, искам утре водопроводът да е здрав и да издържа на налягане, този, който е в Търговище казва – Нашият водопровод си е здрав, а шуменският е лош, който довежда, моля ви се, оправете си шуменския, че нашият е здрав…

 

Водещ: Вие сигурно сте имали представа, поне бегла, с какво се захващате, като се съгласихте да станете министър?

 

Емил Димитров: Разбира се, затова казах, проблемите са много, аз може би опитвайки се да ви кажа частица от тях, по някакъв начин хората ги обърквам, защото говори Шумен, там, там… вие бяхте този, който ме попитахте. Изпълнявам си задълженията.

 

Водещ: Да, кажете, ще има ли наистина временен мораториум върху по някакъв начин вноса на отпадъци?

 

Емил Димитров: В момента, в който премиерът спомена в заседанието миналия четвъртък, защото заради мен, заради избора ми на министър беше отложено от сряда в четвъртък, а и премиерът беше в чужбина, беше в Египет. В четвъртък заседанието той с това започна – „Трябва да се престане с това безконтролно движение на отпадъци в страната, да намираме тук, те се уплашиха, почват да ги изхвърлят, почват проблеми… Ако трябва мораториум да въведем, докато разберем какво се случва… и въведем новия ред…“. Аз лично не съм за тази крайна мярка, аз съм за въвеждане на правила, при които действително тези опасните отпадъци да могат да се контролират, но ефективно да се контролират. Искам да бъда разбран правилно, в цяла Европа се горят тези отпадъци, но са филтри хубави чисти, и е важен въздухът, който излиза след това. Ние нямаме такива добри инсталации, но непременно държим и ние да горим. Там, където имаме – добре, но така да влиза по документи едно, то да е друго, да се разпилява из цялата страна и ние не можем с нашия екип и персонал да обхванем всички контролните механизми, трябва да променим. Проблемът е, че докато измислим този механизъм и го въведем, и го приемем, това си е процедура, хората ще нагнетяват напрежение непрекъснато, нарочно се прави. От друга страна тези, които в момента им е много добре изкарват едни хора, които са абсолютно невинни напред, които дрехи правят и казват – Моля ви се, искате да вземете бизнеса на тези хора… На никой не искаме да вземем бизнеса и никой не иска да затвори границите като по време на комунизма, но не може да продължава състоянието, което е в момента. Трябва да намерим механизъм работещ, при който когато някой внесе по документи едно нещо, а то се окаже друго, вредно, опасно, неразрешеното до момента по документа му, да се забрани и площадката да работи и той самият повече да не внася. Пак ще казват – ама защо, то не е много европейски? Но не е много европейски по документ от Европа да носите нещо, което е суровина, а после тук да се окаже, че е нещо съвсем друго…

 

Водещ: Господин Димитров, ще бъдете ли в парламента за дебатите по вота на недоверие, когато разбира се бъде внесен?

 

Емил Димитров: Аз смятам, че може би ще трябва и аз да се изказвам много по тази тема, което все пак съм от една седмица, ще ми е изключително трудно, но се подготвям…

 

Водещ: Затова ви питам.

 

Емил Димитров: …Затова казах, че освен всичките язовири, които единия тече, другия е празен, третият трябва да е пълен, но е пазен заради лятото, четвърти можем да изпуснем от единия в другия… Ние имаме годишни, имаме многогодишни изравнители, ние трябва да ги преразпределим. Питейната вода трябва да се пести на всяка цена и аз ще направя всичко възможно. Затова в момента натискът е там, където има всеки да си иска повече да вземе, и ти, ако не дадеш – е лошо, ако дадеш, казват защо пилееш ресурс. Сега, ако го изпусна от язовира – наказателна отговорност, като го дам на ВиК-то то да го изпусне в дерето – няма проблем. Няма да си позволя и ще се опитам да внимавам. Имам много задължения възложени ми от ДАНС, от прокуратурата, от премиера…

 

Водещ: В този смисъл един конкретен въпрос и ви моля за конкретен отговор. Какво ще правите с разрешението за ползване на вода от страна на „Стомана индъстри“, защото от синдикатите настояха да им се разреши на „Стомана“ да ползват вода за промишлени нужди от язовир „Студена“?

 

Емил Димитров: Аз не знам, може би не се изразявам правилно, но винаги говоря едно и също и винаги ми се казва точно обратното. Докато пускаме за „Стомана индъстри“ няма да има вода в кой квартал на Перник, да ми посочат синдикатите в кой квартал да спрем водата на Перник, за да може „Стомана“ да работи. Няма за всички. Ако пуснем на „Стомана“ някой квартал ще остане без вода, ако не пуснем на „Стомана“, синдикатите се сърдят. Ако не пуснем на „Топлофикация“ няма да има парно. Значи, трябва някой квартал да остане без вода, за да има парно… И кръгът е ясен – искаме вода, искаме работа, искаме парно. И затова трябваше да намерим това решение и аз се радвам, че вчера беше взето решението от МС да решим въпроса с водата. За „Стомана“ вече разрешение има. Извинявайте, но когато е строена „Стомана“, то се казваше едно време ДМЗ – Държавен металургичен завод „Ленин“, се е направило захранване само за „Стомана“, това захранване е язовир „Лобуш“, сега „Пчелина“ ,от там през един изравнител „Бушляк“ водата идва в Перник. Те са решили да ползват по-евтина вода, а не с помпи, не отдалеч да я транзитират и със загуби от „Лобуш“ и са взели тази от питейния язовир. И междувременно са унищожили цялата инсталация, която им е давала вода от огромен язовир, който почти никога не може да свърши, за да има. Сега в момента трябва да ги върнем на изходна позиция. Така е строен и МК „Кремиковци“. Заради него е направен язовира, който ви казах, който искаме сега да възстановим горе, стени и всичко, да бъде резервен в Огняново, направен е и от Панчарево канал, от който да може…, езерото Панчарево е направено и заради „Кремиковци“ да може да ги захранва.. „Кремиковци“ го няма, Панчарево се ползва за други цели, за язовир „Огняново“ обаче може да бъде използван като мощност, резервна, добра е водата за София. В Перник са искали по-евтина вода и са я получили през 2001, 2002 и 2003 година е било разрешението някъде, от язовир „Студена“, който в момента е празен. Имали са възможност от „Лобуш“, но им е било скъпо, ще се върнат на вариант „Лобуш“. Те са си провели разговорите, никой не иска да ги затваря, никой не иска да е срещу тях, никой не иска градът да остане без работа или без парно. Но тези заводи и мощности, които ползват технологична вода, не им трябва чиста, нека да ползват технологична вода, и ако е възможно собствени източник. Да затриеш собствен източник и да вземеш питейна вода и после да се явява един и да каже – Моля ви се, на всяка цена продължавайте да му давате вода – мисля, че няма да е редно към гражданите, които искат чиста вода…

 

Водещ: На този етап няма вариант „Стомана“ да черпи вода за промишлени нужди от язовир „Студена“. Благодаря ви. Новият министър на околната среда и водите…

 

Емил Димитров: Там няма напрежение към момента, не се притеснявайте, ще бъдат осигурени. Вчера решението на МС, което беше взето от премиера, включваше и изграждането на довеждащ водопровод за тази технологична вода за „Стомана“. Просто вървят разговори между тях, ще получат малко по-скъпа вода, факт, от „Лобуш“, от „Пчелина“, сега в момента от язовир „Бушляк“. Но, този проблем трябва да се реши. Но, нали за питейна вода дали да даваме за технологични цели, мисля, че всички сме на едно мнение, че по-добре да е за гражданите на Перник.

 

Водещ: Разбрах ви, Емил Димитров, министър на околната среда и водите в „Неделя 150“.