Разговор с министъра на околната среда и водите Емил Димитров в студиото на "Денят започва с Георги Любенов"

06 декември 2020 | 12:00

 

Водещ: Да, атрактивно може би ще бъде в нашето студио, заради това, което министърът на околната среда и водите току-що разположи на вашето внимание, трябва да се опитваме да показваме тези схеми. Господин министър, Емил Димитров, добър ден и здравейте. Добре дошли при нас в студиото.
Емил Димитров: Добър ден.
Водещ: Вместо да си гледате спокойно празниците, господин министре, бомба, буря, отидохте в парламента, хвърлихте бомбата, казахте че идват бунтове, водни бунтове в страната. Защо не си гледате свободно живота, такава буря и такава бомба вкарахте в парламента, после много бързо се разви тя, след няколко часа казахте – спокойно, няма да има такова нещо. И всички се питат сега – какъв номер направи Ревизоро, защо го направи? Какъв номер направихте?
Емил Димитров: Виждате ли този класьор.
Водещ: Дебела папка виждам.
Емил Димитров: От януари пети ден откакто съм министър, знаем че следващата година няма да има вода в Бургас. Онази диаграма е там, на май месец свършва. От януари 11 пъти предупреждаваме, доклади до МС, до всички служби, всеки месец график, намаляваме на Варна, Бургас и чакаме лятото тез идва язовира да ги започнат когато е хубаво времето. Днеска, утре, днеска, утре та до онзи ден, понеже питате. На всяко първо число, между другото, министърът на екологията има власт, съизмерима почти като на премиера, но аз не я използвам. По линия на европейското законодателство, така е и в България, само в тази област. Разрешаваме води, забраняваме води, спираме ВЕЦ-ве, ТЕЦ-ве и т.н. От януари намалявам количествата на Варна и Бургас, за да им стигнат за следващата година. От септември трябваше да спрем Варна, защото всеки два месеца недадени на варна ще даде още месец на Бургас. Не става, не става, язовирите не започват, бавят се. В петък ми беше последния ден, в който трябваше да напиша поредния график, който влиза в сила в понеделник. Бях болен, те пак се мотали, документи не давали. Отидох и обясних какво става, след което отидохме при премиера, обясних му какво трябва да се случи, за да няма кризата. Постави много ограничителни условия – да не пускам ТЕЦ-те, да взимам само от този язовир, да дам не 75, както е от година, а 100 процента вода. Направих схема, начертах, направих. Позволете ми да направя едно изявление. Не съм давал никъде интервю, защото това е националната телевизия, това е обществена телевизия. Може и опозицията да говори, може и управляващите. Когато станах министър преди една година заявих, че аз съм бил и Ревизор номер едно, митничар номер едно, и ОЛАФ, и главен секретар, и два пъти депутат, и председател на парламентарна група – няма да участвам на изборите в момента и не искам. Простата причина е, че моето министерство точно през тези месеци ще има най-голям… Другите могат да си позволят отпуска, аз не мога. Няма да участвам, на никое място няма да заема, не ми трябва рейтинг, не ми трябва нищо. На мен ми трябва да приключа мандата, да има вода, от 20 години моята майка седи на село и ме чака, син да види. Аз се занимавам с държава. Ще приключа мандата, ще отида на село, може и без депутати…ще изгрее слънце и без мен.
Водещ: Точно така, правите важна декларация, не всичко е на цената да съм в поста и на следващия мандат…
Емил Димитров: Неприятно ми е, Тома Биковци, разни, зелени, Харизановци, Майчето вие линейка по разни язовири, да дойде премиера… Защо, мъжът и я неща, а тя премиера да дойде, ако не дойде, тя ще ходи по това… Само я реанимирате. Мене ме шиете, един път към Слави, един път към… Всички са достойни хора, имат място в парламента, но аз няма…
Водещ: Какво искахте да направите по време на тази среща при Борисов? Да пришпорите ли някакви процеси, да вземете ли някакви пари… Какво ще строите сега…Борисов чинно си записва и си води бележки каквото му кажете вие.
Емил Димитров: Това е най-доброто, че той си води бележки и после спуска указания, нали разбирате. Понеже е малко времето да не изям на някой след мен достоен човек. Онова там в края е графика за язовирите. Премиерът постави следните условия…
Водещ: Моля, покажете най-малката графика.
Емил Димитров: Най-малката графика, първата. Ето сега тука прочетете, ето това тук прочетете само текстче отдолу. Обяснявам на всички български зрители наши съграждани, грижим се за вас.
Водещ: Какво да чета…
Емил Димитров: Това са питейните, пълни са без „Камчия“, някои има за три години. Това са земеделските, тази година дадохме на всичките, 32 процента са ми пълни. Това са енергийните, пълни са. Когато говорим за „Камчия“ нека да не говорим за земеделските, когато говорим за земеделските нека да не говорим за питейните…
Водещ: Затова ли се сърди Десислава Танева, това ли беше проблемът с Танева?
Емил Димитров: Всичко е оправено, с Танева не се притеснявайте, аз с Танева нямам проблем.
Водещ: Вие нямате проблем, но тя вика – той се повреди от Ковида нещо му стана на главата…
Емил Димитров: То сега излезе, че аз съм психично болен, че ям малки деца на закуска… Абе, хора, недейте… Уважаеми граждани, питейните язовири всичките са ни пълни. Язовир „Искър“ има за три години, минете да видите „Студена“, минете да видите „Дяково“, минете да видите всички язовири, те са пълни, имаме вода, а зимата не е почнала. Питейно-битовото снабдяване 64 процента в момента е готово. На самата справка, която излиза в сайта, аз имам три-четири резервни язовири, тях дори не ги ползвам. Но, имаме вода за питейни без „Камчия“, ще обясня и „Камчия“. Земеделските в ужасно състояние, не са ремонтирани с години, системи изоставени. Но, тази година премиерът каза, тази година даде на всички на 75, догодина искам на 100. И това налага известна корекция, прехвърляне от язовир в язовир. Веднага обяснявам. Първата система, която е, която я държите, това е система Попово – 62 милиона язовир, 40 километра тръби, помпени станции. Затворен е заради един град Попово да дава вода. Трябва да го отворим язовира и да го дадем на земеделците. Тази година земеделците на Попово ще получат вода. Шумен, има 95 милиона – 6 милиона даваме на земеделците и 1 милион от Шумен, имат за две години вода. Шумен няма проблем, решено е…
Водещ: Точно Мая Манолова каза, че Шумен и Търговище е зле.
Емил Димитров: Тя чака по медиите къде е интересно и ходи и тича и вика – къде е премиера? Вие я реанимирате, всеки път я вадите от това и я слагате, аз не знам, не е мой проблем. Шумен няма, система Попово няма. Това, което ще спаси земеделците следващата година, преди да го изговорим Бургас. На времето, гени, трябва да благодарим на тези хидроинженери, тука е подробна карта, но няма да разберете. Това е системата, която пълни един язовир на върха на планината „Белмекен“. Язовирът между две планини, с две стени и е направено въпреки че е в планината от Рилския манастир и София да бъде пълен. Това съоръжение е изправно, към това съоръжение ще закачим един изравнител „Момина клисура“ и от Рилски манастир ще откараме вода на „Белозем“. Нали знаете къде е „Белозем“, в Пловдив.
Водещ: Питейно е това?
Емил Димитров: Това е вода за земеделците. Земеделците догодина премиерът е казал на 100 процента догодина да си получат водата.
Водещ: И ще пият от Рила, от манастира…
Емил Димитров: И след тези климатични промени, и след трета година суша… Сега, какво представлява Пловдив, защото е най-големия проблем. Представете си цялата низина и по средата минава Марица, от горната страна има три язовира земеделски. Тези трите язовира и трите са празни. Значи, веднага съобщавам – язовир „Домлян“ е 15 процента, язовир „Пясъчник“ е 8 процента, язовир „Тополница“ е 9 процента. Тези язовири трета година ги експлоатираме, дадохме тази година вода, няма как да стане. Ще взема вода от друго място и ще я сложа в „Пясъчник“, ще резервираме за шест месеца, след което ще прибутаме друга вода през тръби. Възстановяваме система от 1973 година. Трябва една помпа там… Тази година ще имат вода. Но, какъв е проблема? Имаш низината, реката, три язовира отгоре, сега ще ги пълним отдолу, енергийните. Но, премиерът не даде да пускаме въглища, каза – няма да замърсявате въздуха. И всъщност ограничи условията до тази единствена възможност.
Водещ: Има ли изградена, за всички тези проекти, за които разказвате, има ли изградена инфраструктура, или тепърва ще се прави? Това нещо финансирано ли е?
Емил Димитров: Всичко, което ще ползваме е това, което е построено 1973 година, ще изчистим канали и трябва да поставим една единствена помпа на едно място. То с пари всеки може. Няма да строя някъде нещо, което може следващите 20 години да не се ползва. Взимаме помпа, слагаме временно, ползваме…
Водещ: Точно това е, защото Тома Белев това вика – Сега ще вземе едни милиони Ревизоро да построи, да свърже „Порой“ и „Ахелой“ вместо „Камчия“. Аз така чух.
Емил Димитров: „Камчия“ е свързана още 1973 година, ако не знае този, който го цитирате, с Бургас и с Варна. Уникален язовир, минахме на Бургас, уникален язовир, който горе е направен, има един ВЕЦ, който е ВЕЦ водомер. Водата между стената и пречиствателната станция минава през него. То не е политика то не е чудо. От тази пречиствателна станция нататък нито има ВЕЦ-ве, нито има каквото и да е, тя водата вече е скъпа, пречистена. 110 километра, представете си какъв труд е било да го направиш до Варна. От Южна България 110 до Варна, 100 до Бургас. Тези два язовира, които „Порой“ и „Ахелой“ всички се упражняват, сигурно и Майчето ще ходи да вие пак… Ние едни стари язовири ги ремонтираме, защото нямаме време да направим нови. Ти за три месеца не може да направиш язовир, хайде, дай го де.
Водещ: То за 30 години България не е направила язовири.
Емил Димитров: Тези язовири ги възстановяваме, те са неизползвани и те стават резервоар за Бургас. Бургас няма източници, той има „Ясна поляна“ и тези два..
Водещ: Ама кой ги пълни – „Порой“ и „Ахелой“ от къде се пълнят?
Емил Димитров: Когато сда правили тези язовири смятате ли, че са мислили, че няма да се пълнят. Едното е целия Руенски балкан, другия… Те ми трябват три месеца. Проблемът е да отида в петък, беше, че ако септември месец бяхме спрели само по един милион да подаваме към Варна, да проявят тази солидарност, защото Варна си имат язовир, имат си и извори, те нямат проблем с водата. Но, да остане за Бургас, ние сега нямаше да имаме криза. А сега всеки два месеца икономията ми от Варна е един месец за Бургас. Чакам „Порой“ да ми напълни четири месеца, за да мога и тях да ги додам и правя водопровод за тях. Чакам „Ахелой“ да ми напълни…. Всичко това нямаше да ми се случи, ако беше лятото нямаше да правя зимен героизъм. Всичко това съм получил указания от премиера, докладвал съм му какво трябва да стане, той е одобрил. От този момент нататък – ти си тук, ти си тука, ти си тук. Един в енергетиката ми образува изречения – не могло, не требвало, сега не бил момента… Един в земеделието – не може ли без тази помпа, кой ще плати тока. Абе, имате указания от премиера и разсъждавате, ще дойде време разделно.
Водещ: А, понеже много хубаво на парламента, аз ви чух на трибуната и бяхте много силен, много добър оратор, вие сте голяма работа...
Емил Димитров: Аз истината казвам.
Водещ: И казвате – тази държава се управлява от пиари.
Емил Димитров: Имаше го и този момент.
Водещ: Кой е този, дето управлява цяла България?
Емил Димитров: Господин Любенов, министърът го вкарват в затвора за водна криза, аз ставам на 14-15 министър, на 20-ти почвам да пиша графика за следващия месец за цялата държава. Нали знаете, че съм Ревизор, митничар…, какъвто щете… Подписах го, защото след една година и нещо ще имам проблем. И цяла година се карам с Варна и Бургас. То не бяха лобита – Искаме си водата, искаме си цената…искаме си това…реват нагоре надолу и аз седя на…образно казано, там има където се разделят за Варна и Бургас…на Китка. Седя на Китка и – на теб по-малка, на теб….и всички срещу мен, сякаш я пазя за себе си, аз ще я пия. Уважаеми граждани на Бургас, ще се въведе извънредно положение за тези 7 километра в двете села, за да може веднага да започне строителството. Никой няма да управлява бедствие в държавата, в света, в междузвездните галактики. В тези две села между „Порой“ и тръбопровода, между „Ахелой“ и тръбопровода, понеже са в две различни… Ако беше в една селищна система кмета щеше да издаде заповед. Понеже са две трябва областният, за да 5може веднага да започне строителството. Искам най-хубавите помпи, най-хубавите тръби. Ние в момента даваме на Бургас един резервоар 60 милиона, от въздуха, от Бога, който следващите сто години ще го ползват. Те го получават и следващите сто години, нееднократно. То и „Камчия“ сега като е празен, дай да я зачеркнем, празна е. А догодина, 50 години е ползвана. Язовир „Камчия“ трябва да бъде национален резервоар за цялото Черноморие. Северното Черноморие проблем няма, Варна тя ще си вземе от Девня, има и язовир „Георги Трайков“, сега „Цонево“, 100 милиона са, те нямат проблем, те никога няма да имат проблем, така се е случило. Бургас няма повърхностни води, няма резервно водоснабдяване. Трябва много спешно до 20 февруари, моят рожден ден, можех да кажа 19-ти, Левски, защо? За да съм сигурен 40 дена преди кампанията, че никой няма да я използва за глупости или за какво ли не. То е ясно, че този водопровод когато се наложи да го ползват ще може да го ползват. От сега нататък ще го ползват години наред, това не е еднократно и после не ти трябва. Винаги ще бъде там, казах – най-хубавите тръби. Аз не строя, строи ВиК Холдинга. Аз съм казал какво трябва да стане. Министерският съвет го е одобрило. Един лев няма да харча аз, една поръчка няма да обявявам аз… Но, тука ситуацията е такава – трябва да го започнем веднага, не можем ли да го провалим. Единственият начин, инж. Тенев, шефът на ВиК-Бургас , да почне веднага и да имаме решение на МС. Понеже са две общини областният управител да каже – в тези две общини тези 10 километра извънредно и да почнем веднага.
Водещ: Само ви моля, господин министър, ролята на пиара пропуснахте, какво беше това с пиара? Кой е този чодвк, дето командва?
Емил Димитров: Карате ме да… Половината гербаджии са срещу мен, а се чудяа как да им помогна…„
Водещ: Пиара на ГЕРБ?
Емил Димитров: Не бе, един пиар, не е на ГЕРБ, има един пиар. Казах, трябва да отидем да направим първа копка…не иска зимен героизъм.
Водещ: А той какво ви вика…?
Емил Димитров: Търси момента, сега бяха стачки, сега беше…
Водещ: Иска да му дойде удобно за изборите момента….
Емил Димитров: И аз, когато дойде Тенев, значи, тази идея…90-та година пак е имало криза, пак са искали да спират Варна, което аз го исках още лятото, нямаше да има проблем с водата. Те тогава са взели същото решение. Тогава е било решението за „Порой“ и „Ахелой“, неизползвани язовири, но в града, те са ти на… Я ми кажете колко време се прави един нов язовир или пречиствателна станция? Това е години. Аз ви казвам, дай ми след 15 минути един юрист да подпишем договор, ти викаш – има един много надежден гимназист, той има интерес в областта на правото. Трябва ни след 15 минути, не ни трябва след пет години. Единствената възможност за Бургас.. Не, имаме десет, я да видим коя е? Не, само тя е, тя от години са я предвидили хората
Водещ: Тука опозицията, тука критикува. Тя вика – В бедствено положение ще се усвоят парите, ще вземат милионите от Плана за възстановяване… Сега то до март…няма да е построено нищо, до март?
Емил Димитров: Там няма възстановяване, няма милиони, няма нищо. ВиК Холдинга съфинансира своето дружество ВиК-Бургас, той единствено може да го направи.
Водещ: Извинявайте, че пак ще цитирам Мая Манолова, но тя каза – Тези 500 милиона на ВиК Холдинга, на държавна компания, 500 милиона… И тя пита Мая Манолова – Кой е ремонтирания язовир?
Емил Димитров: Тя пита за всичко, за да и дадете медии. Сега си губя времето, за да говоря за нея. За нея, за Тома Биков, и за Харизанов, и за Венцислав Върбанов, и за зелени, и за не знам какви…
Водещ: Кой е ремонтиран?
Емил Димитров: Имам изключително много власт, никога няма да си позволя да злоупотребя. Те ме провокират – Спри този завод та да ти дадем списък с другия… Защото зелените в България познават много добре закона и властта от всички останали. И само се опитват – през прокуратура, през това… Аз го казах и в парламента – заклех се да спазвам интересите на народа, а всякакви дописници от сутрин до вечер. Е, сега ми е истинската възможност. Няма да участвам, няма да се занимавам с политика, ще си отида оплют. Но отсека, това, което съм обещал на премиера и той ми е гласувал доверие, ще го изпълня. Вие питате какво стана? Седехме, гледахме телевизия как парламентът ме плюват и после дойдоха да се разберем. И той каза следното нещо – „Мога да ви уволня веднага, щото сте мои, него не мога, защото трябва да го погледна в очичките, а нямам очи заради вас. Седнете, напишете графика, трябва да има 100 процента вода, пълно съдействие, в Бургас питейния единственият да тръгне и земеделците да са доволни.“ Поел съм ангажимента, може да е последната работа в живота ми, може да е последната работа, държавна работа, аз съм адвокат, не държа. Трябва да се съсредоточа на семейството си, на децата, на внуци, на близки, на гаджета… Изкарвам си мандата, за мен е чест да работя за този премиер, поел съм кръста, ще ди го нося, не бягам, нося цялата отговорност. Но, не може в този труден момент ние да си мерим химикалките, хората да нямат вода… Тука, ама не може ли да го забавите, не може ли да го провалите? На 20 февруари тръбопроводът трябва да е готов, за да не се отработва политически. Трябва да се акумулират поне за три месеца, в единия за два месеца в другия. Спрял съм вече Варна, със шест месеца закъснение… И ме питате – защо преди да получа поредния график, в който трябваше да разреша на Варна, в който разбирам, че крият документи, не носят паспорти, не носят това и ме бавят, аз съм излязъл и казвам – Господа, спрете се. Става като КТБ, ти даваш порите и изведнъж ти изчезват. Ти викаш – аз не можех да отида да видя, не можех да питам… Има си институции, в които го има това. Тех ги няма, а мен парите ми ги няма. Хората не ги интересува леви, десни, сини, червени, те искат да има вода, искат някой да мисли за тях. Забавихме се, и аз може би е трябвало по-устремно… Той ми се разсърди и каза – Трябваше в сряда. Аз му се извиних, ние се познаваме от 30 години, тепърва няма да се скараме за това нещо. Той разбра цялата схема, начертах му я, одобрих му я. Каза – действай. И после питате – какво. Казахме така – има криза, има проблем. Ето язовирите, земеделските, само земеделските, четвърта година сме в криза. Дадохме вода тази година, за догодина тях трябва да пълним и „Камчия“. Вода имаме, осигурили сме я, ние сме още в началото на зимата. За земеделците е дал 100 процента и трябва да го изпълня.
Водещ: Добре, мисля че това беше важно. Това наистина е тема, която идва в края на мандата, идва като обобщение на годината, идва като някакъв много сериозен проблем…
Емил Димитров: Абе що все на мен?
Водещ: Защо все на вас? Не съм аз министър, вие сте. И най-важното, което казвате в парламента, и водни избори… Ще мине ГЕРБ, или БСП…няма значение, тази вода ще остане и тези хора трябва да живеят.
Емил Димитров: Ние за пиене ще дадем, нали трябва да ядем, нали трябва да полеем, земеделието това е цял един бранш. Просто не давам в моите язовири, 52, които са националното богатство, да слагат риби. Не разрешавам навсякъде да дупчат, това е водата на децата ни. Има зони, където трябва да се направи, няма напоителни. Но, има неща, които може и които не може. „Форт макс“ го пазят всички, вие ми казвате за златото на България – кой пръв вземе негово е. Не може, ще пазя.
Водещ: Водни бунтове няма да има?
Емил Димитров: Няма да има, ако това нещо се случи. Ние в момента язовирите са празни, 8 процента. За да станат пълно някой трябва да го свърши.
Водещ: Господин министър, ако искате още една гореща тема. Сутрин, обед, вечер мъгли над София, смог ли е, мъгла ли е? Вие казвате – телефонът на дядо Боже го нямам. Но, ако обичате оправете и въздуха.
Емил Димитров: То е много добре. Знаете ли, прокуратурата този номер ми го игра. Вие, ходихте в Бобов дол, в Кремиковци, моля всички заводи… Викам – това са 60 дена, 30 души ще обикалят…
Водещ: Защото с тези отпадъци и прокуратурата там се намеси..
Емил Димитров: С отпадъците се справихме. С пестицидите 1000 тона са подготвени, последните пътуват за Франция, не е имало такова нещо в България. Ако имам въздух, малко глътка догодина, че аз станах с 25 по-малко дробчето, всичките ще ги изчистя, не мога едновременно. Сега за въздуха…
Водещ: Да, много е важно, запознахте ли се с Еврокомисията, която ще ни глоби заради мръсен въздух?
Емил Димитров: Добре, господин Любенов, 2015-та, 2017-та имало едно изследване…иначе от 2007-ма до 2015-та… 2015-та, 2017-та върви процедура, има съдебно решение, има процедури различни. Ние нашето министерство сме предприели така наречените „меки мерки“, приели сме законодателната инициатива, дали сме го в Брюксел и всичко е приключено. Всичко е на ниво общини. Хайде сега ми кажи сега преди изборите колко ТЕЦ-а да спра в България, колко цигански квартала да им спра печките и точно кои измервания? А, аз не мога да манипулирам измервания и да променям. При нас всичко в министерството е приключено, прието е законодателна рамка, докладвана е още януари, приели са я. Но, в общините има проблем. Хвърлят галоши, хвърлят найлони, хвърлят всичко, ти не може да ги изгониш. Перник ходи в София работи, върне се и вика – комина виновен. Всичките комини… След няколко дена премиерът ще открие с Министерство на околната среда и водите новият център за наблюдение на води, въздух, отпадъци, всичко…в цялата страна, в реално време. Ще го видите, космически център ще стане, сега го строя… Там ще сложим всички рискови комини на отче с термокамери. Щом от НЕК ми подадат, че е вдигнал мощността, щом видя, че работи комина, две коли ще сложа ако трябва оперативни, директно отиват и запечатват. Дебитомери…, но не мога за всички, а вие викате – не може ли цялата страна? Не мога, имам 5000 места, имам три национални парка. Лятото са морето и плажовете, зимата комините в небето. Не бягам от отговорност, ще свърша, но всеки ден нови и нови. Ще дам само един пример с моста, който изгоря в това примерно и Бобов дол. Осем месеца се разправям с евреи…помогнаха, завода за лекарства. Ама осем месеца една ръчичка пише писма – на ваш номер, на наш номер…проверка, проверка…акт… То проблем да ти го хвърлят, ама ти после осем месеца го гониш. Проблемът Перник, спряхме …хранилището, ама ти после осем месеца го гониш.. Проблемът пестициди, ама това са 50-60 склада, областен, прокуратура, полиция, дата, влизане, излизане…
Водещ: Е, вие сега, защо съм министър, защо не съм министър…?
Емил Димитров: Аз давам разпореждане, хората под мен работят. Но, не може да кажеш – може ли за 40 години тия… Те и пред можеха да го бяха и те… Не бягам от отговорност. Това е най-важното, хората да имат вода тази година. Комини няма да пускаме заради тази вода да се успокоят. Общините да бъдат така добри да си поемат кръста по отношение на фините прахови частици. Зелени билети, сини билети, паркинги – да си носят кръста. Не мога сега и по циганския квартал печки да спирам. Но, имаме изоставане много в екологичното законодателство, тепърва започват процедури. На кметовете сме им дали пари, още не са си оправили сметищата. Е няма държавата хем ви е дала пари, хем после да праща в Брюксел. Една и съща фирма земала пет сметища, ама чакала удобно време. Абе направете ги веднага тези регионални депа, ще ни накажат… Събирам ги при мен – Аз имам процедура, имам търг, имам това… Ама ти имаш търг, после като ни дадат сметката, хем съм ти дал пари да закриеш старото, намерили сме пари за новото, а сега ще плащаме, че не си построил новото.
Водещ: Направо не ми се мисли другият път като ви поканя за зелена сделка как ще си говорим. Направо не ми се мисли.
Емил Димитров: Не беше разговор за неделя, хората са спокойни, пият кафе…
Водещ: Хубав празник Никулден, довечера да си празнувате.
Емил Димитров: Да са живи и здрави всички Николаевци… Чудотворецът Ники да е жив и здрав.
Водещ: Да, да сте жив и здрав. Емил Димитров в нашето студио.