Разговор с Нено Димов, министър на околната среда и водите в „България сутрин“ на Bulgaria on Air, 6 февруари 2018 г.

06 февруари 2018 | 13:28

Водещ: През последните седмици във фокуса на гражданското недоволство се оказа министърът на околната среда и водите Нено Димов – протести в защита на парк „Пирин”, протести срещу мръсния въздух и искания за оставка. Какво накара министър Димов да обяви недоволството на природозащитниците за политическо и защо проблемът с мръсния въздух все още не е намерил своето решение? – отговорите в следващите минути от първо лице, от самия него. Добро утро. Здравейте, господин Димов.

Нено Димов: Здравейте.

Водещ: Вчера беше прекъснат форумът по екоиновациите от страна на протестиращите, подарявайки едно бурканче с чист въздух от парк „Пирин”, как обаче според вас ще изглежда въздухът от „Красна поляна” в едно бурканче затворен, защото протести имаше и за това през изминалия ден?

Нено Димов: Вчерашният ден щеше да бъде може би също толкова чисто, защото вчера имаше чист въздух в София, което не беше може би ситуацията в края на миналата седмица. Всъщност въздухът в София има тенденция към подобряване за последните шест години, но все още не е достигнал качеството, което би трябвало да имаме, като има два параметъра, които се мерят от Националната система за качество на въздуха. Единият са средноденонощните превишения, по които все още сме далеч от нормите, които трябва да постигнем, броят на превишенията, които са допустими за една година, а другите са средногодишните, които показват устойчивостта на тенденцията и там може да видим действително намаляване за този период от шест години, който между другото е при различни климатични условия, тоест показва, че това е устойчива тенденция. Но, все още има какво да се каже, така че вчерашният ден е така.

Водещ: Добре, но все пак хората стават все по-активни и може би това е именно причината да се говори за чистотата на въздуха, защото самите те поставят устройства и се оказва, че въздухът в много райони и квартали на София е мръсен. Ясно ли е обаче какви ще са мерките? Вчера вие говорихте за еко-иновации, изобщо не трябва ли спешно да се вземат мерки и това не просто да се говори по медиите нонстоп...

Нено Димов: Естествено, че трябва, само че трябва да видим какви са възможностите на думата „спешно”. В интерес на истината, ако си спомняте преди една година темата „въздух” не беше толкова популярна, колкото е днес, ако трябва да бъдем откровени. Неслучайно още при поемането на поста казах, че въздухът ще бъде във фокуса на Министерство на околната среда водите като най-сериозен проблем, неслучайно аз поставих този проблем като водещ на председателството на България, което се призна вчера и от Европейската комисия и се потвърди. Тоест, качването на този дебат е първата стъпка към това да признаем, че има проблем, гражданският натиск, който има, който е ежедневен, също е стимулиращ в това отношение. Между другото, говорейки за измервателните уреди на гражданското общество миналата седмица посредничих между общината, Комитета на учените, който направих към министъра на околната среда и водите и гражданската инициатива, която беше airbg.info, които са с множество станции, да се направи модел от учените, който да може да инкорпорира данните на много точните, но малко на брой станции на агенцията и много по-малко точните, но много на брой други станции.

Водещ: Кажете ни обаче, господин Димов, какво се свърши от всичко това, което сте предприели като стъпки и комуникация между институциите, защото хората продължават да протестират и вчера нещо, което се спомена е, че фокусът в борбата с мръсния въздух е неправилен, тоест върху транспорта, а не върху отоплението с твърдо гориво?

Нено Димов: И двете имат своя принос, а когато говорим за отоплението и питате какво се свърши, инспекторатът на Столична община заедно с инспектората на МОСВ и други органи за последния месец, за януари месец и края на декември трябва да го включа, направихме 45 проверки на различни обекти, които могат да замърсяват въздуха с нерегламентирано гориво, така да го кажа, наложените санкции само от МОСВ са за 142 хил. лв., проверени са 45 обекта. Така че, това е отчет за един месец, не мога в момента точно да цитирам, но мисля, че бяха 17 нарушителите включително ако си спомняте, че по медиите изтече за един склад, който продава дограма, там е наложена санкция от 15 хил. лв. Тоест, контролът е много засилен в момента и това са съвсем ефективни действия, които се взимат. Когато говорим обаче за битовото отопление там има две неща, тоест може би дори три. Едното е това, което може да направи държавата, целта ми е за следващия отоплителен сезон ние да не допускаме на пазара гориво, което не отговаря на определени качества – ниво на прах, ниво на съдържание на сяра, тоест ще има някакво качествено ниво, на което да не се допуска. В момента уточняваме как това ще бъде проследено за пазара за контрола. Второто ниво са мерките, които могат да направят общините. Третото ниво обаче, което е изключително важно това е съзнанието на самия гражданин, как влизате и проверявате какво гори в къщи. Това е нещо, което няма как да направи нито общината, нито държавата...

Водещ: Означава ли това, че сте с вързани ръце и реално нищо не може да се направи, щом не може да ги проследите?

Нено Димов: Това, което сме говорили и нашата цел е да спрем това по възможност при източника, тоест да не може да бъде достъпно, да не стига. Общината знам, че е правила...събирала гуми втора употреба, за да могат те да не стигат до горивната камера.

Водещ: Министър Димов, аз искам да ви попитам има ли някакъв страх да се проверяват и богатите квартали? Защото фокусът до момента сякаш е само в бедните, където се горят, а е ясно, че в богатите квартали хората също използват твърдо гориво в големите къщи?

Нено Димов: Напротив, една от точките, която направихме специализирани вземания с апаратурата на министерството беше точно „Бояна”, дето се вика това е символ общо взето за богат квартал и се оказа, че там също се замърсява въздуха. Обяснението за това е, че всъщност, когато на пазара не може да си купите гориво, което е с по-добро качество, дори да имате пари то като не се предлага как да го вземете. Така че, посоката в това да бъде контролиран пазара, да не могат да се пускат горива, които не отговарят на определени качества е тази, която ще даде по-големия ефект. Освен това, говорейки за битовото отопление, което наистина през зимата е по-големия проблем, лятото естествено не се очаква той да е проблем битовото отопление, това са мерки, които имат своя социално- икономически аспект, ние не може да кажем от утре, не може да кажем от други ден. Между другото, едни от мерките, които в момента договаряме, от една страна разговаряме с бизнеса, от друга страна разговаряме и с Брюксел за времето, това е въвеждането на по-ранен етап на изискванията за екостандарти за отоплителните тела, така че те трябва да влязат 2022 г., ние в момента се стремим те да влязат в 2020 г., така че печката, бойлерът, отоплителното тяло да отговарят на по-високи изисквания, което означава по-малко емисия, което означава повече топлина.

Водещ: Господин Димов, в началото на разговора започнахме с това, че вчера екофорумът беше прекъснат от протестиращи в защита на парк „Пирин”, имаше викове, които се чуваха във ваш ущърб, бих казала, като министър – „Нено е позор, оставка и затвор”. Как приемате искането за оставка, вие нарекохте протестите и „политически”?

Нено Димов: Те са основно политически...

Водещ: Защо?

Нено Димов: ...ние трябва да разделим... Първо, погледнете фронт-линията, това са основно представители, лидери на политически партии, които не успяха да преминат 4-ите процента на последните избори...

Водещ: Не само, вие сам казахте, че не са само това участниците в протестите?

Нено Димов: Естествено, аз затова разделям на фронт и това, което ходят отзад. Всъщност има няколко опорни точки, които по стария Гьобелсов принцип, „Ако една лъжа бъде повторена сто пъти става истина”, се повтарят например, типично е за 48 процента застрояване, нещо, което нито в закона го има, нито в променения план го има, но се повтаря. Това е политически прийом, това не е природозащитен прийом, естествено има хора, които естествено, без да се предоверяват на тази манипулация чисто сърдечно застават, защото действително, ако някой ще застроява Пловдив, Варна и Бургас взети заедно, нормално е човек да протестира, само че просто няма това. Много ясно е записано, че в тези 48% става дума единствено и само за водохващания и то за питейни нужди.

Водещ: Вчера много дипломатично излязохте от ситуацията, казвайки, че живеем в нова ера и се радвате, че живеете във време, в което могат хората да изказват различните гледни точки. Вие коя обаче от различните гледни точки бихте чул и обсъдил, с оглед на вече взетото решение, тъй като трябва да кажем, че не спират и различните организации да излизат със становища? Наскоро Асоциацията на туроператорите и агенциите също казаха, че решението не е синхронизирано с тях.

Нено Димов: Решението следва спазването на закона и решението е решение, което се синхронизира в обществото за повече от десет години. Това не е проблем от 28 декември, това е проблем точно от десет години. Да се каже, че това не е било достатъчно дискутирано при положение, че съм запознат с над 20 обсъждания по темата, показва, че това е меко казано несериозно. Само аз съм водил две през месеците на есента на миналата година. Така че, темата е широко известна, широко обсъждана и в края на краищата едно нещо, което трябва да се търси съм го заявил от самото начало е че трябва да намираме баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, а не консенсус. Консенсусът е много труден, особено, когато говорим на темата околна среда.

Водещ: Гражданското недоволство е изключително остро и пак ви връщам към лозунгите...

Нено Димов: Значи тука нека да говорим за гражданското недоволство в рамките на тези, които са недоволни. Защото вие си спомняте един много голям митинг на хора, които искаха това нещо да се случи и в края на краищата проучване на общественото мнение от преди десет-петнадесет дни показа, че разликата е 11 пъти, между тези, които подкрепят и тези, които не подкрепят. Мисля, е „Галъп” излезе с това проучване – 68 на 6 процента.

Водещ: И все пак, когато бъде прекъснато едно ваше събитие и се чуят думи като „Нено е позор, оставка и затвор”, вие как се чувствате и съжалявате ли, че се нагърбихте с този пост – министър на екологията?

Нено Димов: Не, не съжалявам и смятам, че това, което правя и съм правил като ангажимент към тези, които са ми предложили този пост да правя.

Водещ: Чувствате ли се подкрепен от тях?

Нено Димов: Да, чувствам се съвсем подкрепен от хората, които ми предложиха да заема този пост. И нещо повече, намирането на баланса, който през целите тези девет месеца правим между това да имаме икономическо развитие и опазване на околната среда е важна задача на министъра на околната среда. Ние искаме да имаме по-високи доходи, искаме да развиваме икономиката, искаме по-висок брутен вътрешен продукт, а като започнем – магистрала „Струма”, вчера разбрах, че се жали пътя от Велико Търново до Русе, Пирин говорим, Витоша говорим, ако отидем на морето ще видим същите... Приморско 120 жалби. Тоест, има един непрекъснат стремеж, това между другото беше казано и от всички работодателски организации, към спиране на икономическото развитие, към тежест към това икономическо развитие. Ето ги двата ракурса, между които аз търся баланс.

Водещ: Протестиращите искат да знаят кой стои зад концесионера „Юлен” като име? Стана ясно от ваше интервю, че сте подали информация... поискали информация до конкретни институции за това. Кои са тези институции, до кого писахте с искане?

Нено Димов: Писах до Българска народна банка, защото това е една от институциите, които би трябвало да знае. МОСВ няма правомощията да прави подобно разследване, няма откъде ние да знаем коя е фирата, как е регистрирана в България фирмата „Юлен”. От там нататък ние гледаме данните на тази фирма че си плаща данъците и прочие, но тъй като имаше...

Водещ: Има ли отговор или все още не?

Нено Димов: Все още нямам отговор, но попитах защото в края на краищата след като има такъв интерес, реших че трябва да попитам.

Водещ: Ние искаме да питаме и за Витоша, тъй като покрай дебатите за Пирин, изобщо нестихващите протести, много хора смятат, че се неглижират останали райони в България, като Рила, също е важно е развитието и на този огромен ресурс, който столицата притежава, в случая говорим за Витоша?

Нено Димов: Разбира се, тука говорим за целия зимен туризъм в България, но когато вие виждате, е един втори лифт е сага за десет години, надали някой сериозно би тръгнал да се занимава с инвестиране в ски спорта, както между другото се случва в момента в Румъния, както се случва в Словения. Тоест, съседните на нас държави развиват, ако щете Сърбия, развиват зимния туризъм, развиват спорта и ние губим непрекъснато от това, че не успяваме да развиваме собствената си държава като дестинация. България е прекрасна.

Водещ: Колко ще чака София, за да развие Витоша и да бъде наистина подходяща...

Нено Димов: За момента, за да може да бъде развита, трябва да се направи промяна на плана за управление на Витоша, защото там казусът е почти същия като в Пирин. Аз очаквам подобно нещо да се случи, но така, както кметът на Банско поиска от мен промяната в плана, още никой не е поискал планът на Витоша да бъде променен...

Водещ: Очаквате и протести сигурно отново?

Нено Димов: В края на краищата това са нормалните неща, за да има различни визии за развитието. Тука говорим за един политикоикономически поглед за бъдещето на България, който се развива от протестиращите, аз споделям друг.

Водещ: Ще направите ли опит да диалог с природозащитниците?

Нено Димов: Ние водихме няколко пъти разговори преди 28-и...

Водещ: Очевидно обаче, че не е сполучлив от това, което наблюдаваме?

Нено Димов: След като не можем да стигнем до някакво споразумение..., пак казах, аз търся баланс не търся консенсус.

Водещ: В търсенето на баланса следващите месеци кой ще бъде водещият ви приоритет, министър Димов?

Нено Димов: За мен водещият приоритет през цялото време ще бъде въздухът. Защото както стана ясно вчера от генералния директор на Дирекция „Околна среда” 400 хиляди души преждевременно са починали в Европа, в ЕС...

Водещ: Колко са в България, има ли информация?

Нено Димов: Мисля, че по техни данни на ЕК, 13 500, да кажем, закръглявам цифрата, не я помня точно, но при всички положения това е сериозен, истинският голям проблем. Естествено качеството на питейната вода, за която България може да се похвали, защото сме на едно от първите места, но не стои така въпросът с пречистването, тоест това отново е сфера, в която сериозно трябва да се наблегне. Така че, това са две дейности, които са пряко свързани с качеството и здравето на живота на хората и които са значително по-сериозни проблеми, те са от друг мащаб тези проблеми...

Водещ: Вчера излезе информация за отново превишено съдържание на уран във водата в Хасково. Имате ли вие такава информация и проверки, които са извършени, мерки, които ще предприемете?

Нено Димов: Не, до мен не е дошла тази информация, но при всички положения качеството на водата, знаете, че е работа на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на здравеопазването, ние следим общо състоянието на водните обекти. Бяха направени през миналата година редица изследвания там, последните бяха относително положителни, но пак казвам, да го наречем от суровата вода, която следим ние до тази, която стига до чешмата на човека, има път, през който има други органи, които са запознати с информацията.

Водещ: Да ви върнем пак и на този екологичен форум, на който вчера присъствахте. Кое е полезното там...

Нено Димов: Всъщност аз не просто присъствах, това беше организиран форум с акцент върху качеството на въздуха, поставен от българското председателство, а той беше съорганизиран с ЕК и България, и Министерството на околната среда.

Водещ: Какво можем да вземем от там като полезни практики? И доколкото вчера гледахме има неща, които вече са изобретени и то от българи, които обаче странно защо не стават част от масовата практика?

Нено Димов: Прекрасни изобретения. Предполагам, че това е процес на всеки нов продукт, който има време да се наложи. Имаше едни прекрасни колела, които вече имат пазар в Западна Европа, не толкова пазар тука. Действително цената им не е малка, но тези електромобило-велосипеди бяха страхотни, една кола, специално електромобил, която ме шокира, че с 1 киловат, потвърждение на студентите, които са изобретили, може да премине 409 километра. Това разбира се е съвсем начален прототип, много футуристично изглеждаше. Една станция за бързо зареждане на електромобили, която също няколко пъти по-бързо от традиционното, което сме свикнали, човекът, който представи каза, че вече има над 20 в страната, той започва това развитие, но ние не може отново да очакваме, че това ще се случи за една нощ или за един месец. Това е процес и виждаме в този процес и на този екофорум беше много добре фокусирано, че самият български потенциал е много сериозен. Аз неслучайно направих и Съвет на учените, към министъра на околната среда, за да може да се консултирам с научния потенциал в България, събирайки деканите на различите факултети, представители на БАН и други научни институти. Защото в края на краищата това е основата, върху която могат да се градят добрите политики.

Водещ: Да ви насочим погледа и върху политическата картина в кабинета „Борисов 3”, стабилно ли е управлението през вашия поглед на екоминистър, към който може би валят най-много удари към момента?

Нено Димов: Аз не виждам проблеми в управлението, правителството е стабилно, мнозинството е стабилно. Имаше вот на недоверие буквално преди броени дни, който много ясно показа, че няма проблеми в мнозинството.

Водещ: Усети се ден преди решението на 28 декември миналата година, че има едно напрежение може би между вас и премиера Борисов по отношение на Банско?

Нено Димов: Не, просто имаше общо виждане с търсене по различен път за стигане до това виждане. Но в края на краищата пътят беше намерен, а решението е общо.

Водещ: Много често се говори и за диалога в коалицията „Обединени патриоти”, наред ли е всичко там?

Нено Димов: Диалогът в коалицията „Обединени патриоти” според мен тече, както е текъл откакто има „Обединени патриоти”, аз мисля, че „Обединените патриоти” много последователно заемат своите консервативни позиции и чисто идеологически това е едното развитие, което виждаме в страната. Тука говоря по-скоро от времето си, когато бях анализатор, но това е едната от съвременните тенденции, които има в политиката на този консервативно-либерален резон, чийто сблъсък между другото наблюдаваме и днеска, част от протестиращите, парекселанс, представители на едни ляво либерални прогресистки течения.

Водещ: А това, че понякога лидерите на „Обединени патриоти” са на различни позиции, символ и признак за здравина ли е на коалицията, или...?

Нено Димов: Нормално е човек да има различни позиции, ние сме различни хора и аз вчера неслучайно казах, че е много хубаво човек да изразява личните си позиции и да може да ги защитава. Защото другото, наистина е страшно, спомнете си, вие всъщност трудно ще си спомните добре онези времена, но когато се чудиш какво точно да кажеш, как да го кажеш и какво може да ти се случи, ако го кажеш включително когато говорим за виц, това наистина е страшно. Нека да има протести, нека да има различни мнения, нека тези различни мнения...

Водещ: Всички ли са доволни, като казвате сега, в 2018 г. има ли теми, които са табу, защото така остават с впечатлението хората, че всичко се казва, а ето примерно за „Юлен” чакаме решение кой е собственикът, нещо, което може би трябва да се знае и много по-лесно да се разбере.

Нено Димов: Според мен, почти всичко е извън ограниченията на табуто, може би с течение на времето демокрацията ще ни научи така, както е научила и по-развитите демокрации от нас, че в някакви моменти трябва да има определени граници. Но това е естествен растеж, в края на краищата както едно дете започва да се учи да расте, в някакъв момент приема всичко така много добре и много лесно, че всичко, хвърчи се яде... Така и ние ще се развием, нормално е, това не е в рамките на един човешки живот, една стабилна демократична система се изгражда за много години, нека си дадем сметка, че Европа е люлката на демокрацията и повече от 2500 години в края на краищата от Древна Гърция до сега.

Водещ: След всички призиви за оставки няма как да не сте се замислил дали не е редно да го направите. Изпадали ли сте в такива разсъждения?

Нено Димов: Не, аз имам определен ангажимент към спазването на закона, към това да извършвам, да търся баланс и да подпомагам опазването на околната среда и икономическото развитие да бъдат ръка за ръка и да вървят стабилно напред, защото това са двата фундамента, на които може да се гради благосъстоянието на гражданите, на всички нас.

Водещ: Да разбираме, че колебание не сте имали, оставка няма да подавате?

Нено Димов: Не знам още колко пъти да го повторя.

Водещ: Да, защото много министри казват, че си носят оставката винаги в джоба, явно при вас не е така, не носите подобно нещо в джоба си?

Нено Димов: Аз съм поел определен ангажимент и ще си изпълнявам този ангажимент, докато имам политическо доверие да го правя.

Водещ: Благодарим ви много за този разговор.