Разговор с Нено Димов, министър на околната среда и водите в „Още от деня“ – БНТ1, 5 февруари 2018 г.

06 февруари 2018 | 10:49

Водещ: Днес открихте европейски форум по екоиновации. Вие ли наложихте темата за чистия въздух на този форум? Защото той е европейски, не само наш.

Нено Димов: Екоиновациите са приоритет на триото Естония – България – Австрия. Но като станах министър преди 9 месеца, аз много ясно казах, че това ще бъде темата на България, на министерството – чистия въздух, като основна тема и след това я наложих като тема на този форум и на цялото българско председателство.

Водещ: Защо избрахте тази тема?

Нено Димов: Това е може би най-сериозният проблем, който съществува в България, Европа, света в момента от гледна точка на околната среда. Днес беше изнесена информация от Даниел Кайеха, който е главен, генерален директор на Дирекция Околна среда, че 400 хил. европейци всяка година умират от, преждевременно от мръсния въздух. Не ме питайте как е стигнато до тази цифра. Това е вероятно през ООН, през СЗО. Но това е официална информация, която той изнесе.

Водещ: Аз съм склонен да вярвам на подобни статистики. Ние виждаме какво е качеството на въздуха тук в София. И съм гледал такива статистики, София е един от много мръсните градове в Европа изобщо.

Нено Димов: Всъщност, ако трябва да бъдем коректни, София вече далеч не е толкова мръсен град. Но това не означава, че не постигаме изискванията, които има. В интерес на истината, за последните шест години качеството се подобрява. Но все още не сме постигнали това, което трябва...

Водещ: Сега, вижте какво мислят хората. Директно свързване с протеста пред общината. Катанска, здравей! Какво казват хората, с две думи и имат ли въпрос към министъра… Искат първо да се видят с вас. Предполагам, че имате приемно време и часове.

Нено Димов: Разбира се. До момента не мисля, че е имало някой, който да иска да се види с мен и да не се е видял. Между другото, да отворя една скоба, миналата седмица направих среща, в която посредничих между общината, Агенцията по околна среда и гражданското движение, което всъщност замерва въздуха в София, и не само в София, в страната, като поканих Airbg.info – сайта, който има сензорите, които са множеството в цяла България, като поканих и учени от съвета, който направих към министъра на околната среда, съвета на учените, за да може да направим интегриране на тази система, която имат гражданското общество.

Водещ: За какво е това – да разберете кой е основният проблем ли, от къде идва?

Нено Димов: Не. Това е информацията, която те събират за качеството на въздуха в тяхната система.

Водещ: Ама тази информация обяснява ли ви кой е основният фактор? От къде е този – от колите ли е, от горенето на въглища ли е? Кое е най-големият проблем?

Нено Димов: Най-големият проблем, не е необходимо това да го знаем, това е информация, която дава картината и може да ни насочи в конкретни сфери. Защото ние като система имаме малки, но много скъпи, много точни станции. Те имат много, не толкова точна. И комуникирайки помежду си, ще имаме много по-ясна картина.

Водещ: Направихте общ регистър, обща информационен сайт.

Нено Димов: Не. Той ще се работи, защото все пак учените от БАН и от Института, Физическия факултет на СУ трябва да намерят комуникация между тези две системи, защото те не комуникират правилно. Няма да може да се съпоставят данните.

Водещ: Това ще стане.

Нено Димов: Но това ще стане. Горе-долу си дадохме около шестмесечен период. А на въпроса кое е. Основното е битовото отопление. Това е основното. Но зависи като цяло от сезона. Естествено, че лятно време не е битовото отопление, защото не се отопляваме. Тогава се охлаждаме. Охлаждането е предимно на ток, тоест няма този проблем. Втори проблем е автомобилният транспорт. Така че ако насочим към тези две, ще решим голямата част от проблемите. Индустрията е третият. Но индустрията е много по-малък момент.

Водещ: Добре. Днес сте били на този форум. Имат ли някакви неща, които предлагат? Има ли някакъв супермодерен автомобил, който решава всичко?

Нено Димов: Значи, ако трябва да говорим за супермен, между другото две неща ми направиха много силно впечатление днес. Едното е разработка на два електромобила от български студенти, чисто българска разработка, от което единия, доколкото си спомням с 1 киловат/час енергия можеше да мине 409 км. Което е феноменално.

Водещ: Да бе, да.

Нено Димов: Но, той е много олекотен, в него нищо не може да возите. Това е експериментално. Но е хубава практика. Така твърдяха студентите. И между другото изглеждаше много футуристично.

Водещ: С 1 киловат?

Нено Димов: Да.

Водещ: Значи то е по-малко от моя радиатор и минава от тук до Варна.

Нено Димов: До Бургас, примерно. Сега, естествено, че това вероятно няма качване и слизане. Много интересно. Аз предполагам, че ще бъде, днес беше много сниман. Другото много интересно беше изпълнение, много луксозно изпълнение на колело, което е електровелосипед, тоест вие може да го карате, вътре има и батерия, която ви помага…

Водещ: Зарежда.

Нено Димов: …, която зарежда.

Водещ: Хибрид.

Нено Димов: Не. Тя се зарежда към мрежата. Но примерно…

Водещ: Пак е българско?

Нено Димов: Пак е чисто българско. Третото, което ми направи силно впечатление беше станция за бързо зареждане на електромобили. Не мога да си спомня точната характеристика, но беше доста по-добре от това, което масово има вече сложени към 30-ина в страната и това ще продължи.

Водещ: Ще го видим. Сигурно и в новините ще го покажат.

Нено Димов: Имаме български иновации. Естествено, имаше и представители от Западна Европа. Но аз се спрях на българските, защото наистина са неща, които са тук…

Водещ: И на мен ми беше любопитно. Да ви попитам обаче за прословутите протести. Продължават тези на еколозите, които вие казвате, че са партии. Те наистина са партийни.

Нено Димов: Политически протести.

Водещ: Политически. Сега вижте какво казват тези еколози. Показваме някои от исканията, които ти си ги пишат, нали, официално. Отхвърляне на решението на МС, даващо възможност за строителство в 48% от НП Пирин. В тази връзка оставка ваша. И третото е обвяване на реалния собственик на концесионера, „Юлен“ в случая. Сега, кажете ми за тези 48% защо. Видяхме плановете, разбрахме, че не са. Защо продължава това да се говори. Това уж са сериозни хора, уж са …

Нено Димов: Стария Гьобелсов принцип, че една лъжа повторена 100 пъти става истина вероятно се опитва да бъде промотиран в момента, да бъде вкаран в експлоатация в момента.

Водещ: Добре де, ама нали има документ, пише колко се застроява. Не може да се измисляш.

Нено Димов: Вижте, тук говорим за два, грубо казано за две групи. Едната група, която има чисто политически амбиции, чисто политически цели, която си има политически опорки. Ние с вас много добре знаем какво е това.

Водещ: Ама те никога не стигат до парламента, виждаме ги.

Нено Димов: Което между другото подвежда, дори манипулира и заблуждава една друга група, която аз вярвам, че искрено са притеснени в интерес на истината от подобен развой. Но си представете, 48% са 200 кв. км.

Водещ: Колко е това като градове?

Нено Димов: Пловдив, Варна, Бургас взети заедно.

Водещ: Да построим в Пирин?

Нено Димов: Да построим в Пирин.

Водещ: Тези хора добре ли са?

Нено Димов: Там говорим единствено и само за водохващания за питейни нужди. И то в чл. 21 от закона е записано, че става дума за водохващания за питейни нужди. Дори плана да каже нещо друго, законът е от по-висок порядък. Той не ви разрешава.

Водещ: То няма как да строиш Варна, Пловдив и София в Пирин.

Нено Димов: Не София, но Бургас.

Водещ: Бургас. Добре, но се повтаря това непрекъснато. Вие го обяснявате. Дайте ми вашето тълкувание. Освен че е политическа опорка, защо продължава това нещо, защо?

Нено Димов: Защото това хваща, представете си действително къде щяхме да сме ние с вас, ако 48% рискуваха да са … И ние щяхме да протестираме.

Водещ: Хората са интелигентни, чак толкова да се заблуждават.

Нено Димов: Вероятно тези, които стоят отзад вярват. Защото вие знаете, че в някакъв момент на политическа манипулация повярва от една група и тя върви сляпо отзад. Така че вероятно това е… Нали ви казвам, аз разделям тези, които стоят отпред, тези кандидати за народни представители, политически партии, които не успяват да стигнат и тези, които следват отзад, които вероятно искрено са заблудени от тази манипулация, която се случва.

Водещ: И затова искат вашата оставка, това е второто искане. Разбирам, че…

Нено Димов: Аз имам задължението да си гледам закона и да си изпълнявам нещата. Защото ние не можем да спрем развитието, и нека тук не говорим само за Пирин. Нека говорим за Рила, нека говорим за Витоша, която трябва да бъде върната на софиянци. Тук въобще говорим за ски туризма в България, който е елемент от туризма. Казваме, че искаме по-високи пенсии. Казваме, че искаме повече доходи, повече здравеопазване. Нали трябва да дойдат от някъде.

Водещ: Това ми обяснете, министър Димов. Вие сте десен човек, познавам ви от много години. Една голяма част от тези хора предполагам, че не са левичари. Защо има това разслоение в момента? Искаме бизнес, искаме зимен туризъм, хората от тези места излизат. Аз видях техните протести. Те са огромни. И защо една шепа хора в София, които претендират, че са интелигентни и свестни спират развитие на бизнеса? Защото очевидно не е проблемът на… 2%, то не е 2%, то е по-малко от половин процент, нали, самото строителство?

Нено Димов: Зоната е 2%. Самата заета площ в момента мисля, че е 0,38%. 0,38%.

Водещ: Е, къде е драмата тук? Защо става този конфликт? За нищо. Освен политическото обяснение. Добре, да ви попитам по друг начин, имаме, и това е третото им питане, имаме концесионер, фирма, която иска да го прави. Какво значение има каква е тази фирма и къде е регистрирана? Ако законът позволява да участват фирми отвсякъде, да участват.

Нено Димов: Не, фирмата е регистрирана в България и е български данъкоплатец, юридическо лице. Така че при всички положения тази фирма е ясно, че е български данъкоплатец и юридическо лице.

Водещ: За собственика питат.

Нено Димов: Те имат за собственика. Аз няма от къде да знам. Но съм изпратил съответните писма до органите, които могат да ми дадат тази информация и очаквам отговор.

Водещ: Ама каква е разликата?

Нено Димов: Никаква.

Водещ: Фирмата е тук, ще плаща данъци тук, ще подлежи на проверка тук. Ако собственикът може да е и султанът на Бруней. Каква е разликата?

Нено Димов: От гледна точка, вие казахте – ние сме десни хора, от гледна точка на това, че тук става дума за плащане на данъци на легална фирма, която е регистрирана по българското законодателство, ни би трябвало да е никаква разликата. Вероятно има нещо, което ги интересува. Затова съм изпратил писмо, да видя какъв отговор ще получа.

Водещ: Не съм навътре в темата. Но гледам, за Боровец не питат, за Пампорово не питат. Само за Банско питат. Има ли нещо? Защото за другите никой не води такава дискусия – къде са собствениците на онези.

Нено Димов: Вижте, онези нямат концесия. Всъщност единствената концесия, която е реализирана до този момент в България е тази на Банско. На практика с всичките проблеми, които имаше след това и в самата концесия, това беше първата и засега последната концесия, вероятно няма и скоро да се реализира друга концесия. Което е някакъв вид публично-частно партньорство, което е признато на практика в целия цивилизован свят. Но при всички положения, това е единствената. И от тази гледна точка, може би е интересна. Защото в Боровец нямате концесия, в Пампорово нямате концесия.

Водещ: Не е ли добре да имаме? Аз не мога да разбера, защо е проблем, че ще развием ските в Банско? Каквато и да е концесията, очевидно отговаря на закона.

Нено Димов: За мен е проблем да разкрием, да развием ските в България и България да стане ски дестинация. Защото вие знаете много добре, че туристическите дестинации са интересни, а не отделните курорти.

Водещ: Точно така.

Нено Димов: Говорейки, между другото Румъния в момента проектира огромен ски курорт, за да се превърне в ски дестинация и да дръпне туристи, които са в България, в Словения знаем, че на 1 000 м височина имаме по осем лифта.

Водещ: Сърбия.

Нено Димов: Между другото, знаете ли, че последните два сезона в Европа са построени 274 лифта. И аз не съм чул някой някъде да протестира. 274 съоръжения!

Водещ: Значи друг е мотивът, който бута целия този процес.

Нено Димов: Вероятно е друг. Но това вече…

Водещ: За тези лъвчета какво се случи? Терез, защо се казва Масуд това лъвче?

Нено Димов: Е, не знам защо се казва. Но тези лъвчета …

Водещ: Темата на миналата седмица.

Нено Димов: … получиха разрешение от БАБХ и мисля, че вчера заминаха или онзи ден.

Водещ: Да, за Холандия.

Нено Димов: За Холандия. Защото са имали тежки здравословни проблеми. И всъщност, когато казах на протестите онзи ден, когато отидох, че търсим законово решение, трябваше да намерим решение, което да може в кратък срок и достатъчно бързо да реши този проблем с оглед на здравословното им състояние, което не беше в рамките и правомощията на МОСВ, толкова доколкото ние нямаме ветеринари, нямаме правомощия там. Имаше други правомощия и решението се намери.

Водещ: Понеже ме вълнува лично македонския въпрос, аз смятам, че трябва да помагаме на тази страна и за да спрем …

Нено Димов: Днес беше македонският министър тук.

Водещ: Как си сътрудничите в сферата на екологията. Какво работите вие с него?

Нено Димов: Всъщност днес определихме. Ние имаме меморандум, който е подписан 2000 г., когато бях зам.-министър, отговарящ по международната дейност, който не се е развил досега особено много. Но днес се разбрахме, че в рамките на този меморандум ще направим до края на февруари работен и вероятно през април ще подпишем споразумение в няколко сфери. На първо място, европейската интеграция. Вие знаете, че навремето България получаваше помощ от Западноевропейски държави и консултанти. Ние предложихме…

Водещ: Същото и на македонците.

Нено Димов: Същото на македонците, имайки предвид, че сме много …

Водещ: По тази преговорна глава.

Нено Димов: Въобще по преговорите, свързани с околната среда. Освен това, съвсем конкретно в сферата на водите, в сферата на замърсяването на въздуха, в сферата на отпадъците, където България между другото е една от държавите, чиято програма се дава за пример от самата комисия. Това беше и днес подчертано. И в сферата на биоразнообразието. Ще обменяме опит и ще помагаме на нашите македонски приятели в процеса на интеграция към ЕС, и въобще на развитието на законодателството и по-нататъшното прилагане.

Водещ: Благодаря ви за това участие, г-н Димов. Ще се надявам да се виждаме пак. Темите няма да свършат.