Регионалното депо за битови отпадъци на Бургас и пречиствателна станция пострадаха от наводненията

25 октомври 2017 | 19:48

Регионалното депо за битови отпадъци на Бургас има компрометирана част на дренажната система, но няма изливания извън него. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти в село Черни връх, след като посети най-пострадалия район по разпореждане на премиера Бойко Борисов, заедно с министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Тримата се запознаха на място със ситуацията, причинена от обилните дъждове. Министрите ще предложат и мерки за овладяване на последиците от бедствието.

Регионалното депо за отпадъци е пострадало от наводненията като е компрометирана дренажната система. Операторът е уведомил РИОСВ в Бургас. Предприемат се аварийни действия, съгласно комплексното разрешително. Към момента няма отпадъци извън тялото на депото. Временно е преустановена работата му до отстраняване на щетите. Ще се организира среща на областния управител с кметовете на 9-те общини, които депонират отпадъците си там, за да се определят временни площадки за съхранение на битовите отпадъци. Това ще продължи  до възстановяване на нормалния режим на работа, съобщи министър Димов.

Наводнена е и пречиствателната станция в Горно Езерово. Станцията е преустановила работа. След преминаване на оттока на водите ще се оценят щетите и ще се направи необходимото за бързото възстановяване на работата й,  увери министър Димов. 

Той бе категоричен, че няма риск при пречистването на водата, както и за  депото за битови отпадъци, и допълни, че към момента това са двата основни проблема от компетенциите на МОСВ, възникнали след  обилните валежи в област Бургас.