РИОСВ – Велико Търново получи награда за инициативата „Водата в песни и стихове“

10 ноември 2017 | 11:32

РИОСВ – Велико Търново беше отличена на втория национален форум „Библиотеките днес”. Инспекцията получи статуетка и грамота от фондация „Глобални библиотеки – България”.

Екипът на инспекцията е номиниран в категория „Публична институция“ от Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ за успешното планиране, координиране и осъществяване на инициативата „Водата в песни и стихове“ за Световния ден на водата – 22 март.

Инициативата се проведе в периода 22 февруари – 24 март 2017 г. от РИОСВ,  библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово и Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново със съдействието на Регионалното управление по образование във Велико Търново и Габрово. Основната цел бе учениците от двете области да потърсят стихове и песни за водата от наши и чужди автори  и да ги представят в маратон на четенето. Вниманието им бе насочено към  водата и жизнената и сила, пресъздадена в литературни и музикални творби. Инициативата насърчава четено  и повишава екологичната култура на младите хора.

В инициативата се включиха 17 училища и повече от 220 ученици, които изпратиха 115 стихотворения, 43 песни, 39 авторски стиха, гатанки и разкази. Най-впечатляващите  творби бяха включени в маратона на четенето в библиотеки в Габрово, Велико Търново, Свищов, Стражица и Горна Оряховица.

Събраните стихове и песни са на страниците на РИОСВ и регионалните библиотеки, за да се използват в учебния процес или в извънкласните форми на обучение.

 

Наградата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в категория „Публична институция“ се връчва на институция, която е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.