Участие на министър Емил Димитров в сутрешния блок на БНТ "Денят започва": Изкарахме мандата, язовирите са пълни

07 април 2021 | 10:18

 

 

Водещ: Не минава ден, в който да не говорим в предаването за нерегламентирани сметища, април и март се оказаха толкова дъждовни, че вече някои язовири преливат. За околната среда и водите, но и за политическата ситуация у нас ще говорим в следващите минути с министър Емил Димитров. Здравейте, добро утро.
Емил Димитров: Здравейте, добро утро на вас и всички зрители.
Водещ: Тъй като до момента говорихме за политиката и за изборите, нека с това да започнем и нашия разговор. Какво се случи с патриотичния ват?
Емил Димитров: Загубихме 200 хиляди гласа, или 250, ако прибавим всичките. Не че тези, които влязоха в парламента не са патриоти, но Обединени патриоти решиха едните да отстрелят другите в навечерието на изборите и накрая провалиха себе си, умряха от рикошет, стреляха в мъглата и умряха от рикошет. Много ме е яд, защото пет години съм дал на предишния и този парламент, една година бях министър, принудих се да ме нападат и свои и чужди. Изкарах мандата, това, за което отидох съм много доволен, затова присъствах на закриването на Народното събрание, защото това беше финала на моя ангажимент. Сега имам още един месец заради язовирите да се погрижа малко, но като цяло съм си изпълнил всичко, не дължа на никому нищо. Мога да си взема шапката и да си отида спокойно.
Водещ: А кой е виновен, има ли виновен?
Емил Димитров: Не знам, има пет-шест човека, които въведоха в заблуждение…
Водещ: За какво не се разбрахте?
Емил Димитров: Имаше хора, които държаха те да водят непременно листите, предполагам, защото аз не съм участвал нито в разговори, нито в нищо. Самият аз заявих много отдавна, че няма да участвам в избори, защото съм поел ангажимент да се занимавам с пряката дейност, която по силата на обстоятелствата се наложи да ръководя. Пет-шест човека, които държаха да водят листи и за да не ги делят с другото политическо формирование в последния момент ги отрязаха, а всъщност отрязаха себе си.
Водещ: Да разбирам, че не искате да говорите с имена, може би така е редно?
Емил Димитров: Като помним само, че преди две години загубиха Русе по същата причина, че се въведоха в самозаблуждение, че ще спечелят, същата работа и сега. Но това са проблеми и анализи, които трябва да си ги правят вътрешно. Лично мен ме е яд, защото съм вложил много, а един не каза – „Благодаря, изкарахме мандата.“
Водещ: Като казвате, че ви е яд, сега ще ви липсва ли Народното събрание?
Емил Димитров: Не, аз съм приел и съм го заявил, даже преди няколко месеца, за да няма разнобой по тази тема, въпреки че много хора сега ми казаха: „Защо не се кандидатира в Бургас, Варна, даде вода на половината Черноморие“…
Водещ: Защо не се кандидатирахте?
Емил Димитров: Пет хиляди гласа да беше изкарал в Бургас и пет хиляди във Варна влизаха… Това означаваше да наруша обещание, което съм дал. Аз съм човек, който държи на думата си, много ме е яд, че другите не си държат на думите. Но, изкарахме мандата, язовирите са пълни, получих признание от бизнеса, каквото не съм очаквал че ще получа. Дойдоха дипломати да ме питат какво се случва в България? Може би сега е моментът да кажа, че в екологията има неща, които ако се случат днес не по правилния начин, ги разбираш след шест месеца или след една година, но вече е късно. В момента виждам див популизъм, който ще навреди страхотно много на държавата, но тъй като не съм се ангажирал да помагам сега ми е лесно. Но има неща, които ако не се случат сега всичките тези мечтани еврофондове може да не дойдат в този обем, а може и тази част, която дойде после да се окаже, че ние ще си я платим и после те няма да ни я възстановят.
Водещ: Кажете конкретно за какво става въпрос?
Емил Димитров: Имаме наказателни процедури, имаме процедури за чистотата на околната среда, на въздуха, които вече даже са влезли в сила, които вече 20 милиона ще плащаме глоби за това, че последните три години не отделихме 100 милиона за общините. Трябваше всяка година по 3000… Една година имаше вот на недоверие, след това мен само нападаха, нямаше втори вот, тази тема я забравиха…
Водещ: А вие какво направихте докато бяхте министър, по тази тема?
Емил Димитров: Мисля, че много направих. Първо, нямаше втори вот, после изкарахме мандата, направих център, какъвто никой…
Водещ: Това е политически, аз говоря реално какво направихте, за да се подобри качеството на въздуха например?
Емил Димитров: Дадох предложение за решение на МС, което не беше прието и сега може би ще загубим още 110 милиона, само защото решаваме, че ще харчим пари за всичко друго, но не и за чистота на въздуха, което е лошо. Нямаше пари, трябваше да ги дадем за коронавируса. И сега, заради непредприети мерки от кметовете по места, било поради липса на средства или слаба координация, почват наказателни процедури, а никой не се съобразява с нас. Защото те са почнали 2009 година, а ние сега се сещаме, 2015 година, а ние сега се сещаме. Сметищата трябваше да бъдат закрити, аз ходя от сметище на сметище да ги карам да го закрият по-бързо, за да не влезем в процедура. Хората не ги интересува, държавата ще плаща глобите. Затова казвам, че сега се предприемат действия. В момента вече гонят инвеститори. Инвестиция за един милиард в Девня, от вчера вечерта имам чувството, че и изгоряла, че няма да се случи.
Водещ: Защо?
Емил Димитров: Защото един от още невлезлите политици в парламента започва да обяснява какво ще прави с RDF, какво забранява на национално, на транснационално ниво…
Водещ: Кой, кой го казва това?
Емил Димитров: Мая Манолова изрече такива неща, че един милиард си заминаха още вчера вечерта. И аз не искам да съм лош вестоносец, но когато правиш политически изказвания и искаш да се харесаш на хората, помисли какво правиш в международен план и помисли, че гониш инвеститори, и то сериозни инвеститори, които искат да обновяват цели заводи. Аз не съм дошъл да говоря за нея, питахте ме за политически план. Всички са победители, а всъщност един победи за пети път. Гледам една карта оцветена, тя е оцветена само в ГЕРБ, но това никой не го вижда. Всеки прави таен кабинет, всеки се опитва да създава някакви коалиции и т.н. Ако минем на втори вариант, да подкрепиш програма, идея, за нещо, което си заслужава всеки би могъл. И неслучайно премиерът каза – „Без петел може да съмне…“, но то много петли се нароиха тука за два дена.
Водещ: Да, той подаде му ръка, каза мир… Казахте победа, някои казаха – ГЕРБ постигна пирова победа на тези избори.
Емил Димитров: Приемете втори вариант, че имаме предсрочни избори. Това е прекрасен вариант, защото цялата отговорност, която в момента я носи премиера… Ако мислите, че това му е сто процента желание… Аз от негово име не говоря, моята камбанарийка е едно министерство, знам на мен какво ми се случва, представям си за него за държавата и то трети мандат. То не бяха анатемосване, то не бяха разни разпопени попове, то не бяха вуду магии…всичкото това отива при президента.
Водещ: Всеки взима властта когато иска.
Емил Димитров: Тя върви с отговорността.
Водещ: Да, винаги, тежка е царската корона, но блазе му, който я носи…
Емил Димитров: Царската корона, блазе му, ако тръгнем на служебен кабинет на президента. Веднага го казвам, не с лошо чувство, опитвам се експертно да говоря, ако искат да чуят… Трябва да направиш светкавично кабинет, който в движение да се качи на влака. Този кабинет трябва да работи два пъти по-добре от нормален кабинет, за да не кажат, че работи лошо. Еврофондове, може да ги пропилееш, ще кажат – ти си бавен, буден, рискува бъдещето на държавата заради личния си авторитет. В момента, в който съставиш кабинет, ако този кабинет се справи… Ако нищо не прави – защо нищо не прави, ако прави нещо – защо го прави малко…и си проваляш избирателната кампания за президент.
Водещ: Целта на служебния кабинет е да организира основно избори, нали така?
Емил Димитров: Да, той ще организира избори, но тези три месеца ще рефлектират след шест месеца и точно, когато дойде време за изборите ще се окаже, че съставяйки този кабинет, ако не намери вярното решение… А това са около двеста души първи и втори ешелон, двеста души, които могат да те провалят ако искат, ако не са правилните хора. Двеста души, които ако са отвън нямат време да влязат. И в един момент цялата отговорност, която ще носи ще е за това, което е съставил. Защото колкото и да вика – има си премиер, има си кабинет, аз не нося, аз не бях длъжен – край, всичко се пише на негов гръб.
Водещ: Министър Димитров, сега като ви слушам основното нещо, което като разказ върви от месеци насам е – как се обяснява на хората, че всичко се прави за тяхно добро: „Тука, ние управляваме въпреки че не искаме, но така трябва заради вас. Сега направихме едни избори, ще се опитаме коалиция да направим пак заради вас. Ние не може коалиция да направим, ще отидем на предсрочни избори, но пак заради вас, защото вие така сте поискали, вие така наредихте избора…“. Винаги избирателят е виновен за всичко.
Емил Димитров: Не, избирателят не е виновен. Да сте ме чули да казвам – не приемам гласа на хората, не приемам избора им? Напротив, приемам го, дали го харесвам или не, приемам го.
Водещ: Тогава кое е по-логичния и по-добрия избор в момента – коалиционно правителство, някакво коалиционно правителство, или предсрочни избори?
Емил Димитров: Добре, коалиционно правителство с тези, които вчера изгониха един милиард от държавата и които някакви детски мечти ги оформят като бъдеща програма. Но, защо трябва изобщо да им обяснявам какво грешат и къде? Трябва ли, и защо трябва аз да им помагам първо? Аз моят ангажимент съм го изпълнил, аз моите си пари дадох, за да направя един център, сега трябва да ми плащат, за да помагам…
Водещ: Казвате – нито коалиционно правителство, нито предсрочни избори, все някъде трябва да вървим, нещо трябва да се случи. Какво трябва да се случи тогава?
Емил Димитров: Коалиционно правителство трябва да има ясна програма. Вие виждате ли от шест програми как ще се направи една?
Водещ: А вие виждате ли?
Емил Димитров: Не знам, аз не виждам, аз виждам глупости, но не искам да ги коментирам, защото ще кажат – той мрази тоя, мрази оня… Имаше една от желаещите, които влезе в парламента, обясняваше че понеже аз 1984 година съм завърших хореографска режисура, български народни танци, най-българската професия, съм лош човек за юрист. Извинявайте много…, а тя свири на цигулка. И сега ще спорим – цигуларя и музиканта стават ли за юристи и хореографа и режисьора стават ли… Е, с тези хора ли да споря?
Водещ: Само за да преминем вече към същността на нещата, за които отговаряхте, за които казахте, че сте си свършили работа и с това, което ви попитах в началото на нашето предаване. И сега, като не сте в парламента, имам предвид патриотичните организации, в извънпарламентарен живот ще оцелеят ли НФСБ, „Воля“, ВМРО?
Емил Димитров: Те всички ще оцелеят, те си имат достатъчно…, те и преди как са оцелели преди да влязат в парламента. ВМРО е една изключително стара партия, тя си има собствени доходи, не и е самоцел…тя ще си вземе субсидията. Проблемът е, че тези 250 хиляди гласа нямат представителство, подарихме ги на други. Това е проблем, има го и това.
Водещ: При предсрочни избори ще се случи ли нещо друго?
Емил Димитров: Изведнъж ще решат, че ще се обединят и всички ще повярват че до вчера бяха заедно, в навечерието се разделиха, сега изведнъж се обединяват… То така трябва да стане, то трябва да има единно. Ама то работеща формула развалиха, работеща формула в два парламента, работеща формула срещу джендърски програми, за увеличение на пенсии, за границите. Развалиха я. Питайте ме за работа какво свършихме, а тези да са живи и здрави…
Водещ: Само последен отговор. Вариант – предсрочни избори, но обща коалиция, такава виждате като добър вариант?
Емил Димитров: Не знам как ще направят една единна програма. Всеки трябва да прави компромиси, а те още отсега слагат непреодолими прегради. В парламента едно от последните ми изказвания, те нападнаха Доган, те пък решиха да нападнат капиталци….И аз казах – не ползвайте нашето министерство, утре вие ще си отидете, министерството трябва да остане. Казах – по време на избори не казвайте нещо повече, в случая след избори, защото после не може да се върнете назад и не може да си говорите. Сега не беше номера всеки да си слага прегради и бариери, за да покаже колко е велик. Премиерът в изборната нощ каза – „Дайте да видим какво правим“. Иначе и той можеше да каже – „Слагам прегради, с този не, с този не…“. Той каза „И без петел може, ама то много петли станаха…“.
Водещ: Какво оставяте вие като наследство в Министерство на околната среда и водите?
Емил Димитров: Оставям пълни язовири, на 83 процента са пълни с вода, можеше и 100, обаче ако прелеят е лошо. Язовирите се пълнят от дъжд и сняг, никой не ги пълни с канчето или с кофата. Празнят се обаче по много начини. Трябва да намалиш загубите, трябва да спреш ВЕЦ-те, трябва правилно да ги управляваш. В момента язовир „Искър“ сме изпразнили 150 милиона, което е годишното потребление на цяла София, за една година, защото имаме 270 милиона сняг в планината, които трябва да преминат през язовира, трябва да преминат през София без да я наводнят. Но никой не знае снегът за три дена ли ще се стопи или за три седмици, дъждът утре ли ще дойде и топлия вятър, или след десет дни? И ние цялото това упражнение в моментна.., затова казах, че имаме тридесет дни още притеснителни и затова не исках да участвам в изборите и поех ангажимент, което съм добре изпълнил. И сега излишната вода да я преведем през ВЕЦ-те, за да може енергийно да я преработят, да не наводним градовете и същевременно да се съобразяваме с природата. Защото природата пълни, но природата не се знае кога какво ще излее.
Водещ: Вече „Камчия“ прелива?
Емил Димитров: „Камчия“ прелива и сега пълни язовир „Георги Трайков“ и то го пълни с мащаби, язовир „Георги Трайков“ да има за четири години вода за промишлеността, която е на „Девня“. Язовир „Искър“ и той има за четири години вода. „Среченска бара“ може да прелее само след един час ако кажете. „Христо Смирненски“ прелива, „Йовковци“ прелива. Това са прекрасни новини, пълни са язовирите. Язовир „Тича“ в момента се пълни…
Водещ: Хората като чуят, че прелива нещо се страхуват от наводнения.
Емил Димитров: Веднага казвам, ако вие вкъщи се къпете, сифонът поема, ако излеете пет кофи, ще наводните съседите. На всяка мивка има преливник. То затова е направен язовирът, за да прелива. Ако нямаше язовир и се излее тази вода, какво става, прелива ли?
Водещ: Тоест, успокояваме, няма от какво да се притесняваме в момента.
Емил Димитров: Не, има какво да се притесняват. Много кметове не са си разчистили речните корита. Много областни управители казват – държавата да ми даде пари, иначе нищо няма да правя. София е най-богатият град в България и той чака от държавата пари, за да… Ето, вижте, това е язовир „Камчия“, който прелива, което декември месец имаше 29 милиона до мъртвия обем, в момента прелива… Това са язовирите на Бургас резервните, двата язовира…
Водещ: Да, ние помним как предупреждавахте, че Черноморието може за затварянето за остане без вода.
Емил Димитров: Да, и тези два язовира щяха да го спасят, в случай че не беше валяло, защото никой не знаеше, че ще вали…
Водещ: Сега тази опасност категорично отминала ли е?
Емил Димитров: Категорично, следващите две години Черноморието има вода. Категорично за следващия този период…ето, това е река Камчия и сме наблюдавали как тече към следващия язовир „Цонево“, за да знаем дали няма да наводни някъде по пътя. Но никой не знае колко дъжд ще се излее по пътя между единия язовир и другия, никой не би могъл да предположи.
Водещ: Прекъснахме там, където казвате, че речните корите трябва да бъдат почистени особено сега?
Емил Димитров: Да, но областните управители казват – Аз писах писмо до МС, не ми дадоха пари, значи съм длъжен нищо да не правя. А като дойде водата, тя не се съобразява ти дали си писал писма, не си ли писал, дали си изчистил или не – тя наводнява. И затова ние… Много хубави язовири, показвайте ги пълни, защото скоро няма да се случи…. Питахте ме цяла година за „Камчия“, питахте ме и за „Тича“. В „Тича“ има вода за четири години, отделно че ще дадем и на земеделците. Всеки ден в момента, защото има дъжд и сняг, влиза вода за 60 дни, за един ден това, което е необходимо за 60 дни.
Водещ: Какво се случва обаче със загубите, за които също казахте и които са основния проблем. Язовирите пълни, само че тръгват по една мрежа, която…
Емил Димитров: Изключително стара мрежа, затова сега се опитвам, тази седмица ще направим поредното заседание, да може да помогнем, макар и в много малки мащаби, на общините, които имат амортизирана водопроводна мрежа, канализационна мрежа. Имаме наказателна процедура за пречиствателните станции в големите и в малките населени места. Ние се правим, че не го забелязваме, но тази процедура ще са санкции и после ще се окаже, че сме платили повече пари на Европа, отколкото трябваше да похарчим, за да направим тези пречиствателни станции. Очакваме пари от Европа, но то си е ангажимент, отговорност. И точно сега в момента е най-лесно аз да си сложа портрета на стълбите, да кажа – Ето ви пълни язовири, довиждане… Но, ще ми е много интересно след това. Те ще се занимават с мен като дъвка, ясно е, но да видим какво ще се случи в следващите шест месеца, много ми е интересно. Аз имам спорове в самото министерство, в самия МС, дали трябва така да се направи или по друг начин. Но това са междуведомствени спорове. Аз имах спорове цяла година – как един път не се събрахте коалицията на тема екология, един проблем да бяхме решили. Аз имам подкрепата на премиера, но аз не мога за всяко нещо да тичам при него.
Водещ: Господин Димитров, като казвате всичко това, отдадохте загубата на това, че са се разпокъсали някак си патриотичните… Добре, няма ли тогава обяснение това, че хората просто загубиха доверие във вас, за нещата, които не успяхте да направите. Казахте вътре вие сами не сте се разбирали.
Емил Димитров: Всички политически сили почти наполовина намалиха резултата си без ДПС, което леко го е увеличил. И ГЕРБ, и БСП, само ДПС леко го е увеличил. „Обединени патриоти“ също получиха може би половината от това, което миналия път.
Водещ: Но грешките във вашето управление не ги ли отчитате, хората ги виждат?
Емил Димитров: Със сигурност има грешки, със сигурност и много хора са разочаровани. Но тези, които гласуваха, които отидоха да си пуснат гласа, те не го пуснаха за да отече в канала и да отиде при други, те го пуснаха за „Обединени патриоти“.
Водещ: Очаквате ли сега, много често чувахме и подобни заявки, ревизия на управлението до момента, ревизия да се прави и във вашето министерство, да се види какво сте направили?
Емил Димитров: Сега е моментът да кажа вица за трите плика, той е много хубав: „Американски президент оставя три плика в касата на следващия президент и казва – Като закъсаш, отваряш първия плик, втори и трети… Закъсва, той отваря и в първия плик пише – Обвинявай, обвинявай, обвинявай старото управление… Пак закъсва, отваря втория – Обещавай, обещавай, обещавай… Почва да обещава… Отваря третия плик и там пише – Пиши три плика…“. В момента това, че ще ми правиш някакви упражнения за миналото изобщо няма да помогне за програмата за еврофондовете. Това, че имаш подозрение за язовири, за строителство и т.н. реализирай си ги, има си прокуратура, има си органи. Но пътят не трябва да спира, безвремието ще пречи на всички, безвремието най-вече ще пречи на президента и следващата президентска кампания. Безвремието най-много ще вдигне рейтинга на сега управляващите.
Водещ: Сега управляващите, на това правителство?
Емил Димитров: Разбира се, ще видят разликите. Два свята – единият е излишен. Едно е да обещаваш, друго е да се занимаваш само с проблеми…
Водещ: Да, но на това правителство се искаше оставката още от лятото на миналата година.
Емил Димитров: Каквото можах помогнах, стана. И на мен не ми беше приятно да ми казват – „Мутри вън! Мутри вън!“ – ама – Дайте ми вода. – „Мутри вън! Мутри вън!“ – ама искам чист въздух. – „Мутри вън! Мутри вън!“ – ти си длъжен да работиш за мен. Е, сега не съм длъжен да работя за никой. Ще си сложа портрета там до всичките достойни министри преди мен били, имам си професия и съм си добре. Но, зарязах много неща, направих много компромиси, и останалите са направили…
Водещ: Да поговорим на финала на нашия разговор и за сметищата, които са вечна тема в нашето предаване, знам че вие обикаляхте и виждахте какво ли не…
Емил Димитров: Веднага казвам. Ние сме осъдени 2009 година за 113 сметища, които трябва да направим. Направихме половината от тях другите решихме с европейски пари. Така ги забавихме, че сега ще влезем в наказателна процедура, ако не се справим…
Водещ: Колко наказателни процедури има в момента?
Емил Димитров: Много са, но те се правят, че не ги виждат. За чистотата на въздуха, сметищата, за липсата на пречиствателни станции…
Водещ: Четири-пет наказателни процедури?
Емил Димитров: Да, да, те предстоят. Те са много пари, но всички се правим, че не знаем за тях. Ето сега в момента искаме едни осем милиона за Горна Оряховица, за да отпушим, чистотата на въздуха, печки, климатици на София, на Бургас, на Смолян…няма пари, защото ги даваме за коронавирус.
Водещ: И се оказва, че околната среда и водите струва скъпо във всякакъв смисъл на България?
Емил Димитров: Казва го по лесен начин. Само един министър се хвали с приходи – финансовия, всички други се хвалят с разходи. Цялата европейска програма е зависима от Министерство на околна среда и водите и ако не се предприемат верните действия ще се похарчат пари, но няма да бъдат възстановени от Европа. Ще го научат по трудния начин. Досега работих за чест и слава и затова че съм дал дума, сега вече нямам ангажимент към никого.
Водещ: Да, но някой трябва да седне на вашия стол, въпросът от тук нататък какво в тази политика, вие казвате завещавате немалко проблеми?
Емил Димитров: Те си седят от 2009 година, но ние не ги решаваме. Казахте сметища, 113 ние сега ще се опитаме да ги направим. Онзи ден премиерът като каза, че ще дава пари за сметища, излязоха 1400 нерегламентирани. Вие какво си обяснявате, за 113 наказателни процедури…
Водещ: Кой е виновен за всички тези…
Емил Димитров: Може би аз отидох във Велинград и направих незаконното сметище… Може би аз изхвърлих в река Струма в Невестино отпадъци…
Водещ: Кметовете, така ли. Кой е?
Емил Димитров: Има кметове, които всяка година правят сметища и държавата е длъжна да му чисти. Има областни управители, които не си чистят коритата, но държавата им е длъжна. Добре, аз съм виновен за всичко в България. Вие виждате ли шефа на полицията, министърът, да ходи да пише актове на всеки аз улицата, а от мен искате всеки проблем лично. Една година си носих кръста, сега нека да има по-достойни…
Водещ: Обикновено тук се оплаквате от това колко ви е трудно, колко ангажименти сте поел, сега с усмивка приключвате…
Емил Димитров: Единственият министър съм, който отиде на последното заседание на Народното събрание. Първо от уважение към всички народни представители. После, тогава ми свършваше мандатът, моят ангажимент свършваше с последния удар на звънеца. Благодарих на всички, снимах се с тях, пет години съм изкарал там и една година като министър…
Водещ: Няма ли да се върнете, не искате ли да се върнете под някаква форма, не ви ли харесва това?
Емил Димитров: Харесва ми, добре се справях, бях председател на комисия. Загърбих всичко, за министър, загърбих и участие в избори за министър. Сега съм свободен човек.
Водещ: Имате ли политическо бъдеще според вас някакво?
Емил Димитров: Никой не може да ви каже. Знам, че мога да се справя и в парламента, знам че не лошо се справям като министър. Аз съм администратор, лекарят в болницата, който е директор, няма всички лекарски специалности. Професорът в университета, който е ректор, няма всички професори.. Аз съм администратор, който ръководи процеса, има достатъчно много специалисти.
Водещ: Вие какви ревизии направихте, нека с това да завършим, защото се заигравам с вашия прякор, който е така популярен?
Емил Димитров: С ревизии? В момента имам една организация при мен, структура, няма да я казвам коя, която двама директори, един главен секретар и четирима директори провалят държавата, бъдещето на държавата, превърнали са го в частна структура и аз се чудя – в ДАНС ли да ходя, в прокуратурата ли да ходя, защото се опитват да саботират първо държавата, после министерството и да си го ползват като частна собственост.
Водещ: Имаше такива проверки в министерството…, от предходния министър знаем…
Емил Димитров: Не, не е в министерството, не е в министерството, но съществува, и това ми е голям проблем, защото…партийни пристрастия. „На мен така централата ми е наредила.“ Коя централа, ти партийна централа ли си или държавна структура? Така че, проблеми много, опити за стачки и саботажи много. Но, да му е честито на новия президент, на действащия президент, ако ще има предсрочни избори. Всичко отива на негов гръб, дано да може да го понесе.
Водещ: Благодаря ви, господин Димитров. И с вашата прогноза и с всичко, което казахте, неведнъж съм подчертавала в тези предавания в момента, че анализите са си анализи, какво ще се случи, кой е най-точния, ще стане ясно съвсем скоро. Благодаря ви, за това интервю.