УЧАСТИЕ НА МИНИСТЪР ЕМИЛ ДИМИТРОВ В СУТРЕШНИЯ БЛОК НА БНТ "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА"

29 април 2021 | 12:16

Водещ: Както виждате тук вече е Емил Димитров – министърът в оставка на околната среда и водите. Добро утро.

Емил Димитров: Добро утро на Велики четвъртък – пак за въдух ще си говорим, за почви, замърсявания.

Водещ: За лоши неща май пак, така ли се очертава.

Емил Димитров: Тази година се очертава да е много трудна в областта на екологията. Първо, трябва да се занимаваме с пластмасите, никой не се интересува имаме ли избори – нямаме ли, кой какво мисли по темата, просто трябва да приложим съответните мерки. България има два проблема по отношение на въздуха. Едното – финните прахови частици. Държавата трябваше 33 милиона всяка година, последните 3 години да даде, за да могат общините да приложат мерки, защото сме в процедура предстои да разберем каква е глобата общата и всеки ден, която ще плаща от влизане от деня влизане на присъдата нататък. Което изобщо не е добре, защото сме пропуснали много време години назад. Също така трябваше да дадем едни 7 млн. на Горна Оряховица, защото 7 общини трябваше да получат пари – София, Смолян, Видин, Бургас, Горна Оряховица, тъй като имаше дела за Горна Оряховица сме напът на загубим 111 млн. от Европа. Един път 100 млн. не дадохме на общините, още един път 111 млн. пак... Това е по отношение на финните прахови частици, другото е, които са комините – промишлеността.

Водещ: Само, за да приключим тази тема – така, казвате недадохме, пък ще загубим, много лесно някак си звучи.

Емил Димитров: Не е лесно, но е от години.

Водещ: Затова питам – кой носи отговорност за това?

Емил Димитров: Най-лесно – няма, коронавирус и нямаше пари. Това казват и се приключва. Аз за Горна Оряховица бях готов, даже бях осигурил парите, но няма пари, за коронавирус и сега ще загубим 110 млн.

Водещ: Коронавирус има от една година, а това е проблем от години назад, не става просто ей така.

Емил Димитров: Говоря за моя период, не мога за цялото човечество. Следващият проблем голям, който не е с промишлеността, всъщност само за една станция в Гълъбово ние имаме процедура и съдът рано или късно ще ни попита какво правим там. Тази година аз на няколко пъти ходих в Сърбия, в Унгария, в Австрия, в Германия даже един от най-добрите специалисти в областта на екологията в Австрия – Николай Попов ме заведе във Виена да видя завода в Линц, да видя пречиствателната станция в Мюнхен. Ние правим неформални срещи няколко пъти тази година. И той дойде миналата седмица и каза така: При нас е постъпил сигнал за случващото се в Гълъбово. Какво се случва там: имаме 4 мощности – „КонтурГлобал”, АЕС, Брикел, на около 30 километра се намира ТЕЦ „Марица – Изток 2”, той по-малка роля играе. Имаме една станция, която в миналите години е давала от 60-80 пъти превишения. През миналата година имаме 28 пъти само, в сравнение с предишни години е добре. Тази година имаме две, но всичко се случва в петък, събота, неделя – петък, събота, неделя – петък събота неделя. И те дойдоха австрийците и казаха – заведете ни петък, събота, неделя да видим какво представлява завода. И аз като ги заведох видяха то пуши през прозореца. Пуши комин, който не трябва да пуши. И сега, когато ние дали ще направим акт, или не това е най-малкото нещо, след 3 години някой ще плати акта или няма да го плати. През тези 3 години, когато идват да ни наблюдават с кои очи аз да кажа сега на всичките – тя е само една станция, тя много рядко пуши, много рядко се задейства, но иначе полагаме всички усилия. Те дойдоха и като видяха как целия етаж пуши и комина пуши, който не трябва, само разпалване и то се съобщава за това нещо – има проблем.

Водещ: г-н Димитров, не само те че са дошли и са видели, вие сигурно сте говорили с хората, които живеят Гълъбово, това е техният живот години наред.

Емил Димитров: Те Гълъбово, понеже получават безплатно парно за училища, за общини и така нататък, могат да кажат и че парфюм излиза от комина.

Водещ: А не, чакайте малко това, че училищата и детските градини е едно, но хората, които живетя там е друго.

Емил Димитров: Проблемът е, че тази станция, която е в Гълъбово по никакъв начин не може да кажеш – точно от този завод, а не от съседния. И тази анонимност никога не може да докажеш, че е точно от мен или от колегата, достигнахме до това положение, че в момента, ако отидете и видите завода цял един етаж над хотела през прозорците излиза дим. Ама то излиза със седмици.

Водещ: И какво ще се направи по този повод?

Емил Димитров: Ние ще напишем акт, то ще се обжалва, съдът ще каже – кажете, че точно този дим е отишъл в станцията в Гълъбово, а не от съседния завот. Ще се мотаме 3 години. Кажете ми, като дойдат сега и ни осъдят, защото те рано или късно ще дойде в България искане, кажете какво сте направили там – какво да кажа, че съм направил там?

Водещ: Нови санкции ли се задават тогава?

Емил Димитров: Много големи санкции.

Водещ: Колко?

Емил Димитров: Те са дневни, оставете, че началната глоба, примерно е от 200 млн., ама тя е всеки ден, примерно по 100 000-200 000, по 500 000.

Водещ: Кой ще трябва да ги плати?

Емил Димитров: Както при общините те не са заинтересовани да прилагат мерки, щото държавата плаща, при бизнеса е по същия начин. Не са много заинтересовани да влагат инвестиции, защото държвата ще плаща.

Водещ: Нека пак припомним, обаче, там в Маришкия басейн кои бяха частниците и кои бяха държавата?

Емил Димитров: Ама, няма значение – те са 4 мощности. Така, при самото Гълъбово се намират – Брикел, до него е АИС, на около 3-4 км. се намира другата централа „КонтурГлобал”, на 30 километра се намира ТЕЦ „Марица – Изток 2” или ТЕЦ „Марица – Изток” – 1,2 и 3 и Брикел. Те сега са с нови наименования.

Водещ: А кой ще плаща – часникът ще си покрие ли глобите?

Емил Димитров: Частникът глобата от 10 000 до 500 000, мога да го глобявам всеки ден, това с какво ще помогне, аз искам да не пуши този покрив, когато дойде Николай следващия път и иска да го заведа там да покажа, че това нещо вече го няма, че този комин не пуши.

Водещ: Е как ще бъдат накарани тогава?

Емил Димитров: И той казва, след като аз го знам от Австрия, вие в България защо тук не предприехте някакви действия.

Водещ: Защо не може да се накра...?

Емил Димитров: Защото като го спрем после съдът казва, че не е сигурно, че той е замърсил и държвата му плаща за перодът, през който е бил спрял и не е работил.

Водещ: Ами докажете, че той го прави.

Емил Димитров: Аз го виждам, че го прави, но не мога да докажа, че на станцията замърсяването е неговото и в съда пада всичко и в крайна сметка държавата ще плати. Та това е по отношение на въздуха. Хората знаят какво се случва, а от мен се иска като министър да кажа – това е изолирано явление, много е случайно, еднократно е, на никой не пречи и всички са щастливи.

Водещ: Само да ви кажа и от личен опит, защото познавам този регион доста добре, хората там са наистина, може би затова по този начин реагирахте като ви попитах, там им е поминъкът и всички работят там в ТЕЦ-овете.

Емил Димитров: Не искам да се закрива завод, не искам да се закрива мощност, искам да има чист въздух, защото плащаме за мръсен въздух, за фини прахови частици. И позволет ми на края са кажа две думи – нека политиците в момента в парламента да не се упражняват на тема РДФ, защото ние направихме център, който за 45 дена, благодарение на премиера и на прокуратурата успя да затвори границите, всичко е под контрол, знае се какво се изгаря, спряхме всички ТЕЦ-ове да горят без ТЕЦ Сливен, който е 2 камиона дневно.

Водещ: Не горят отпадъци в ТЕЦ-ове вече?

Емил Димитров: Да, не горят отпадъците. И всичко това, което е постигнато сега, да налагаш международни норми какво да се прави с РДФ-а – гоним инвеститори. При мен дойдоха турския посланик, белгийски посланик, редица посланици, които са притеснени от това, което се случва в момента в областта на бизнеса.

Водещ: Какво се случва?

Емил Димитров: Ами, големи инвеститори като искат по милиард, милиард и двеста да инвестират и да решат наш проблем с РДФ-а ние ги гоним със закани от парламентарната трибуна – това ще забраним, онова ще разрешим, това ще направим. Тази седмица, която предстои след празниците, те за нас са празници, ще се вземе решението дали тази инвестиция от 1,200 млрд. да дойде в България или да отиде в която и да е друга държава. Това е все едно „Фолксваген” да прави коли в България, а ти му казваш – ние смятаме да забраним чужди фирми да правят коли в България. Ами, няма да дойдат.

Водещ: Да, но знаете, може би...

Емил Димитров: Идва фирма да направи нещо и ти казваш – ние смятаме да те ограничим. Нека да се въздържат поне докато не се вземат решенията какво ще се прави. А ние имаме огромен проблем със сметищата, огромен проблем с РДФ-а, някъде трябва да се изгаря. Всички, които казват „аз не искам това, това” да го приберат вкъщи отпадъка. Защото той някъде трябва да отиде, някъде трябва да се изгори.

Водещ: Къде се изгарят в момента?

Емил Димитров: В момента всички софийски отпадъци се изгарят във Враца. И добре, че циментовия завод е поел този ангажимент, за да изгаря нашите. Но понеже не струват софийските отпадъци, са ниско калорични се налага да внася високо калорични, за да могат да си произведат цимента. Защото в противен случай той ще изгори нашите отпадъци, но основната му дейност ще страда. Същото е и с Девня. За това да спрат да се занимават с такива популизъм. „Аз не искам да има комини”, ами като не искаш прибери го вкъщи този отпадък. И на мен не мие приятно. 8 момичета идват пред Министерството и казват – „Ние не искаме никакви отпадъци”, добре вие 8 дами нямате отпадъци, ама 2 млн. столичани имат, дайте си адресите да ги хвърлим у вас. Не, искаме да ни е чисто, искаме да няма завод, ама някой да реши проблема и ако може веднага.

Водещ: Не, то да реши проблема така, че да не дишаме мръсен въздух.

Емил Димитров: Да не дишаме, да имаме мощности, които са нормални с добри филтри, както са във Виена. И срещу това сме против – да има мощности в София, да има мощности в Девня, да има където и да е мощности. Дайте да си говорим за води, за чистотата на въздуха...

Водещ: За води повече ли ви се говори?

Емил Димитров: Ами не, за чистотата на въздуха сме наистина длъжници. И от мен се иска аз да ходя да обяснявам България колко прекрасна държава е, аз не мога да го кажа, защото сърце не ми дава. Ето дойде Николай Попов, заведох го там, два дена подред гледа той, снима и ми каза – „сега искам да ме убедиш след 1 месец като дойде тук съдебната процедура, че това нещо не съществува”. Аз ли съм построил този завод? Аз ли трябва 40 години назад проблеми да решавам? Има огромен напредък – от 80 превишения са на 28 миналата година, тази година са на 2, но това не може, видимо виждаш как през прозорците излиза дима.

Водещ: След малко ще включим, сега разбирам реакция от „Брикел”, изпълнителния директор, ще чуем какво има да ни каже той, но това след малко. За да имаме време и по другите теми, г-н министър, говорихме си с вас за безводие, после за пълни язовири – какво е положението в момента?

Емил Димитров: Значи,положението е прекрасно. По отношение на това, ако питате има ли вода – има, почти 90 % питейно-битовото водоснабдяване е подсигурено. Казвам почти 90, защото има два-три големи язовира, които са до половината пълни, но те са земеделски, но ги ползваме за питейно и общата картина ми е, примерно, 85%. Но те са на 90- 92%, имаме вода. Проблемът е друг – няколко урагани минаха, циклони, антициклони, няколко пъти валя дъжд по два- три- четири дни, топи се снега с огромна сила.

Водещ: И ще продължава да се топи.

Емил Димитров: Снегът е четири пъти повече, отколкото предишни години. И ние трябва в тези язовири леко да ги свалим, да прекараме през тях 1 млрд., 1,200 млрд. до този момент сме прекарали вода през язовирите, които са пълни. Без, разбира се, да създадем проблем, но всеки път като видя прогнозата я слушам с внимание и проф. Рачев, и „Хидрология и метрология” – какво ще е времето и снегът с каква скорост ще започва да се топи. Имаме вода, подсигурили сме всичко. Имаме преливащи язовири, язовири, които ги държим на точно определени нива.

Водещ: Но има ли нещо тревожно, като казвате преливащи язовири?

Емил Димитров: Не, не, няма тревожно. Най-големия проблем, понеже питате , ми е София. Между другото София е половин България. Ние в София източихме 150 млн. от яз. „Искър”, за да може сега снегът да дойде в него. В същото време имаме проблеми с проводимостта на реката, непрекъснато поддържаме много добри отношения със Столична община, съответната дирекция Краси Димитров, който е по превенцията и сигурността. Чакаме последната десетдневка на май да спрем реката, за да може да изчистим дърветата, за да не правят беля и да заливат села надолу.

Водещ: Почистени ли са реките и речните корита?

Емил Димитров: Ами, трябва да няма вода, защото ще удавим онези хора, които чистят. В момента имаме вода и да искаме да почистим не можем. Последната десетдневка на май ще трябва да изпуснем язовир „Искър ” да използваме основния изпусквател. Тогава ще почнат хора по поречието, които са си направили градинки вътре в реката, да викат – „ама, аз имам домати, защо тук пуснахте вода, имам незаконно мостче, направете ми друго, ама ако може това да не го заливате.”

Водещ: От сега трябва да се мислят тези неща.

Емил Димитров: Ние организираме това нещо, което много мащабна операция и същевременно се опитваме язовирът плавно да го източваме и плавно да го допълваме. Но всичко е неподвластно на времето. Затова имаме проблеми с комините, и с реките, и с язовирите. Вода има, никой не трябва да се притеснява и земеделците бяха онзи ден, напоителни системи Снежина Динева. Разбрахме се и за язовирите, които нея я притесняваха – „Ястребино”, „Тича” ще има в следващите 2-3 години.

Водещ: Защо са се притеснявали?

Емил Димитров: Защото миналата година като нямаше вода от „Тича”, който е напоителен язвоир, но се ползва от 3 окръга за питеен, те страдаха. Сега има вода за всички, но трябва някой да балансира и да обират луфтовете, обикновено това е министърът.

Водещ: И да се надяваме, че политиката, която се води няма да доведе отново до безводие, защото имаше...

Емил Димитров: 4 години безводие, не съм аз Дедо Боже, който го създаде, но когато ти планомерно и пестиш водата и за следващата година е по-добре. Когато намаляваш загубите е по-добре.

Водещ: Да, за това казах политика. Не можем да се месим в Божиите работи, но все пак трябва да има кой как да управлява, а водата тече отвсякъде.

Емил Димитров: Тази година и догодина проблем в България няма да има, ако нормално, планомерно и внимателно се хаби водата, намалят се загубите и ВиК сектора получи средства, за да може да оправи системата, която 60-70 години не е пипана.

Водещ: Да поговорим малко на финала на нашия разговор за политическата ситуация в нашата страна, защото...

Емил Димитров: За политика и такива други мръсни неща.

Водещ: Вие го казахте. Всичко, което говорихме преди малко с вас, би трябвало да се случва, когато има едно стабилно управление, за да може това да са темите на дневния ред, а не някакви други. Какво, обаче, се случва?

Емил Димитров: Като дойдат при мен посланици и аз го казвам с уважение, аз им казвам – не го пишете до мен това писмо, пишете си го до президента, той сега ще има служебен кабинет. Той трябва да поеме тази отговорност или неговите министри, защото аз мога да ви кажа какво е моето виждане за следващите 4 години, примерно какви количества ще получи този консорциум или друг. Но ако утре се реши, че този язовир няма да е такъв, а ще е друг, това е извън мен. Тази инвестиция дали да я има, дали да я няма – аз мога да ви кажа моето мнение, че България трябва да има и да е благодарна, че някой друг идва да реши проблеми на България с частна инвестиция, а не ние да вадим пари за същия този проблем.

Водещ: Тоест, отговорът на това, че до момента...

Емил Димитров: Много е лошо. Безвластието е лошо, трябва да се дадат ясни сигнали към посланици, към бизнес и към ЕК какво точно смятаме да правим, защото за тях е най-лесно санкциите да ни ги наложат, но ние не трябва да го допуснем. Пари, с които можем да построим мощност ще ги дадем като глоби и трябва да намерим други пари, с които да построим тази мощност. В същото време имаме един сериозен инвеститорски интерес, а ние го гоним. Имаме много добро отношение на посланици европейски към България, ние се опитваме леко да го развалим.

Водещ: Кой иска предсрочни избори, тогава?

Емил Димитров: Ситуацията, която е в момента. Когато не може да направиш кабинет процедурата такава, Конституцията е такава. Демокрацията не е най-хубавото нещо, но по-хубаво за сега не е измислено. Щом не може да състави кабинет се отива към процедурата, той дори да не иска президентът ще трябва да направи служебен кабинет. Просто това са му правомощията. Дано да е добър кабинет, който да не допусне проблеми. Мен ме интересува екологията между другото, другото не се произнасям не защото нямам мнение, ама да не кажат, че се бъркам. Тук трябва много внимателно да се пипа, бизнесът е сериозно уплашен.

Водещ: Едни предсрочни избори втори шанс за влизане в парламента ли са за Патриотите?

Емил Димитров: Още в изборната нощ го казах – даже, когато се разделиха в навечерието на изборите казах – може ли успешен модел два мандата работи, сега стоиш отвън пред парламента и обясняваш на тези в парламента какво трябва или не трябва да направят; и ти можеше да си в парламента с едни 30 депутати, да участваш в правенето на тези закони. Колкото по-скоро се обединят по-добре. Аз три месеца преди изборите, предишните казах: имам много работа, тя ще е до май-юни, няма да участвам в изборите. Поел съм ангажимент – човек съм, който си държи на думата.

Водещ: А на предсрочни?

Емил Димитров: Няма да участвам. Не съм заинтересован от избори, не искам място, но ако патриотите се обединят и влязат и участват в следващото законодателство ще бъде много по-добре, отколкото, ако гледат отстрани.