Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред сутрешния блок на Нова: Корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива

14 декември 2021 | 10:02

 

„Обикновено корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива. Има много примери, за които не можем да обясним нещо случило се освен с корупция”. Това заяви заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Прокуратурата е тази, която трябва да повдига обвинения и да натоварва с разследващи функции определени органи”, каза още той.

„Призовавам всеки, който има сигнали за корупция, да ги дава. Всеки, който има сигнали за нарушения на околната среда, да ползва зеления телефон към регионалните инспекции по околната среда”, добави Сандов

Той беше категоричен, че трябва да се направи щателна проверка на плажовете у нас. „Трябва да си ги върнем като държава, както и да си опазим дюните, не само заради самото опазване, но и като нещо, което да привлича туристи”, коментира Сандов.

„Ще издам инструкции на сайта на всяка една регионална инспекция по околна среда на заглавната страница да стои публичен регистър за всяко едно намерение, което е влязло във ведомството за това дали върху него да се извършва оценка за въздействие върху околната среда”, заяви още той.

И добави: „Ще направим така че да се прилагат такива планове върху по-големи територии, за да не се налага всяка една малка къщурка да минава и тя през тази процедура. Така ще облекчим бизнеса, който се опитва да прави неща на места, където е позволено, ще казваме къде не може и ще свалим с около 70% работата на регионалните инспекции”.

Той коментира и предполагаемите причини, довели до бедствено положение в части от Южна България след обилните дъждове. „Мостовете, които видяхме срутени, не са старите мостове. Тези в Родопите са на векове и те продължават да са там. Правени са някога, защото на 100 години е идвала висока вълна, но днес те са непокътнати. Проблемът с новата инфраструктура е, че тя не предвижда. Няма мисъл и структура, която да казва, че на дадено място трябва да се направи на по-голяма височина, защото ще има висока вълна в следващите години”, посочи Борислав Сандов.

По думите му канализационните системи също трябва да са добре почистени, както и не трябва да се разрешават строителни разрешения в близост до реки.

„Истината е, че в България има много документи, които стоят по шкафовете и няма приложение. По същия начин имаме Стратегия за адаптация към климатичните промени. Макар и късно завършеня, тя съществува и сме платили доста за нея като държава. Трябва да я извадим и да я вкараме в приложение. Тя ще ни реши част от тези въпроси”, каза Сандов.

Относно изказването на Ицо Хазарта от парламентарната трибуна, че е бил заплашван, че ще загуби най-ценното, което има, Сандов коментира: „Това, което сподели, е много притеснително. Вярвам, че той щом го е казал, има смелостта и ще го каже и там, където трябва. Може би не трябва да се казва повече публично. Иска ми се да вярвам, че не става въпрос за семейството му”.

 „Всички искаме хората в районите, където се случва въгледобив, да съхранят своите работни места”, категоричен бe министърът на околната среда и водите.

„Надявам се, че ще влезем в солидни разговори с колегите от Брюксел, за да разбера колко е сериозно това като условие и изискване. Трябва да имаме план и за едното, и за другото, за да не рискуваме тези хора да останат на улицата", посочи той.