Зам.-министър Кънчев връчи награди за постижения в кампанията „Да изчистим България заедно“

06 юни 2018 | 18:58

Зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев връчи днес награди за постижения в кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“. Той участва в церемонията за Годишните награди „Чиста игра“ за кампанията през 2017 г. и даде призовете на победителите в категорията „Най-резултатен играч“. Отличените са Съюзът на ловците и риболовците за най-голям брой акции, Влади Ванков за Фейсбук инициативата „Да живеем на чисто“, Сдружение „Нулев отпадък – България“ и Столичната община и радио N-JOY за кампанията „Зеленото приключение на инспектор N-JOY”.

„Благодаря на бТВ за мащабната инициатива. Радвам се, че връчвам наградите в тази категория, защото резултатите са видими. Тази кампания дава възможност за повишаване на общественото възпитание, концентрирайки енергията на различни хора  в един ден и с една обща цел - да помогнат да направим България по-чисто и приятно място за живеене“, каза зам.-министър Кънчев.

МОСВ е основен партньор на кампанията. В деня на почистването служителите на министерството и регионалните ни структури участват доброволно в събирането на отпадъците от замърсените терени, а общинските и регионални депа се отварят за депониране без такси. През миналата година министерството осигури чували и ръкавици за участниците в почистването, както и ваучери за гориво за извозване на отпадъците.

                                                                                              

„Да изчистим България заедно” е инициатива, която цели да изгради обществена чувствителност за опазването на околната среда. Като част от глобалното гражданско движение „Let’s Do It World” първото есенно издание на кампанията през 2017 г. беше стъпка от подготовката на страната за участие в първия Световен ден на почистването. Той ще се проведе на 15 септември 2018 г. и има за цел да обедини доброволците от 150 държави в една от най-големите зелени гражданска инициативи в света.