Зам.-министър Ренета Колева: МОСВ насочва финансов ресурс към по-добро качество на водата и пречистване на отпадните води

22 март 2023 | 15:13

„България е изправена пред предизвикателствата за подобряване качеството на питейната вода и за пречистване на отпадните води. Страната ни има ангажименти за пречистване на отпадните води в изпълнение на директивата на ЕС, а все още има агломерации, в които няма канализационна мрежа или пречиствателна станция за отпадни води. В тази посока е концентриран и значителен ресурс по линия на програма „Околна среда“ и ПУДООС. Климатичните промени са на дневен ред през последните години и затова е важно чрез превенция и своевременни мерки да се справим с произтичащите от тях предизвикателства. Благодаря на научната общност и участниците в конференцията и вярвам, че с общи усилия, професионализъм и отдаденост ще допринесем за това“. С тези думи зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева откри конференцията за Световния ден на водата, организирана днес от Българската асоциация по водите (БАВ).

Традиционно на днешния ден се открива изложбата от ежегодния фотоконкурс, организиран всяка година в седмицата на водата. Зам.-министър Ренета Колева обяви победителя – на първо място беше класирана фотографията на Васил Николов „Плаж Липите при Синеморец“. Награда за обществена институция спечели РИОСВ - Пловдив с творбата на Минко Михайлов „Мъглива утрин“. Второто място е за фотографията „Персеиди над яз. Широка поляна“ на Димитър Алексов, който получи наградата си от изпълнителния директор на ПУДООС Владислав Георгиев. Трета награда взе творбата „Езеро Синаница в Пирин, зелен елмаз“ на Виктор Демидов.

В деня на водата председателят на БАВ Иван Иванов на свой ред също отправи послание към всички в сектора да се работи за осигуряване на достъп до питейна вода във всяко населено място в България.

И тази година МОСВ подкрепи провеждането на конкурса чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което осигури наградния фонд. Общо 40 фотографии участват във фотоизложбата, представена във фоайето на централната сграда на БАН.

Всички фотографии в конкурса на БАВ можете да видите на страницата на асоциацията на https://bwa-bg.com/photocontest_2023/ Фотоконкурсът на тема „Природата на водата“ на Българската асоциация по водите цели да даде възможност на хората да покажат своите идеи в областта на фотографията, изразявайки виждането си за водата като безценен природен ресурс.