Заместник-министър Петър Димитров връчи грамоти на деца по случай Деня на Дунав

30 юни 2021 | 16:09

Заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров посети село Байкал, община Долна Митрополия по случай Деня на Дунав. Инициативата включваше пленер по живопис, представяне на подвижна лаборатория за изследване на речни води и лекция с доц. д-р Тихомир Стефанов от Национален природонаучен музей – София на тема “Биоразнообразието на Дунав”. В събитието участваха и Цветомира Христова, директор на Басейнова дирекция "Дунавски район", Стефан Цанев, директор РИОСВ-Плевен,  Георги Маринишев, кмет с. Байкал.

„Когато всички сме обединени от общата мисия за опазването на река Дунав, ще имаме по-чиста река и околна среда“, каза заместник-министърът.

Инж. Димитров посочи, че учители като Иво Джокин, основен организатор на събитието, са важни за децата и обществото ни, защото по достъпен и интересен начин се дават съществени знания за опазването на водите, на биоразнообразието и компонентите на околната среда. Той връчи специални грамоти „Приятел на Дунав“ на участниците в празника, като увери, че МОСВ и регионалните му структури винаги ще подкрепят иновативните проекти.

Организатори на събитието бяха Община Долна Митрополия, Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси - с. Байкал, Кметство с. Байкал, НЧ „Пробуда-1925“.

През тази година кампанията преминава под мотото „Открий Дунав“.

 

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която в София е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река Дунав. Организатор  на кампанията за Деня на Дунав на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.