Започват възстановителните дейности на първото в България “осиновено” вековно дърво

16 март 2009 | 10:43


Започват възстановителните дейности на първото в България “осиновено” вековно дърво, намиращо се над с. Челопек в посока към с. Люти брод, Врачанско.
Утре Тихомир Томов, представител на фирмата–осиновител - “Алпинджобс” ще предприеме дейности по възстановяване и поддръжка на вековното дърво. По специален начин ще бъдат обработени изсъхналите клони и наранявания по дървото, както и поставени ограда и информационна табела. Всички дейности са съгласувани с РИОСВ – Враца.
Вековното дърво е от вида Летен (обикновен) дъб и по последни данни е с височина 14 м., обиколка 230 см. и предполагаема възраст 230 години. Обявено е за вековно през 1983 г. и се намира под закрилата на държавата.
Поемането на ангажимент от човек или фирма за възстановяване и поддръжка на вековно дърво и облагородяване на района около дървото е първо и към момента – единствено за територията на страната ни. На територията на област Враца има около 150 обявени за вековни или забележителни дървета. Основно са от вида летен дъб.