България получава данни от седмичния екологичен мониторинг на територията на Украйна

16 юни 2023 | 17:25
  • Министър Попов координира съвместни действия последователно с румънския и украинския си колега

Министър Юлиян Попов проведе днес видеоконферентен разговор с министъра на екологията и природните ресурси на Украйна Руслан Стрилец.

Двамата министри обсъдиха възможностите за подкрепа на Украйна за възстановяване от екологичните предизвикателства вследствие от военните действия в страната.

Министър Стрилец се ангажира да предоставя всяка седмица данни на България от екологичния мониторинг на територията на Украйна, включително и от района на язовир „Нова Каховка“.

Украинският министър отбеляза,  че с оглед обективното информиране на населението за състоянието на компонентите на околната среда правителството на Украйна е разработило приложение, което е свободно достъпно на адрес https://ecozagroza.gov.ua/

По-рано през деня министър Попов проведе видеоконферентен разговор и с румънския министър на околната среда и горите Мирча Фичет.

По време на разговора министрите обмениха информация от извършваните непрекъснати наблюдения на територията на България и Румъния. Договорено беше двете министерства да обменят всекидневно резултатите от мониторинга. Досегашните  изследвания и в двете страни показват, че няма и не се очаква влошаване на качеството на водите на Черно море.