Изпълнителната агенция по околна среда представи носии от еко материали на събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели”

22 септември 2022 | 15:44

Народни носии, изработени изцяло от еко материали, бяха представени от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) днес на музикално-образователно събитие по проект „Зелена сцена: Супер Еко и приятели”, на сцена пред Народен театър „Иван Вазов”.

Костюмите от шопска и пиринска фолклорни области, са изработени от 100% памук и 100% вълна, което ги прави напълно рециклируеми „до влакно”

По време на събитието на LED екран зад сцената беше представена информация и конкретни предложения за устойчива употреба на текстилните изделия. Данните показват, че потреблението на текстилни изделия има четвъртото най-голямо влияние върху околната среда и климата в ЕС след хранителната промишленост, жилищното строителство и транспорта. С предприемането на малки промени в потребителското поведение, като например организиране на размяна на дрехи, добавяне на нови декоративни акценти на старите дрехи, предаване на излезлите от употреба текстилни изделия на търговски вериги с такива инициативи или в поставените с такава цел контейнери може да се намали замърсяването на околната среда.

Всички присъстващи получиха и специално изработени подаръци от еко материали.

На 22 септември се отбелязва и Денят без автомобили, с който завършва традиционно Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).

Децата и младежите от Детско – юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“ към Национален дворец на децата изпълниха танц „Настроение” с новите сценични облекла.

В програмата участваха БГ Дуетът и Студио за поп и джаз пеене при Национален дворец на децата с вокални изпълнения на някои от най-известните и любими български песни. Всички присъстващи получиха и специално изработени подаръци от еко материали.

В деня, в който България чества обявяването на независимостта си, събитието завърши с традиционно българско хоро, в което участваха участници и гости.