Министър Борислав Сандов и Борис Бонев обсъдиха екологичните проблеми на София

27 януари 2022 | 15:46

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов се срещна с общинския съветник в Столичния общински съвет и представител на „Спаси София“ Борис Бонев. Двамата обсъдиха мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух и управлението на отпадъците в София. 

Според тях са необходими нови станции за измерване качеството на въздуха - на Орлов мост и на критични места като Западен парк, кв. „Христо Ботев“ и витошката „яка“. Повече на брой станции ще допринесат за по-пълна информация относно източниците на замърсяване и необходимите мерки, които трябва да се вземат в отделните квартали.

Сред темите за въздуха бяха две добри практики от Полша: въвеждане на нискоемисионна зона, която да бъде не само за коли, но и за битовото отопление и поставяне на табла с разбираема информация за качеството на въздуха в реално време.

Двамата коментираха също така дали за инсинератора в София може да се намери по-подходящо решение и място. Обсъдиха и необходимостта от поставяне кафяви контейнери за биоотпадъци.