Министър Карамфилова: Необходима е работеща структура срещу престъпленията против околната среда

20 януари 2023 | 17:10

„Екип на Министерството на околната среда и водите се включи в разработването на споразумение, с което да създадем координация и ефикасно взаимодействие за предотвратяване на престъпления против природата“. Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в рамките на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

„Твърдо заставаме на позицията, че създаването на механизъм за оптимизиране на координацията между контролните органи, е от съществена полза“, допълни министър Карамфилова.

Тя обясни, че съвместно с Министерството на вътрешните работи и Министерството на земеделието се работи по структуриране на звено, което да действа за опазване на околната среда. „Не трябва да допускаме да имаме едно споразумение, което е на хартия, с пожелателен характер. Трябва да се създаде една работеща структура със съответния капацитет и ангажименти“, заяви още министър Карамфилова.

Министър Карамфилова отговори още на въпроси, свързани с наказателните процедури срещу страната ни. Тя обърна внимание на тези, свързани с чистотата на въздуха, и припомни, че през септември представители на МОСВ се явиха на т.нар. „устни състезания“ по наказателната процедура за фини прахови частици (ФПЧ1010). „Показахме устойчива тенденция, екипът беше подготвен“, добави министърът. Пред депутатите от ресорната комисия тя обясни още, че генералният адвокат излезе със заключение, че не е налице причина за определяне на санкция и препоръча на Съда да отхвърли иска на ЕК.