Министър Личев: Ускорихме процедурата по изграждане на трасе под „Петрохан“

30 юли 2021 | 16:10

Ускорихме процедурата по изграждане на трасе под прохода „Петрохан“. Това каза в отговор на въпрос по време на парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Асен Личев. Питането беше от депутати от ГЕРБ за процедурата по оценка на въздействието върху околната среда за "Прединвестиционно проучване за трасе по направлението Монтана - София с тунел под Петрохан".

Министърът каза, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е подала  в МОСВ инвестиционно предложение на 14 юли. Днес той съобщи, че на 28 юли е издал решение, според което АПИ следва да възложи изготвяне на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на предложеното инвестиционно намерение.

Министър Личев припомни, че от времето на кабинета „Борисов 3“ АПИ е внесла неприемливо от гледна точка на опазването на околната среда предложение за трасе под прохода „Петрохан“. По тази причина експертите в МОСВ са предложили на министъра да прекрати процедурата, а на 14 юли АПИ внесе уведомление за инвестиционно намерение в съответствие с екологичното законодателство.

Министър Личев изрази задоволство от добрата оценка, изказана от задаващите въпроса депутати за свършената работа.