Министър Петър Димитров инспектира за трети път почистването на нерегламентирани замърсявания в област Монтана

02 юли 2024 | 16:50

В рамките на месец и половина за трети път министърът на околната среда и водите Петър Димитров проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Общините Берковица, Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали.

Министър Димитров инспектира как се спазват предписанията, дадени от РИОСВ – Монтана на кмета на община Монтана да упражни контрол за почистване на установените при предходните две проверки терени с нерегламентирано изхвърлени отпадъци.

„Това е изключително голям проблем за цялата държава. Буквално навсякъде се изхвърлят битови и строителни отпадъци“, сподели министърът. Днес обиколката му тръгна от община Берковица. По време на обхода отново са констатирани нередности на стария път за с. Котеновци, а от специално монтираните за целта камери на общината само за последните четири дни са засечени четирима нарушители, изхвърлящи отпадъци нерегламентирано в района на бившата кариера.

Кметът на Берковица Радослав Найденов информира министър Димитров, че засега единият от нарушителите е идентифициран, предстои установяването и на останалите, след което ще им бъдат наложени глоби. За това нарушение по общинската наредба за опазване и поддържане на обществения ред се предвижда глоба от 50 до 300 лева.

„Постоянно работим в две посоки – едното е да се почистват терените, и другото – въвеждане на патрули, както и технически средства за установяване на нарушителите, които изхвърлят нерегламентирано отпадък“, посочи кметът по време на проверката, която беше проведена по инициатива на народния представител Петър Петров.