Министър Петър Димитров в Деня на околната среда: Нека бъдем поколението, което ще сключи мир със Земята

05 юни 2024 | 17:10

Днес е Световният ден на околната среда. Това е най-значимият международен ден за популяризиране на действия, насочени към опазване на околната среда.

Посланието на празника тази година се застъпва за екологична промяна в световен мащаб, като приканва хората: „Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята. Ние можем да бъдем поколението, което възстановява“. Това изисква подход, който използва знанията, стремежа и амбицията на всички – държавните институции, местната власт, публичния сектор, бизнеса, гражданското общество. Този ден е и професионален празник за всички нас, които сме посветили всекидневните си усилия за опазването на природата в България. Този празник обединява хиляди хора по света около нашата обща кауза“.

С тези думи министърът на околната среда и водите Петър Димитров поздрави гостите на събитието, организирано от президентската институция съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Община Балчик, провело се днес в Университетската ботаническа градина в Балчик.

В Световния ден на околната среда ученици от Трета природоматематическа гимназия „Академик Методий Попов“ - Варна, представиха проект за опазване на чистотата на Черно море пред министър Петър Димитров и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Устойчивото развитие и зелените идеи са силно залегнали в нашето образование”, каза министър Цоков. Той подчерта, че десетки ученически клубове развиват различни инициативи в тази област, в това число с доброволчество.

Габриела Иванова, Габриела Стойкова и Дария Хаджидемирова са ученици от 12.б клас на варненската природоматематическа гимназия. Като част от клуба за занимания по интереси – „Млади еколози“ те разработват проект, свързан с изследването на микропластмаса във водите на Черно море, както и попадането ѝ в организма на морските обитатели. Инициативата се реализира съвместно с Института по океанология „Професор Фритьоф Нансен“ към БАН.