Министър Попов при откриването на кампанията „Да изчистим България“: Ще се научим да пазим природата заедно

09 юни 2023 | 15:53

„Един ден ще пазим тази страна чиста заедно, вместо да се налага да чистим заедно“. Тази увереност изрази министърът на околната среда и водите Юлиян Попов днес при обявяването на 11-то издание на кампанията „Да изчистим България заедно“. Традиционно Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е партньор на инициативата, организирана от bTV Media Group.

Министър Попов разказа, че преди 10 години е участвал в една от първите акции от кампанията за почистването на България като служебен министър и днес вижда колко много последователи е увлякла. „Ние казваме, че българите много замърсяваме, после един ден в годината всички заедно чистим. Именно това се надявам да променим – тази кауза да стане всеки ден от годината, за да се променят нашите нагласи по отношение на засипването на прекрасната ни страна с отпадъци“, каза Юлиян Попов.

От името на bTV Media Group главният финансов и изпълнителен директор Тонислав Попов връчи на министър Попов плакет с благодарност за партньорството и подкрепата на МОСВ в кампанията „Да изчистим България заедно“. Плакет получи и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Доброволческата акция тази година ще се проведе на 16 септември - Wourld Cleanup Day 2023 г.

При последното издание на кампанията миналата година бяха събрани над 2800 тона отпадъци. С финансовата подкрепа на МОСВ от близо 84 хил. лв. чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) бяха осигурени 40 хил. чувала и 40 хил. чифта ръкавици. Общо 3500 бона за гориво за транспортиране на събраните отпадъци бяха предоставени на администрациите на областните управи.