Категории
Климат

Стратегии и проекти за зелени решения във въглищните региони бяха представени в българския павилион на СОР28

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов беше домакин на големи енергийни и промишлени производители от България и Европейския център за цифрови иновации в разговор за прехода от изкопаеми горива към зелени решения във въглищните региони, който се проведе в българския павилион на климатичната конференция СОР28 в Дубай.

Водещи имена в българската промишленост представиха стратегиите си и иновативни проекти за декарбонизация, които съдържат възможности да бъдат използвани предимствата на въглищните региони, за да се стимулира стратегията на Европа за нулеви нетни въглеродни емисии.

Според министър Юлиян Попов превръщането на регионите за добив на лигнитни въглища в центрове за производство на слънчева и вятърна енергия е само част от потенциала, който тези райони имат. Тяхното бъдеще може да бъде на промишлени центрове с нулеви въглеродни емисии, като по този начин се изградят "суперлаборатории" за преход на европейската промишленост.

„Работим на 14 пазара и сме в процес на преход към декарбонизация на всички тях“ - обяви Хуан Игнасио Рубийо, изпълнителен вицепрезидент и президент на глобалната инфраструктура на "Ей И Ес корпорейшън" (AES Corporation). Като технологии с потенциал за осъществяване на този преход той очерта преоборудване на съществуващите мощности за термална енергия за работа с други видове горива като природен газ, пелети от отпадъчна биомаса, топене на соли, а в по-дългосрочен план за производство на енергия – малки модулни реактори, водород и амоняк. „България е едната от двете "лаборатории" на корпорацията заедно с Чили, където проучваме различни нови технологии заради предизвикателните условия на активите“, изтъкна Рубийо.

„Районът на "Марица изток“ има дадености, които могат да го направят шампион в зеления преход“, потвърди министър Юлиян Попов. Това е огромен масив консолидирана земя, която не може да се използва за земеделие или други дейности и може да произвежда повече устойчива електроенергия от всеки въгледобивен район“, допълни той. По думите му, районът представлява истинска "златна мина", не на последно място и заради висококвалифицираните служители с технически професии, които са "идеални за енергийния преход".

Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие на Стара Загора и ръководител на проекта "Европейски център за цифрови иновации ZAGORE", представи проекти, които се разработват за бъдещето на региона, включително водородна долина и за развиване на "дигитален хъб" чрез привличане на технологични компании. В случая с "Марица" това наистина е "златна мина" за региона, потвърди тя – налице са необходимите инвеститори, квалифицирани служители и визия за трансформация.

От изключителна важност обаче е комуникацията с местните жители и власти, за да знаят те за тези възможности, подчерта Грозева. Когато става дума за преквалификация, това е огромна тревога за хората и те трябва да бъдат уверени, че се инвестира в тяхното бъдеще, допълни тя.

„Когато говорим за справедлив преход, ние, политиците, трябва да променим и собственото си мислене и начин на говорене“, отбеляза министър Попов.