Категории
Министерство

20 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ПЧЕЛИТЕ

Без опрашители няма живот!  Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за world bee day

Днес празнуваме Световния ден на пчелите и всички опрашители, които в последните няколко години са сериозно застрашени от изчезване. Сега е моментът, в който да си дадем сметка колко важни са опрашителите за нашето качество на живот и нашето бъдеще.

Пчелите са сред най-известните опрашители и варират над 2000 вида, съществуват 900 вида сирфидни мухи, над 500 вида пеперуди, 8 000 вида молци и много други насекоми. 4 от 5 вида култури – важни източници на хранителни вещества за човека, са изцяло зависими от опрашването – тази безценна услуга, която природата ни предоставя безплатно. Тревожен е фактът, че около един на всеки десет вида пчели и пеперуди в Европа е на ръба на изчезване, а всеки трети вид е с намалена популация.

Европейският съюз си постави дългосрочни цели и действия, които да бъдат изпълнявани от гражданите на ЕС за постигне на главната цел – справяне с драстичното намаляване на природните опрашители. Време е всеки да направи онази малка-голяма крачка към популяризиране на значението на пчелите, тъй като състоянието на екосистемите, а оттам и благосъстоянието на хората, зависят именно от спасяване им.

 

Повече за инициативата на Европейската комисия може да научите тук:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-3990_en.htm