Категории
Министерство

1183 Издаване на разрешително за ползване на воден обект за изграждане на нови, реконструкция или модернизация на съществуващи системи и съоръжения за плаващи съоръжения в язовири.

На основание на:
Закон за водите - чл. 46
Наредба за ползването на повърхностните води - чл. 29
Орган, издаващ индивидуален административен акт:
Министър на околната среда и водите
Срок за предоставяне:
от 2 до 5 месеца
Срок на действие на документа/индивидуалния административен акт:
до 20 години
Орган, пред който се обжалва индивидуален административен акт:
Върховен административен съд
Ред, включително срокове за обжалване на действията на органа по предоставянето на услугата:

В 14-дневен срок от обявяването заинтересуваните лица могат да възразят срещу издаването на разрешителното и/или да предложат условия, при които да бъде издадено разрешителното, с оглед гарантиране на лични или обществени интереси. В 14-дневен срок от изтичането на срока за възражения и предложения, министърът на околната среда и водите издава разрешително. Може да бъде назначена комисия за разглеждане на постъпилите възражения или предложения, която да се произнесе по тях. В този случай срокът за произнасяне се удължава с един месец. Разрешителното или решението за отказ в едноседмичен срок се изпраща писмено на заявителя, на съответната общинска администрация, на собственика на съоръженията, както и на заинтересуваните лица, участвали в процедурата по издаване на разрешителното.

Ограничения и условности:

При електронно заявяване на услугата, гражданите и организациите се идентифицират с КЕП. Средството за електронна идентификация е с ниво на осигуреност „високо“ по смисъла на чл. 8 от Регламент 910/2014.

Възможност за подаване на заявления през Системата за сигурно електронно връчване на Министерство на електронно управление.

Електронен адрес, на който се предоставя услугата:
Електронен адрес за предложения:
Административни звена:
Административни звена, в които се подават документите и се получава информация за хода на преписката:
Дирекция "Управление на водите"
Адрес: обл. София (столица), общ. Столична, гр. София , бул. “Княгиня Мария Луиза" № 22 , п.к. 1000
Код за междуселищно избиране: 02
Телефон за връзка: 9406501
Адрес на електронна поща: edno_gishe@moew.government.bg
Работно време: Стандартно, от 09:00 до 17:30, Работно време от 9:00 часа до 17:30 часа.
Дирекция "Административно и информационно обслужване"
Адрес: обл. София (столица), общ. Столична, гр. София , бул. "Княгина Мария Луиза" № 22 , п.к. 1000
Код за междуселищно избиране: 02
Телефон за връзка: 940 6501
Адрес на електронна поща: svetlakoeva@moew.government.bg
Работно време: Стандартно, от 09:00 до 17:30, Работно време от 9:00 часа до 17:30 часа.
Изисквания, процедури, инструкции:
Процедура

Изисквания за предоставяне на услугата:
- актуална скица или карта за имотите, в които ще се извършва дейността, заверена от съответния компетентен орган или справка с индивидуализиращи данни на имотите и административния орган на издаване, въз основа на които да може служебно да се събере информация;
- актуален документ от собственика или оправомощено от него лице, на което е възложена експлоатацията на язовира, удостоверяващ съгласие за извършване на дейностите;
- информация за наличие или липса на задължения от Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и общините.


Документи за предоставяне на процедурата:
- заявление по образец за издаване на разрешително и приложените към него документи се подават в два екземпляра - единият екземпляр в качеството му на оригинал се представя върху книжен носител, а вторият - като негов пълен цифров аналог - върху електронен носител;
- заверен документ за платена такса за издаване на разрешителното;
- проект за изграждане на съоръжението и за дейността му - проект, одобрен от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, за изграждане на съоръжението и за дейността му, който включва: характеристика на инвестиционното предложение; схема за преместване на съоръжението при промяна на установеното водно ниво; предварителен договор с ВиК оператор за транспортиране на отпадъчните води и с фирма, притежаваща разрешение или регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци по Закона за управление на отпадъците, за извозване на образуваните отпадъци и/или проект за пречистване на отпадъчните води, когато такива се формират от извършваната дейност на плаващото съоръжение;
- документ за регистрация и годност на плавателното съоръжение от Изпълнителна агенция "Морска администрация";
- договор с водолазна фирма за годишно обслужване на закотвящите съоръжения;
- одобрен авариен план за целия период на строителство.

Процедура, по която се предоставя услугата:
За откриване на процедура за издаване на разрешително кандидатите подават заявление по образец, одобрен от министъра на околната среда и водите и публикувано на интернет страницата на МОСВ. В 20-дневен срок се проверява дали заявлението съдържа изискващите се информация и приложения съгласно обявения образец и дали съдържанието на приложените документи отговаря на изискванията на ЗВ. Ако заявлението отговаря на изискванията на ЗВ се извършва писмена преценка, която е неразделна част от документацията, въз основа на която се издава разрешителното или отказът за издаване на разрешително. Когато не са изпълнени изискванията на ЗВ се уведомява заявителя да отстрани несъответствията в срок до два месеца. При неотстраняване на несъответствията в двумесечния срок документите не се разглеждат и не се открива процедура, за което заявителят се уведомява писмено. В 20-дневен срок след изтичане на срока по разглеждане на документите и ако не са налице основания за отказ се изготвя съобщение, което се изпраща на кмета на съответната община за публично обявяване и се поставя на интернет страницата на МОСВ.

Заплащане:
За услугата се заплаща фиксирана такса на стойност 500 лв.

За издаване на разрешения за ползване на воден обект по приложение № 1 към чл. 13, т. 1 от Закона за водите, се заплаща такса: 500 лв. - чл. 8, ал. 1, т. 1, буква „а“ от Тарифа за таксите, които се събират в системата на Министерството на околната среда и водите.


Услугата може да бъде заплатена по един от следните начини:
  • По банков път
  • На гише в административно звено за обслужване с банкова карта