Категории
Превантивна дейност

Проект на изменение и допълнение на Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПУП-ПП) за обект: Междусистемна газова връзка България – Сърбия на българска територия и План-схема за външен водопровод до площадката на газоизмервателна станция (ГИС) „Кало

Днес, 04.02.2021 г., в изпълнение на чл. 8, ал. 4 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка (Наредба за ЕО), във връзка с постъпило в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) с вх. .№ ЕО-33/23.10.2020 г. уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредба за ЕО за Проект на изменение и допълнение на Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПУП-ПП) за обект: Междусистемна газова връзка България – Сърбия на българска територия и План-схема за външен водопровод до площадката на ГИС „Калотина“, МОСВ информира за следното:

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Обектът: „Междусистемна газова връзка България - Сърбия на българска територия“ е с влязъл в сила ПУП-ПП, одобрен от министъра на регионалното развитие със Заповед № РД-02-15-156/13.11.2015 г. За инвестиционно предложение „Изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия“ е постановено Решение № 48-ПР/2012 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на министъра на околната среда и водите, с характер „да не се извършва ОВОС“. За ПУП-ПП за обект: „Междусистемна газова връзка България-Сърбия на територията на Република България (окончателен проект) е издадено Решение за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка (ЕО) № ЕО-8/2015 г. на министъра на околната среда и водите, с характер „да не се извършва ЕО“.

При стартиране на проучвателни дейности за изграждане на обекта е установено, че се налага допълнение и изменение на одобрения ПУП-ПП както следва:

Изменение на трасето на газопровода и оптичния кабел от км 13+795 до км 14+079 в землището на с. Драговищица и с. Голяновци, общ. Костинброд заради заобикаляне на археологически обект № 4 (АКБ № 10001813);

Изменение на трасето на газопровода и оптичния кабел от км 26+063 до км 26+541 в землището на с. Храбърско, общ. Божурище заради заобикаляне на площадка за отдих по проект за модернизация на Път 1-8 от РПМ;

Изменение на трасето на газопровода и оптичния кабел от км 43+443 до км 44+260 в землището на с. Алдомировци, общ. Сливница и гр. Драгоман, общ. Драгоман заради заобикаляне началото на тунел по проект за нова ЖП линия от Драгоман до Калотина;

Изменение на трасето на газопровода и оптичния кабел от км 46+803 до км 47+432 в землището на гр. Драгоман, общ. Драгоман заради заобикаляне на въздушни ел. проводи BJI 20 kV, които са в сервитута на одобреното трасе на газопровода;

Изготвяне на План-схема за външен водопровод до площадката на ГИС „Калотина“ от съществуващ захранващ водопровод, с дължина около 300 м.

Изменението и допълнението на ПУП-ПП за обект: Междусистемна газова връзка България – Сърбия на българска територия и План-схема за външен водопровод до площадката на ГИС „Калотина“ попада в обхвата на т. 9. 1 на Приложение № 2 от Наредбата за ЕО, във връзка с което на основание чл. 2, ал. 2, т. 1 от Наредбата за ЕО подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО. Предвид, че изменението и допълнението на ПУП-ПП и План-схема за външен водопровод до площадката на ГИС „Калотина“ се одобрява от министъра на регионалното развитие и благоустройството, на основание чл. 4, т. 1 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО е министърът на околната среда и водите.

Извършена е проверка относно допустимостта на изменението и допълнението на ПУП-ПП и План-схема за външен водопровод до площадката на ГИС „Калотина“ спрямо режимите, определени в действащите План за управление на речните басейни (ПУРБ) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на територията на Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР).

БДДР мотивирано е изразила становище с изх. № ПУ-01-594(1)/19.11.2020 г, че изменението и допълнението на ПУП-ПП и План-схема за външен водопровод до площадката на ГИС „Калотина“ е допустимо:

  • спрямо Програмата от мерки за постигане на добро състояние на водите, определени в ПУРБ в Дунавски район;
  • спрямо Програмата от мерки за намаляване на риска от наводнения заложени в ПУРН в Дунавски район.

Направено е заключение, че реализирането на изменението и допълнението на ПУП-ПП и План-схема за външен водопровод до площадката на ГИС „Калотина“ няма да окаже значително въздействие върху водните екосистеми, при условие, че се спазват мерките и законовите изисквания, посочени в т. 1 и т. 2 на тяхното становище.

ІІ. По отношение на изискванията на глава седма, раздел първи от ЗООС:

За целите на изпълнение на изискванията по чл. 104 от ЗООС, Ви уведомяваме, че в случаите, в които в близост до газопровода (засегнатите землища, през които ще преминава трасето на газопровода) са разположени предприятия, класифицирани с висок и нисък рисков потенциал по чл. 103, ал. 2 от ЗООС, е необходимо тяхното местоположение да бъде съобразено от Ваша страна при изпълнение на заложените от Вас дейности. В тази връзка следва да имате предвид, че по трасето на газопровода има разположено в близост едно съществуващо предприятие, класифицирано с нисък рисков потенциал по реда на глава седма, раздел I от ЗООС. Предприятието се намира на около 700 метра от трасето на газопровода и е разположено в землището на с. Драговищица, община Костинброд. За предприятието има потвърждение за пълнотата и съответствието на Доклада за политиката за предотвратяване на големи аварии (ДППГА) по чл. 106, ал. 2 на ЗООС от директора на Регионална инспекция по околна среда и води-София.

За случаите, в които изграждането на газопровода ще бъде свързано с използване на опасни химични вещества от приложение № 3 на ЗООС, е необходимо на следващия етап от процедурата да представите информация за опасните химични вещества (в т.ч. отделянето на опасни отпадъци) от приложение № 3 на ЗООС, които се предвижда да са налични, основните им опасни свойства, местоположението и капацитета на съоръженията за тяхното съхранение и употреба.

ІІI. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Изменението и допълнението на ПУП-ПП за обект: Междусистемна газова връзка България – Сърбия на българска територия и План-схема за външен водопровод до площадката на ГИС „Калотина“ подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО. В тази връзка изменението и допълнението на ПУП-ПП попада и в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, ДВ, бр.73/2007 г., изм. и доп.), поради което за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитени зони, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО, по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР.

След направената справка относно местоположението на изменението и допълнението ПУП-ПП за обект: „Междусистемна газова връзка България - Сърбия на българска територия и План-схема за външен водопровод до площадката на ГИС „Калотина“ се установи, че същите не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони (Натура 2000 места) по смисъла на ЗБР.

 

отг. от МОСВ на 03.02.2021 г.

Документи